Yunanistan'in Türkiye’ye Karsi ‘Ortodoks Kusak’ Olusturma Plani
Yunanistan'in Türkiye’ye Karsi ‘Ortodoks Kusak’ Olusturma Plani Dünya Gündemi Sayi 91, 9 Ekim 2006
Yunanistan, Moldova’da Rusça yayinlanan çesitli gazetelerde, maddi menfaat karsiligi Türkiye ve Türkçe karsiti yazilarin yayinlanmasini sagliyor. Yunanistan’da yayinlanan gazetelerde de, Gagavuzlarin Elen kökenli olmasina karsin, Türkçe konustuklari, öte yandan, Yunanistan ile Gagavuz Yeri arasindaki kültürel iliskilerin hizla gelistigi, karsilikli heyetlerin ziyaretleriyle egitim ve kültür alanlarinda baglarin güçlendigi temalarini isleyen yazilara yer veriliyor. Yunanistan bölgeye gönderdigi arastirmaci-yazarlar vasitasiyla Moldova’da çesitli sehirlerin kütüphanelerinde arastirmalar yaptirarak, Gagavuzlarin tarihi ve kökenleri hakkinda yanli raporlar hazirlatiyor. Buna bir örnek olarak, Kibris vatandasi bir bilim adami, Gagavuz Yeri’nde yapilan çesitli etkinlikleri vesile kilarak, Gagavuzlarla samimiyet kurmaya çalisiyor ve Gagavuzlarin tarihsel kökenlerinde Ortodokslugun önemine ve Gagavuzlarin Yunanistan ile olan akrabalik baglarina dikkat çekiyor.
95. Sayimizin Mansetini Kafkasya Uzmani Naciye Saraç Yazdi
Naciye Saraç Global Yorum Kafkasya Uzmani
TÜRKIYE, Ankara: Balkanlarda Türkiye’ye karsi bir Ortodoks ekseni olusturma çabasinda olan Yunanistan, son dönemde Ortodoks Hiristiyan olan Gagavuzlari kendi propagandalari dogrultusunda yönlendirmek için çabalarini artirdi. Yunanistan tarafindan Moldova’daki Gagavuzlara yönelik yürütülen çesitli projelerde, Gagavuzlara maddi yardim temin edilmesi ve Yunanca ögretilmesi, Gagavuzlarda gerçek ve objektif tarih bilincinin gelismesi için katkida bulunulmasi, Yunanistan’a müteakip defalar getirtilecek olan bu kesimin Yunan devletine sempati beslemelerini temin etmek üzere sosyal içerikli çesitli çalismalarin ve programlarin yapilmasi, Yunan vatandasliginin cazip hale getirilmesi ve hatta bazi Gagavuzlarin Yunanistan vatandasligina alinmalari amaçlaniyor.
Çogunlugu Türkçe konusan Ortodoks Hiristiyan Gagavuzlar, bugün Moldova Cumhuriyeti’nin Bucak (Beserabya) bölgesindeki “Gagavuz Yeri”nde yasiyor. Yasayan Türk lehçelerinden olan Gagavuz Türkçesini konusuyorlar. Nüfus olarak çok kisitli bir topluluk olmalarina ragmen Türk kültürüne çok baglilar. Öte yandan, Türkiye, Cumhuriyeti’nin kuruldugu ilk yillardan itibaren Gagavuz Türklerine her konuda destek saglamaya çalisiyor ve özel ilgi gösteriyor. Hamdullah Suphi Tanriöver’in T.C. Bükres Büyükelçisi oldugu dönemde (1931-1944) Gagavuzlar Türkiye’nin gündemine geldi. Bu dönemde Gagavuz Yeri’nde Türkçe kurslari açilarak, Türkçe kitaplar gönderildi. Öte yandan bazi Gagavuzlar seçilerek Türkiye’de yüksek ögrenim görmeleri saglandi. SSCB’nin dagilmasiyla birlikte Gagavuzlar tekrar Türkiye’nin gündemine girdi. Türkiye, Gagavuzlara yardim mahiyetinde bir çok program ve proje gerçeklestirdi. Faaliyetler, egitim alaninda yogunlasti.
Bunun yaninda insani yardim ve saglik malzemesi gönderildi, Gagavuz ögrenci ve ögretmenlere Türkiye’de çesitli sürelerle Türkçe yaz kurslari verildi. Gagavuz Yeri’ndeki Komrat Devlet Üniversitesi’ne Türkiye’den ögretim elemani gönderilmesi için alt yapi çalismalari baslatildi, ayrica üniversiteye çok sayida kitap gönderildi ve maddi yardimda da bulunuldu. Türkiye’nin finansmaniyla Gagavuz Yeri’nde içme suyu saglanmasina yönelik çalismalar yürütüldü. Çesitli Türk firmalarinca bölgeye yatirimlar yapildi. Buna karsin, Yunanistan’in ve Güney Kibris Rum Yönetimi’nin Gagavuzlara yönelik faaliyetlerinde din, bir mesruiyet araci olarak kullaniliyor ve bu unsur, maddi kaynakla desteklenmek suretiyle daha çekici hale getirilmek isteniyor. Rum Yönetimi, Yunanistan’in yönlendirmesiyle Ortodoks Hristiyan olan Gagavuzlar arasinda Yunanistan lehine kamuoyu olusturulmasi için çabalarini artirdi. GKRY, Gagavuz Yeri’ndeki kiliselerin rehabilitasyonu için zaman zaman maddi yardimda bulunuyor, bölgede Ortodokslugu öven bildiriler dagitiyor.
Yunanistan’in Gagavuzlara dönük faaliyetlerinde Selanik yakinlarinda bulunan ve nüfusunun büyük ölçüde Gagavuz asillilarin yasadigi Orestiada kasabasi da, önemli bir rol oynuyor. Gagavuz gençleri özellikle yaz aylarinda gruplar halinde Yunanistan’da misafir ediliyor, gençler bu vesileyle Yunanistan’daki soydaslariyla biraraya getiriliyor. Bu meyanda Yunanistan’daki Gagavuz asilli nüfusun varligi, Gagavuzlarin soyunun Bizans Imparatorlugu’na dayandigi iddialarinda gerekçe olarak kullanilmaya çalisiliyor. Bu amaçla sözde bilim adamlari ve papazlari göndererek, propaganda çalismalarini sürdürüyor. Moldova radyo ve televizyonunun Gagavuzlara yönelik bölgesel programlarinda yapilan canli sohbet ve tartisma programlarina telefon baglantisi ile katilan bu kisiler, programlarda, Yunanistan’da yasayan Gagavuz kökenlilerin refah içinde yasadiklari, Moldova’nin ekonomik durumundan ötürü mecburen Türkiye’ye çalismaya giden Gagavuzlarin ise Hiristiyan olmalari dolayisiyla Türkler tarafindan zor sartlar altinda çalistirildigi, tezini savunuyor.
Yunanistan ayrica, Moldova’da Rusça yayinlanan çesitli gazetelerde, maddi menfaat karsiligi Türkiye ve Türkçe karsiti yazilarin yayinlanmasini sagliyor. Yunanistan’da yayinlanan gazetelerde de, Gagavuzlarin Elen kökenli olmasina karsin, Türkçe konustuklari, öte yandan, Yunanistan ile Gagavuz Yeri arasindaki kültürel iliskilerin hizla gelistigi, karsilikli heyetlerin ziyaretleriyle egitim ve kültür alanlarinda baglarin güçlendigi temalarini isleyen yazilara yer veriliyor. Yunanistan bölgeye gönderdigi arastirmaci-yazarlar vasitasiyla Moldova’da çesitli sehirlerin kütüphanelerinde arastirmalar yaptirarak, Gagavuzlarin tarihi ve kökenleri hakkinda yanli raporlar hazirlatiyor. Buna bir örnek olarak, Kibris vatandasi bir bilim adami, Gagavuz Yeri’nde yapilan çesitli etkinlikleri vesile kilarak, Gagavuzlarla samimiyet kurmaya çalisiyor ve Gagavuzlarin tarihsel kökenlerinde Ortodokslugun önemine ve Gagavuzlarin Yunanistan ile olan akrabalik baglarina dikkat çekiyor.
Yunanistan Ortodoks kiliseleri kongreleri ve Ortodoks yilbasi kutlamalarini vesile kilarak, Gagavuz Yeri kiliselerinden papaz ve Gagavuz milletvekillerini ülkesine davet ediyor. Türkiye’nin Kongaz ve Volkanes bölgelerinde bulunan okullari vasitasiyla Gagavuz halki üzerinde kurdugu etkinlige son vermek amaciyla, bu kurumlara karsilik olarak resmi bir Yunan Okulu açmanin bir zorunluluk oldugunu savunan Yunanistan, 2002 yilinda yine Kongaz’da Yunanistan’in tezleri dogrultusunda egitim verecek bir Ortodoks Lisesi açma girisimlerinde bulundu. Yunanistan, Gagavuz halkinin etnik olarak Yunan oldugu iddiasinin güçlendirilmesi amaciyla din faktörünün yanisira, okullar kurarak genis çapli bir propaganda çalismasi baslatmayi amaçliyor. Ancak, bu girisimi henüz sonuçlandiramadi. Gagavuzlarin Türklük özelliklerinin zayif oldugu iddiasini kuvvetlendirmek ve Hiristiyan/Ortodoks olmalari ve Yunanistan’da da yogun olarak yasadiklari bölgeler bulunmasi nedeniyle Yunan kökenli olduklari tezini savunmak amaciyla kurulan “Gagavuz Hiristiyan Ortodoks Fonu” Ekim 2002’de Kongaz sehrinde bir büroda çalismalarina basladi.
Gagavuzlari Ortodoksluk unsurunu öne çikararak Yunanistan lehine kazanma plani kapsaminda kurulan fonun, NGO statüsünde olmasi, Yunanistan Kiliseler Birligi’nden para aktarilmasinda kolaylik saglamasi bakimindan tercih edildi. Büroda, Kongaz sehrinde çesitli kiliselerde görevli papazlar gönüllülük esasina göre çalisiyor. Büroda, Gagavuz Yeri’nde kiliselerde bulunan dini yayinlarin envanteri çikarilarak, Kibris ve Yunanistan’dan gönderilen her türlü dini yayinin dagitimi da yapiliyor. Fon, Yunanistan’dan bazi sirketlerden bankalar vasitasiyla aktarilan maddi yardimlarla finanse ediliyor. Fonun kisa vadeli amaçlari arasinda, öncelikle din görevlilerinin Yunanistan’a gönderilerek egitimlerinin gelistirilmesi, Gagavuz Yeri’ndeki kiliselerin onarim ve bakiminin saglanmasi da yer aliyor.
Fon tarafindan zaman zaman Gagavuz milletvekilleri, papazlar ve gazetecilerden olusan gruplara yönelik Yunanistan’in Afon Adasi’nda bulunan ve Ortodokslarin kutsal hac yerleri arasinda yer alan Hiristiyan Ortodokslari (Manastir) Merkezi’ne, geziler düzenleniyor. Fon ayrica, Yunanistan’in zengin isadamlarinin finansman destegiyle, Gagavuz Yeri’nden bazi yetkililerin, Gagavuz Yeri’nde Yunanistan sirketlerine yatirim alanlari bulmak, kiliselere destek saglamak amaciyla Yunanistan ve Güney Kibris Rum Kesimi’ne gitmesini sagliyor. Fon tarafindan bazi Yunan sirketlerinin maddi destegiyle Gagavuz köylerinin kiliselerinin onarimi ve bazi sehirlere kilise yapilmasi çalismalari yürütülüyor. Yunan devleti, son dönemde Gagavuz halki ile iliskilerin hizlandirilmasina yönelik bir politikayi uygulamaya koydu.
Bu kapsamda, Yunanistan Göç Politikasi Enstitüsü (IMEPO) Baskani Aleksandros Zavos, Kasim 2005’te, IMEPO’nun Uluslararasi Göç Örgütü ve ilgili sivil toplum kuruluslariyla birlikte gerçeklestirdigi ve Yunanistan Disisleri Bakanligi’na bagli “Hellenic Aid” adli kurulus tarafindan finanse edilen, insan kaçakçiligi kurbanlarinin toplumla bütünlesmelerini ve istihdam edilmelerini amaçlayan “Ithaca” programinda kat edilen mesafeyi görmek amaciyla bir Gagavuz köyünü ziyaret etti. Zavos, yaptigi açiklamalarda köyde yasayan ve yaslari 18 ila 45 arasinda degisen kadinlarin topluma kazandirildiklari, insan kaçakçiligi kurbanlarinin Türkiye, Romanya, Kibris ve Yunanistan’da Moldova’daki ortalama aylik maas olan 50 Dolarin bes kati maasla tezgahtar, çocuk bakicisi veya garson olarak is bulma vaadiyle kandirildiklarini iddia etti.
Yunanistan devlet televizyonunda Ocak 2006’da Yunanistan’da yasayan Gagavuzlarailiskin yayinlanan programda da, Yunanistan’daki Gagavuzlarin örf-adetleri, yasam tarzlari gibi konulari islendi ve Selanik ile Dedeagaç yakinlarindaki köylerde yasayan Gagavuzlarin görüntülerine yer verildi. Program çekimlerinden, Gagavuzlarin arka planda, kendi aralarinda çok akici bir Türkçe lehçesi ile konustuklari ve Türkçe olarak türküler seslendirdikleri gözlenmesine karsin, program boyunca yapilan açiklamalarda bu hususa hiç deginilmedi. Aksine sözkonusu topluluklarin Yunan asilli ve Hiristiyan olduklari hususuna atifta bulunuldu.
Yunanistan’in Gagavuzlara yönelik politikasinda “Thrakiki Etherya” isimli dernek etrafinda bir araya gelen grup üyeleri önemli rol oynuyor. Baskanligini “Kibris Rum Bankasi” Gümülcine Subesi Müdürü Andonis Liapis’in yürüttügü dernegin faaliyetleri, Yunanli zengin isadamlari ile Gümülcine’de Yunanca yayimlanan ve Türkiye karsitligi ile ön plana çikan bir yerel gazetenin sahipleri tarafindan finanse ediliyor.
Yunanistan bölgede Hellenizmi ve derinligini ortaya çikarmak için ciddi çabalar sarf ediyor. Bu kapsamda, Trakya Eteryasi tarafindan Temmuz 2006’da Gagavuz Yeri’nde Yunanca ögrenen Moldovali Gagavuzlarla ilgili bir etkinlik düzenlendi. Gagavuz bölgesinde Eterya tarafindan bir ev satin alinip, bugün bölgede olmayan Yunan diplomatik misyonunun ileride bu evi merkez olarak kullanmasini planlaniyor.
Türkiye, bagimsizligini kazanmasindan sonra Moldova’yi ilk taniyan ülkeler arasinda yer aliyor. Türk ve Moldova halklari, 300 yili askin bir süre beraber yasadi. Türkiye, Moldova’nin bagimsizligina, toprak bütünlügüne ve egemenligine büyük önem veriyor. Türkiye ile Moldova, bugün Karadeniz havzasinda yürütülen isbirligi çabalarina katkida bulunan ve bölgedeki baris ve istikrarin korunmasi için çaba gösteren iki dost ülke konumunda. Türkiye ile Moldova arasindaki iliskilerde önemli bir köprü görevi gören Gagavuz Yeri’ndeki gelismeler de Türkiye tarafindan yakindan izleniyor. Türkiye, Gagavuz Yeri’nde yürüttügü projelere ve bölgeyi sosyal ve ekonomik bakimdan gelistirmeye yönelik Türk isadamlarinin çalismalarina destek olmaya ve katki saglamaya devam edecek. (5 Ekim 2006)
|