Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Trakya'nin sorunlari ve çözüm önerileri, sanayilesme sorunlari


Trakya'nin sorunlari ve çözüm önerileri, sanayilesme sorunlari

Y. Doç.Dr. Sefer Gümüs / Haliç Üniversitesi Isletme Fakültesi Dekan Yardimcisi
Dünya Gazetesi 13 Mart 2006


Trakya'daki sanayi isletmeleri "kriz" dönemleri hariç yüksek kapasite ile çalismaktadir. Ancak, sanayilesmenin diger sektörleri ve çevreyi kirletmeden çalisabilmesi için bölgedeki organize sanayi bölgelerinin kapasitelerinin yükseltilmesi ve yeni OSB'lerin kurulmasi ile ilgili çalismalarin hizlandirilmasi bölgemizin gelecegi açisindan çok önemlidir.

Bu nedenle; OSB disi sanayilesmenin gelismesini önlemek yerine, diger sanayilerle birlikte çalistirilarak OSB'lerin gelismesine yardimci olacak önlemlerin ve yasal düzenlemelerin yapilmasi gerektigine inaniyoruz.

Diger OSB'lerin yaralandiklari tesvik araçlarindan bölgemizdeki OSB'lerin de yararlandirilmasi ve özellikle iç ve dis pazarlarda ihracatimizin artmasina katki saglayacak elektronik, gida ve ambalaj gibi sanayilerin tesvik edilmesindeki yasal düzenlemelerin yapilmasi.

- Girisimcilere yatirim indirimi,

- Üretici firmalara vergi indirimi,

- Bölgede nakliye yapan firmalara sigorta primi ve navlun primi kolayliklarinin saglanmasi,

- OSB'den dis pazara mal ve hizmetlerini gönderen firmalara dis pazar desteklerinin saglanmasi,

- Hükümet bütçesinden kaynak aktarilmasi,

- Altyapi, üstyapi gibi entegre tesislerin kurulmasi için finansal kaynak saglanmasi,

- Kirklareli demiryolunun rehabilitesinin yapilip ekonomiye kazandirilmasi.

Istanbul'a sigmayan sanayi sektörleri bölgemize geldiginde OSB'lerde konuslandirilmalari için bu özel sanayi bölgelerimize dogalgazin getirilmesi ve yol baglantilarinin yapilmasi.

Çevre sorunlari

Tüm basarili çalismalarina ragmen, bölgemizde çarpik ve altyapisiz sanayilesme devam etmektedir. Bu nedenle DSI araciligi ile Ergene Nehri islah çalismalarinda bugüne kadar istenilen asamaya gelinememistir. Ergene Nehri'ne ulasan sanayi atiklarinin daha fazla çevre katliamina neden olmamasi için, yeni sanayi firmalarina kurulus asmasinda önlem aldirilmasi ve mevcut sanayi firmalarinin çevre kirliligini meydana getirecek islem ve eylemleri nedeniyle, caydirici müeyyidelerin uygulanmasi. Bu anlamda dogalgazin sanayide ve konutlarda kullanimina izin verecek, merkezi ve bölgesel, yasa ve yönetmeliklerin yürürlüge konulmasi gerekmektedir.

Bölgemizde çevre kirliliginin önlenmesi için alternatif enerji kaynaklarina yönelmeli, bu nedenle Malkara, Pinarhisar ve Saray gibi ilçelerimizde termik santral kurulmasi projelerinin gelistirilmesi için siyasi ve bürokratik iradenin varligini hissetmek istiyoruz.

Tarim sektörünün sorunlari:

Ülkemiz genelinde ve Trakya'da yapilan üretimlerin ihracatinda sanayiye oranla tarim sektörünün ihracatimizdaki rolü giderek azalmaktadir. Bölgemiz ayçiçek, bugday gibi tahil ve sanayi ürünlerinin çok önemli üretim merkezidir. Ancak sanayilesme su kaynaklarini kuruttugundan 25-30 yillik projeksiyonda bölgede kuraklik tehlikesi bas gösterecektir. Bu nedenle Uzunköprü, Çakmak, Kesan, Hamzadere ve Tunca Nehri sulama baraj projelerinin tamamlanarak bölgedeki tarim sektörünün hizmetine sunulmasi ve diger barajlarin sulama kapasitelerinin artirilmasi için finansal ve teknik imkanlarin acilen yürürlüge konulmasi son derece önemlidir.

Tarim sektörü bölgesel olarak kendi içinde sertifikali tohum kullanimi, toprak analizi, hastalik ve haserelerle mücadele, arazi toplulastirilmasi gibi bölgesel iç degiskenlere yönelik sorunlari çözmektedir. Ancak bu zamana kadar yapilan hükümet destekleri bu kapsamdaki sorunlari çözmekte basarili olmus, fakat istenilen düzeye ulasamamistir.

Tarim sektörü AB ülkeleri ve diger pazarlarda rekabet edebilmesi için üretimde verimlilik ve kaliteye önem vermelidir. Bunun için de prim sistemi gibi tesviklerin dogrudan üreticiye verilmesindeki hükümetimizin yaptigi çalismalari basarili buluyor ve destekliyoruz. Son yillarda dünyada yeni gelisen organik tarim uygulamalarinin bölgemizde de yapilmasi çalismalarinin hükümetimiz tarafindan desteklendigini biliyoruz. Bu nedenle konu ile ilgili AB projelerinin kabul ettirilmesinde bu zamana kadar oldugu gibi bundan böyle de siyasi ve bütokratik iradenin varligi çok önemlidir.

Ulasim sektörünün sorunlari

Türkiye, Trakya bölgesinde en çok sinir kapisi ile disariya açilan dünyada ikinci ülkedir. Bu nedenle bölgemizdeki ulasim sektörünün sanayi ve diger sektörlere hizmet edebilmesi için asagidaki önlemelerin alinmasini önemli görüyoruz.

. Ulasima açilmayan Çorlu Havalimani'nin çalistirilmasi,

. Trakya'daki demiryolu aginin bakim ve onarimdan geçirilerek, sistemin çalismayan bölgelerinin isletilmesi ve Kirklareli demiryolunun Balkanlar'in en büyük limani olan Bulgaristan'in Burgas kenti limanina baglanmasi,

. Tekirdag Limani'nin duble sahil yolu ile Igneada Limani'na baglanmasi, Tekirdag Limani'nda konteynir yüklemelerinin yapilabilmesi için gerekli altyapinin olusturulmasi, Uzunköprü-Yunanistan arasindaki Eskiköy Gümrük Kapisi'nin açilmasi için gereken siyasi iradeyi ariyoruz.

Gümrük kapilari ve diger sorunlar:

. Dereköy sinir kapisinin TIR ve otoyol trafigine açilmasi,

- Dereköy sinir kapisinin TIR trafigine açilmasi ve çalistirilmasi için TOBB tarafindan yap-islet-devlet modelinin uygulanmasi,

- Babaeski ve Kirklareli otoyolunun tamamlanarak Tekirdag Limani'na baglanmasi,

- Malkoçlar sinir kapisinin da ayni modelle çalistirilarak isletmeye alinmasi,

- Kirklareli Dereköy sinir kapisinin TIR trafigine açilmasi için bu zamana kadar yapilan çalismalar olumlu olmakla birlikte uygulama asamasina gelinememis olmasi üzüntü vericidir.

- AB sürecinde Türkiye ile Bulgaristan'in komsuluk iliskilerinde yürütülen sinir ötesi isbirligi projelerinde bu sinir kapilarinin hizmete açilmasi çok büyük etken olacaktir. Bölgedeki diger sinir kapilarinin TOBB destegi ile yenilenerek hizmetlerini sürdürmesi en büyük isteklerimiz arasindadir.

- Trakya bölgesinde Edirne, Kirklareli ve Tekirdag'da Dünya Balkan Ticaret Merkezi kurma çalismalarindan bu zamana kadar sonuçlanmamasi düsündürücüdür.

DATE:13-03-06


 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Kasım , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net