Bosna Hersek, Türk yatirimci bekliyor
Dünya Gazetesi, 4Nisan 2006
SARAYBOSNA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) ile Bosna Hersek Dis Ticaret Odasi arasinda ortak eylem plani imzalandi. Imza törenine katilan Basbakan Adnan Terzic, Türk isadamlarini Bosna-Hersek'te yatirim yapmaya çagirdi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi Baskani Rifat Hisarciklioglu, büyümeye ragmen artan issizligin ancak, yatirim, üretim, istihdam ve ihracattan olusan dörtlü formülle çözülebilecegini açikladi.
Beraberindeki 250 isadami ile birlikte Bosna Hersek'e giden Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Baskani Hisarciklioglu, burada düzenledigi basin toplantisinda, büyüme, issizlik ve faiz oranlariyla ilgili degerlendirmelerde bulundu. "Yatirim, üretim, istihdam ve ihracattan olusan dört sihirli formülü yerine getiremezsek o zaman issizligi azaltmamiz mümkün degil" diyen Hisarciklioglu, 5 milyon issize is bulabilmek için 250 milyar dolarlik sanayi yatirimina ihtiyaç oldugunu söyledi. Geçen yilin 7.6'lik büyüme rakaminin, büyüme hedefinde çitayi yükselttigini de belirterek "Artik her yil yüzde 7'nin üstünde büyümek zorundayiz. Yüzde 7'nin altindaki herhangi bir büyüme rakami basarizlik olarak nitelendirilmeli" dedi.
Basindan da bir sivil toplum kurulusu gibi Sosyal Güvenlik Reformu'nu desteklemesini rica eden Hisarciklioglu, bu sayede Türkiye'nin rekabet gücünün de artacagini kaydetti. Kayitdisi ekonomi yüzünden sirketlerin büyüyemediginin altini çizen Hisarciklioglu, büyüme rakamlarinin gerçekçi olup olmadigina yönelik bir soruya, TÜIK'in yanlis yapacagi kanaatinde olmadigini söyledi. Rakamlarin degistirilmesi yönündeki oyunlarin Türkiye'nin inandiriciligini sarsacagina da dikkat çeken Hisarciklioglu, daha önce rakamlarda revizyonlarin yapildigi dönemler yasandigini hatirlatti.
250 milyar dolarlik yatirim gerekli
Issizlik sorunun çözümü için yatirim, üretim, istihdam ve ihracat gibi dört sihirli formül oldugunu belirten Rifat Hisarciklioglu, "Eger bu dört sihirli formülü yerine getiremezsek o zaman issizligi azaltmamiz mümkün degil. Bu kadar büyümeyi Türkiye'nin elde etmesine ragmen issizler ordusuna 2005 yilinda yaklasik 300 bin kisi daha dahil oldu" dedi. Hisarciklioglu, 5 milyon kisiye sanayide is bulabilmek için toplam 250 milyar dolarlik yatirima ihtiyaç bulundugunu, GAP'in da istihdam için bir avantaj oldugunu, 15 milyar dolarlik yatirimla bölgede 4 milyon kisiye is bulunacagini anlatti.
Türkiye'nin 2002 yilinda yasadigi krizin sanayicilere önemli bir ders oldugunu vurgulayan Hisarciklioglu, "Biz özel sektör olarak daha verimli nasil çalisabilecegimizi düsündük. Yapilan yatirim karsiliginda gerçeklesen üretim birbirini karsilamiyordu. Türk özel sektörü verimliligi ögrendi ve bu basariyi sagladi" dedi.
Merkez Bankasi tansiyonu gereksiz
Merkez Bankasi Baskani'nin belirlenme sürecinde tansiyonun gereksiz yere yükseltildigini belirten Rifat Hisarciklioglu, beklentilerin aksine Para Politikasi Kurulu'nun faizleri düsürmedigini söyledi. Vekaleten yürütülen sistemde böyle bir karar alinmasinin çok önemli oldugunu vurgulayan Hisarciklioglu, bu durumu Merkez Bankasi'ndaki kurumsallasmaya bagladi. Yine de Merkez Bankasi Baskani'nin bir an önce belli olmasi gerektigine isaret eden Hisarciklioglu, ABD'de IMF ve Dünya Bankasi baskanlariyla yaptigi görüsmelerde kendisine, KDV indirimi ve turizm yerine Merkez Bankasi Baskani'nin soruldugunu vurguladi.
Büyümede çita yükseldi 7'nin alti basarisizliktir
Türkiye'nin uzun yillardan sonra ilk kez 4 yil kesintisiz büyüme yakaladigini belirten Rifat Hisarciklioglu, artik yüzde 7'nin altindaki büyümenin basari olarak nitelendirilmemesi gerektigini kaydetti. Türkiye'nin yüzde 7 büyüme ile 30 yil içinde AB ortalamasini yakalayacagini vurgulayan Hisarciklioglu, "Hedef yüzde 5 olursa 60 yil sonra yakalariz. Sürdürülebilir büyüme için yapisal reformlarin tamamlanmasi sart. Önümüzdeki dönemde bürokrasi, siyasetçi yüzde 7'yi bir çita olarak kabul etmek durumunda" dedi. Hisarciklioglu, 4 yillik büyümenin özel sektör sayesinde yakalandigini vurguladi.
Bosna Hersek, Türk yatirimci bekliyor
TOBB ile Bosna Hersek Dis Ticaret Odasi arasinda ticari iliskilerin gelistirilmesini amaçlayan ortak eylem plani imzalandi.
Ortak plana sahit olarak imza koyan Bosna Hersek Basbakani Adnan Terzic, anlasmanin, iki ülke arasindaki ticaret hacmini artirmasini dilerken, iki ülke arasindaki sicak iliskilere ragmen ekonomik iliskinin "tatmin edici boyutta olmadigini" söyledi. Savastan sonra geçis dönemi yasayan Bosna Hersek'in özellikle son 2-3 yilda önemli reformlar gerçeklestirdigini anlatan Terzic, "Bölgede en hizli gelisen ekonomi olduklarini" belirtti. Yatirim imkanlarini düzeltmeye ve ekonomide istikrar yakalamaya çalistiklarini ifade eden Terzic, Türk isadamlarini Bosna-Hersek'te yatirim yapmaya çagirarak, ülkelerinde yatirim yapacak isadamlarina ellerinden gelen her türlü destegi vereceklerinin altini çizdi.
TOBB Baskani Rifat Hisarciklioglu da imzaladiklari ortak eylem plani ile iki ülke arasindaki ekonomik iliskilerin ivme kazanacagini söyledi. Eylem plani çerçevesinde ortak projelerin yürütülecegini ve karsilikli bilgi alisverisinde bulunulacagini anlatan Hisarciklioglu, iki ülke arasinda 2005 yilinda gerçeklesen 143 milyon dolarlik ticaret hacminin çok düsük oldugunu bildirdi.
"Bosna Hersek, biliyoruz ki Avrupa'nin merkezindeki konumuyla bizlere lojistik anlaminda büyük avantaj saglayacak. AB üyesi Slovenya dahil olmak üzere 8 ülkeyle sahip oldugu serbest ticaret anlasmalari bizlere bu ülke pazarlarinin yani sira AB pazarina da daha kolay bir ulasim imkani saglayacak" diyen Hisarciklioglu, Bosna Hersek'in AB ile 2010 yilinda tam üyelik hedefiyle müzakereleri yürüttügüne de dikkat çekerek, bu alanda da her türlü isbirligine açik olduklarini kaydetti.
Türkiye ile Bosna Hersek arasinda 2003'te imzalanan serbest ticaret anlasmasinin Bosna Hersek'in Türkiye'ye ihraç edecegi sanayi ve tarim ürünlerinde gümrük vergilerini kaldirdigina dikkat çeken Hisarciklioglu, bu anlasmanin sagladigi avantajlardan da daha fazla faydalanmak gerektigini bildirdi. Hisarciklioglu Türk müteahhitlerinin Bosna Hersek'in onariminda bugüne kadar 20 milyon dolarlik is aldigini belirterek, Mostar Köprüsü'nün yeniden insasinin da Türk firmalari tarafindan yapilmasinin önemli oldugunu anlatti.
Hisarciklioglu ayrica, Türk Standartlari Enstitüsü (TSE) belgelerinin Bosna Hersek'te de geçerli olmasini isterken, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti konusunda da yardim istedi.
Bosna Hersek Dis Ticaret Odasi Baskani Mahir Haciahmetoviç ise serbest ticaret anlasmasinin daha islevsel kullanilmasini istedi. Bosna Hersek'e daha fazla Türk yatirimi gelmesi gerektiginin altini çizen Haciahmetoviç, ortak eylem planinin sirketler, pazar kosullari, yatirim ortami, sorunlar ve çözüm önerileri konularinda isbirligini getirecegini bildirdi.
Bosna Hersek Basbakani Adnan Terzic'in de sahit olarak imza attigi ortak eylem planiyla ilgili törenin ardindan heyetler birbirlerine yöresel hediyeler verdiler.
|