'Finans' Yunanlilarin
'Finans' Yunanlilarin Hüsnü Özyegin, Finansbank'i Citigroup'tan daha yüksak fiyat veren Yunan NBG'ye satiyor. Finansbank'in yüzde 46'si, 2.76 milyar dolara Yunan NBG'ye satildi Radikal 03/04/2006 ISTANBUL - 5 milyar dolarin üzerinde borsa degeri olan Finansbank'in satisina yönelik ikili görüsme süreci dün sona erdi. Bankaya talip olan Citi Group ve Yunanistan'in en büyük bankasi National Bank of Greece'in (NBG) arasindaki yaris Yunan bankasi lehine sonuçlandi. NBG, Finansbank'in yüzde 46'sini bankanin degeri 6 milyar dolara denk gelecek sekilde satin almak üzere Hüsnü Özyegin ile el sikisti. Satis gerçeklesirse Özyegin ailesinin eline 2.76 milyar dolar geçecek. Son durumda yüzde 46 ile bankanin yeni patronu Yunan Ulusal Bankasi olurken, yüzde 55.68 hissesi bulunan Özyegin ailesinin elinde yüzde 9 hisse kalacak. Finansbank'in satisinda yurtiçi istirakler de NBG'ye geçerken, Özyegin'in hiçbir zaman satmayi düsünmedigi Hollanda ve Rusya gibi ülkelerdeki yaygin banka ve istirakleri islem disinda tutuldu.
Banka yalanlamamisti Satis islemiyle ilgili açiklamanin bugün IMKB'ye yapilmasi beklenirken, NBG'nin de küçük yatirimci için SPK'dan çagri izni alacagi söyleniyor. Yunan NBG'nin, Finansbank'in küçük yatirimcilardan satin alacagi hisselerle bankadaki payinin yüzde 50'yi geçmesine kesin gözüyle bakiliyor. Bir süre önce, Yunan ekonomi gazetesi Naftemporiki'de yer alan bir kulis haberde, Yunanistan'in en büyük bankasi olan National Bank'in Finansbank'in yüzde 46 hissesi için 2.5 milyar avro (3 milyar dolar) teklif edecegi bildirilmisti. Yunan ekonomi gazetesi Naftemporiki, ayrica ABD merkezli Citi Group'un da Finansbank'in yüzde 56 hissesi için 3.5 milyar avro verecegini belirtmisti. Bu tekliflerle National Bank, Finansbank'i 6.5 milyar dolar, Citi Group ise 6.2 milyar dolar üzerinden fiyatlandirmis oluyordu. Sözkonusu haberde, Citi Group ve Yunanli NBG'nin Finansbank için tekliflerini en geç 31 Mart'a kadar verecekleri bilgisi yer almisti. Finansbank ile ilgilendigini dogrulamayi veya yalanlamayi defalarca reddeden Yunan National Bank ise bir süre önce yaptigi yazili açiklamada, Sirbistan ve Türkiye'de büyümek için genel bir ilgisi oldugunu ve iki ülkede seçilmis satin almalar yapma planinin da buna dahil oldugunu açiklamisti. Finansbank'in satisiyla yakindan ilgilenen yabanci gazetelerden Financial Times ve Wall STreet Journal, Citi Group'un bankayi almaya daha yakin oldugunu yazmislardi.
Yurtdisi isler satilmiyor Finansbank'in satis islemi disinda tutulan yurtdisindaki istirakleri söyle: Finansbank Suisse, Finansbank Holland, Finansbank Russia, Finansbank Romania, Finansbank (Isviçre), Finans Leasing (Romania), Finans Securities (Romania), Finans International Holding (Hollanda), Banque de Bosphore (Fransa), FIBA IFSC (Irlanda), Finansbank Malta, Finans Int. Leasing, Finans Servici Fin., Finans Credit Ipotecar, FimRom Holding, Anchor Group, Anchor Retail, Marks& Spencer Russia.
NBG Balkanlar'da hizli büyüyor Yunanistan'in en eski ve en büyük bankasi olan National Bank of Greece (NBG) 1841'de kuruldu. Banka Yunanistan'in en büyük sube ve ATM agina da sahip. Bankanin Yunanistan'da 570 asan subesi ve 9 bin 300'den fazla ATM'si bulunuyor. Balkanlar'daki son satin almalardan sonra yurtdisindaki sube sayisi 290'a çikti. Bankada 9 milyondan fazla mevduat hesabi, 1 milyondan fazla da kredi hesabi bulunuyor. Yunanistan'in en büyük bankasinin 2004'te toplam varliklarinin tutari 52.8 milyar avroyken, vergi öncesi kâri 577 milyon avro.
Aktif büyüklükte 8. sirada, net kâri 470 milyon YTL Hüsnü Özyegin öncülügünde kurulan Finansbank, 26 Ekim 1987 tarihinde faaliyete geçti. Yurtiçinde 221 subesi bulunan Finansbank, 10 ülkede bankacilik yapiyor. Türkiye disinda, Isviçre, Hollanda, Fransa, Almanya, Belçika, Rusya, Romanya, Irlanda ve Bahreyn'deki sube ve bankalariyla hizmetlerini sürdürüyor. Bu yapisiyla Finansbank yurtdisinda en çok yatirimi olan ve en yaygin aga sahip Türk bankasi. 3 Subat 1990'da IMKB'ye kote olan Finansbank, 3 Haziran 1998 tarihinde de Global Depositary Receipts yöntemiyle Londra Borsasi'na da girdi. Agustos 2005 itibariyla Finansbank hisselerinin yüzde 41.11'i halka açik. Finansbank'in yüzde 55.68'i Özyegin ailesinin elinde bulunuyor. Yüzde 3.21'i sigorta sirketi Aviva'nin sahipliginde olan bankanin yüzde 41.11'i borsada islem görüyor. 2005 sonu itibariyla Finansbank aktif toplami açisindan Türkiye'nin özel bankalari arasinda 8. sirada bulunuyor. Konsolide olarak ise 5. siraya çikiyor. Toplam aktifler 2004 sonuna göre reel yüzde 33 büyüyerek 17 milyar 919.3 milyon YTL'ye yükseldi. Nakit krediler portföyü 2004 sonuna gore reel yüzde 35 artarak 10 milyar 972.9 milyon YTL seviyesine ulasti. Özkaynaklar ise 2005'in sonunda yüzde 36 artis kaydederek 1 milyar 589.9 milyon YTL'ye ulasti. Finansbank'in vergi, karsiliklar ve enflasyon öncesi konsolide kâri 2005 sonu itibariyla bir önceki yila oranla yüzde 84 artarak 844.9 milyon YTL olurken net kâri bir önceki yilin ayni dönemine gore yüzde 68 artarak 470.2 milyon YTL oldu. Bankanin sermaye yeterlilik rasyosu ise yüzde 14.8.
|