Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Edirne'nin kent kimligi yok edilirken çevre sorunlari da görmezden geliniyor (II)

Edirne'nin kent kimligi yok edilirken çevre sorunlari da görmezden geliniyor (II)  
03/04/2006 Dünya Gazetesi

Adnan Pelvanlar / Trakya Sanayiciler Dernegi Baskani
apelvanlar@superonline.com


Mimari bütünlük, kent kimligini olusturan unsurlarin basinda gelirken temiz çevre, dogal zenginliklerin korunmasi, alt ve üstyapi yatirimlari da tamamlayici ve olmazsa olmaz unsurlardir.

Çevre kirliligi, turizmi gelistirmek için harcanacak bütün çabalari tamamen bosa çikaracak kadar önemli ve olumsuz bir etkendir.

Ayni zamanda halkin sagligini da önemli ölçüde ilgilendiren ve tehdit eden bu olumsuz etken karsisinda ne yazik ki Edirne kentimizin atiklari vahsi depolama ile Tunca Nehri kiyisina atilmaktadir.

Diger taraftan Edirne'nin atik (kanalizasyon, kullanim vs.) sulari da aritilmadan Tunca ve Meriç nehirlerine birakilmakta, bu nehirlerden de Ege Denizi'ne ulasmaktadir.

Vahsi depolama, yani gelisigüzel bir sekilde atiklarin araziye atilmasi ve aritilmadan kanalizasyon sularinin açiga birakilmasi; yeralti ve yerüstü sularimizin kirletilmesi, hasere üremesinin tetiklenmesi, görüntü kirliliginin olusmasi ve çesitli hayvanlar vasitasiyla hastalik tasiyici mikroplarin ve hastaliklarin yayilmasi gibi son derece önem tasiyan saglik ve çevre sorunlarina neden olmaktadir. Kisacasi tüm gelismis dünya ülkelerinin her seyden önemli tutup deger verdigi çevreyi, biz ise hiçe sayarak ve halkin sagligini umursamayarak, mahsullere ve gelir kaynaklarimiza her çesit zarari verecek bu olumsuz etkene göz yummaktayiz.

Hava kirliliginin insan sagligini bozarak moral, toplumsal ve ekonomik sorunlara imk‰n verdigi gibi, verimliligi de düsürerek ülke ekonomisini olumsuz etkiledigini bilim adamlari açikça belirtmektedir.

Edirneliler'in sagligi ve dogal zenginlikleri ciddi sekilde tehdit altindadir.

Aslinda, belediyelerin atik degerlendirme yöntem ve teknikleri ülkemizde bilinmekte ve birçok belediyemizde de uygulanmaktadir.

Atiklari bir taraftan zararsiz, diger taraftan ekonomiye katki saglar hale getiren ve Avrupa Birligi'ne katilim sürecinde uygulamak zorunda oldugumuz bu yöntem ve teknikler konusunda, basvuruldugunda Çevre ve Orman Bakanligi'miz, TÜBITAK ve üniversitelerimiz yol gösterecektir.

Edirne kentimiz bu haliyle, bir taraftan kent kimliginden gitgide uzaklasirken ve çirkinlesirken diger taraftan çevre ve saglik sorunlari ile bas basadir.

Hiç kimsenin Edirne kentimizi çirkinlestirmeye ve de Edirneliler'imizi bu çevre kirliligi içinde yasatmaya hakki yoktur.

Edirne kentimiz hiç kimsenin veya kimselerin oyun bahçesi degildir.

Edirne Belediyemizi, kati ve sivi atiklari ekonomiye kazandirmaya ve hizla çevre sorunlarina egilmeye davet ediyorum.

Edirne kentimizin tarihi ve kültürel degerleri gelecek nesillerin de mirasidir.

Bazi Edirneliler'in kullandigi "Edirne'de tarih bitmez" sözüne karsilik, bitmeyecek kadar çok ve köklü bu tarih yansimalarinin nasil eridigine sizleri bu yazimda tanik etmek istiyorum.

Iste Saraçlar Caddesi'nde yakilan bir isyeri, Kaleiçi'nde yakilmis birçok ahsap yapi, yikilmaya terk edilmis birçok tarihi yapi, ahsap veya az katli tas binalarin yerinde yükselmis beton binalar; bir kentin kimligi birdenbire yok edilmez, tek tek yakilarak yikilarak yok edilir. Bir gün bakarsiniz hiçbir sey kalmamis.

Kentimizin bir kaldirim tasina bile sahip çikmaliyiz.

Yazimin bundan sonraki kismina Belediye Baskani Sayin Hamdi Sedefçi'ye sorularimla devam ediyorum. Yanitlarini da Edirneliler'e vermesini rica ediyor ve ayrica konuyu Kent Konseyi'nde tartismaya açmasini öneriyorum.

Çünkü yerel yönetimlerin saydamligi ilke edinmesi, vatandaslarina hesap verebilmesi, kentte yasayanlarin ilgili konulara katiliminin saglanmasi böylece ortak yararlarin belirlenmesi demokrasinin vazgeçilmez unsurudur.

Söz konusu katli otoparkin proje fizibilitesi;

1- Kimler tarafindan hazirlanmistir?

2- Yatirim gerekçeleri nelerdir?

3- Yatirim tutari kaç YTL'dir?

4- Katli otopark kaç araç kapasitelidir ve bu araç sayisi Edirne'nin otopark sorununa ne kadar çözüm getirecektir?

5- Katli otopark hangi müsteri grubuna hizmet edecektir; yakin çevre esnafina mi yoksa bu civara alisverise gelen Edirneliler'e mi?

a- Eger yakin çevre esnafina hizmet edecekse, bu kadar yatirim maliyeti ile birçok altyapi sorunu varken bazi esnaflar için katli otopark projesi, öncelikli projeler arasinda yer almali midir?

b- Yok sayet alisverise gelen Edirneliler için yapiliyorsa, sehir içindeki bu katli otopark, sehir içi trafigini daha da yogun hale getirirken hava kirliligini de artirmayacak midir?

6- Bu projenin kentin dokusuna uymayacagi ve bu durumdan tüm Edirneliler'in zarar görecegi açik iken bu toplumsal maliyetin dikkate alinmamasi nedendir?

7- Parasal ve toplumsal maliyetine karsilik bu projenin iktisadi olmasi için baska hangi ortak yararlar saglanmis olacaktir?

Iyi bir kent yönetisimi sürdürülebilirlik, esitlik, verimlilik, saydamlik ve hesap verebilirlik, yönetime katilim gibi normlarla birbirine bagimli ve birbirlerini etkileyen nitelikte olmalidir.

Sayin Hamdi Sedefçi'nin bu sorulara yaklasimi ile kendisine olan güvenimizin devam edecegine inaniyorum.



 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Kasım , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net