Balkan göçmenlerine anit
Balkan göçmenlerine anit Mehmet Y.Yilmaz, Hürriyet 15-12-2005
OSMANLI Imparatorlugu’nun çöküs sürecinde 1820 ile 1922 arasinda geçen bir yüz yillik süre içinde Balkanlar’da sürdürülen ‘etnik temizlik’ ve islenen ‘insanliga karsi suçlarin’ magduru olan akrabalarimizin anilari için bir anit yapma önerim büyük ilgi gördü.
Degisik göçmen derneklerinin yöneticileri ve göç acisini yasamis ailelerin çocuklari, yakinda bu anit için kollari sivayacaklar. Okuyucularima hassasiyetleri ve ilgileri için tesekkür ediyorum.
Öte yandan, Balkan göçmenlerinin anisini yasatmak üzere bir anitin da Kirklareli’nde heykeltiras Tankut Öktem tarafindan yapilmakta oldugunu ögrendim.
Öktem, taninmis bir heykeltiras. Manisa-Izmir karayolunda, Manisa’nin hemen çikisinda göreceginiz ve çok begendigim Efe heykeli de Öktem’in bir eseri.
Dün Öktem ile konustum. Bana anitin bes bölümden olusacagini, birinci bölümünün tamamlanmak üzere oldugunu anlatti.
Her biri 3 metre yüksekliginde, bes metre eninde ve iki metre derinliginde bes tane tas blok gözünüzün önüne getirin. Her bir blok, Balkan göçmenlerinin yasadigi acilarin degisik evrelerinin anlatilacagi heykellere zemin olacak. Birinci blokta Balkan Harbi’nde yenik düsen bir ordunun acilari, ikinci blokta kaybedilen topraklarda çaresiz kalan insanlarin drami anlatilacak. Bloklardan birinde kaybedilen topraklarda yasanan acilarin verdigi direnme gücüyle kazanilan Çanakkale Savasi’ni anlatan heykeller yer alacak. Digerleri ise göç yollarinda çekilen acilari, kaybedilen insanlari anlatan heykeller olacak.
Anit yapma fikri eski Kirklareli Valisi Ismet Metin’den çikmis. Öktem, bu anitlari yapma fikrinin temelinde geçmisin düsmanliklarini canlandirma düsüncesinin yatmadigini, geçmiste kalan insanlik suçlarinin acilara sürükledigi insanlarin anilarini canli tutmak için yapildigini vurguluyor.
Anitin bitip kültür varliklarimiz arasina katilmasini heyecanla bekliyorum.
|