Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Izmir, Uluslararasi Balkan Paneli'ne ev sahipligi yapacak



Izmir, Uluslararasi Balkan Paneli'ne ev sahipligi yapacak

Rifat Sait / Izmir Balkan Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri

Dünya Gazetesi 20 Mart  2006
8-10 Nisan 2006 tarihleri arasinda Izmir'de yapilacak olan ve bu yil 3.sü gerçeklestirilecek Uluslararasi Balkan Paneli'ne 9 Balkan ülkesinden 22'si panelist, 22'si basin mensubu olmak üzere toplam 44 davetli katilacak.

TC Kültür ve Turizm Bakanligi, Izmir Ticaret Odasi, Ege Bölgesi Sanayi Odasi, Izmir Esnaf Odalari Birligi, Izmir Narlidere Belediyesi, Istanbul Bayrampasa Belediyesi, Ege Ihracatçi Birlikleri, Salihli Ticaret Odasi ve Dokuz Eylül Üniversitesi'nin maddi destekleri, Izmir Valiligi ve Izmir Büyüksehir Belediyesi'nin himayelerinde yapilacak paneli, Izmir Balkan Dernekleri Federasyonu organize ediyor.

Geleneksel hale gelen panellerin ilki 2003 yilinda, ikincisi 2004 yilinda Izmir'de gerçeklesmisti. Amaç, bu panellerin her sene bir Balkan ülkesinde geleneksel olarak yapilmasi.

Türkiye'nin Balkan ülkeleri ile ticari, turizm iliskilerinin artirilmasini ve isbirligi saglanmasini amaçlayan panel organizasyonunda konu ile ilgili bildiriler de sunulacak. Panelle ilgili her türlü bilgi Balkan Federasyonu'nun http://izbaldef.sitemynet.com web adresinden ögrenilebilir.

Balkan ülkeleri ile çok yakin tarihi, siyasi, ticari ve kültürel baglarimiz var. Bu yüzden de Balkan ülkeleri Türkiye için çok önem arz ediyor. Uluslararasi ticarette en önemli avantaj lojistik, navlun ve nakliye giderlerinin düsük olmasi. Iste bu yüzden uluslararasi ticaret için Balkanlar biçilmis kaftandir. Çünkü Türkiye'ye mesafe olarak yakinliklari bir avantajdir. Balkanlar ile ticarette bir diger avantaj, pek çok Balkan ülkesinde Türk kökenli hemsehrilerimizin yasamasi, milletvekili, belediye baskani ve hatta bakan olmasi. AB'ye girecek olan Bulgaristan'da bir basbakan yardimcisi ve iki de bakanimiz var. Bulgaristan'da Türkler'in ülke genelindeki meclis üyesi sayisi Bulgarlar'dan fazla. Keza, Kosova'da 3 milletvekilimiz, bir bakan yardimcimiz, Makedonya'da ve Bati Trakya'da milletvekillerimiz var. Bu, bazi prosedürlerin kolaylasmasi demek. Ayrica buralardaki Türk nüfusu, Türk mallarina talep olusturabilir.

Balkan ülkelerinin genel dis ticaret yapilarina baktigimizda; özellikle 1990'li yillardan sonra Balkan ülkelerinin Türkiye için cazip pazarlar oldugunu görüyoruz. 2001 yilinda uygulanmaya baslayan "Komsu ve Çevre Ülkelerle Ticareti Gelistirme Stratejisi" neticesinde komsu ülkelerle olan ihracatimiz 2003 yili sonu itibari ile yüzde 60.4 artti. Balkan ülkelerindeki toplam nüfus 67 milyon kisi. Bu da bizim için 67 milyonluk bir pazar demek oluyor. Yillik büyüme hizlari yüzde 5 civarinda olan Balkan ülkelerinin toplam GSYIH'si 315 milyon dolar seviyelerinde. Balkan ülkelerinin ortalama kisi basina milli gelirleri ise 4.463 dolar. Balkan ülkelerinin toplam ithalati 100 milyar dolar civarinda. Toplam ihracatlari ise 50 milyar dolar seviyesinde. Türkiye'nin Balkan ülkelerine yaptigi yillik ihracat 3 milyar dolar düzeyindedir. Ithalatimiz ise 2.2 milyar dolar. Balkan ülkelerinden en fazla ihracat yaptigimiz ülkeler Yunanistan, Romanya ve Bulgaristan olarak gözükmektedir.

8 Nisan Cumartesi günü Izmir-Konak Sabanci Kültür Merkezi'nde baslayacak panelin Izmir ve Türkiye için olumlu sonuçlar dogurmasini bekliyor, Balkan ülkelerinde is yapmak isteyen isadami ve sanayicilerimizi aramizda görmek istiyoruz.

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Ekim , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net