Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Balkanlarda Osmanli Medeniyeti kongresi

Balkanlarda Osmanli Medeniyeti kongresi: "Osmanli Balkanlara büyük bir medeniyet ve hosgörü getirdi"
6 Kasim 2006 1-ROMANYA / BÜKRES  

Bu sene üçüncüsü düzenlenen uluslararasi 'Balkanlarda Osmanli Medeniyeti' Kongresi organizatörlerinden Bükres Üniversitesi Türkiye Arastirmalari Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mihai Maxim, Osmanli'nin Balkanlara büyük bir medeniyet ve hosgörü getirdigini söyledi.
'Balkanlarda Osmanli Medeniyeti' adli kongre 1-5 Kasim tarihleri arasinda Bükres'te düzenlendi. Kongrede, Osmanli'nin bölgede biraktigi miras Bilim, Sanat, egitim, din ve diplomasi olmak üzere genis bir açidan ele alindi. Islam, Tarih, Sanat ve Kültür Arastirma Merkezi (IRCICA), Bükres Üniversitesi Türkiye Arastirmalari Merkezi ve Romanya Akademisi ile ortaklasa düzenlenen toplantinin açilisi Romanya Akademisi Konferans Salonunda gerçeklestirildi. Sempozyumun diger oturumlari Majestik Otel'de devam etti.

Kongre açilisinda IRCICA Genel Müdürü Dr. Halit Eren, Bükres Üniversitesi Türkiye Arastirmalari Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mihai Maxim, Romanya Akademisi Baskani Ionel Haiduc, Türk Tarih Kurumu Baskani Prof. Dr. Yusuf Halaçoglu, Türkiye Cumhuriyeti Basbakanlik Devlet Arsivleri Genel Müdürü Doç. Dr. Yusuf Sarinay, Prof. Dr. Kemal Karpat ve Prof. Dr. Machiel Kiel ile kongre katilimcilari ve çok sayida resmi davetli hazir bulundu. Toplantinin açilisini yapan Prof. Dr. Mihai Maxim, Dr. Halit Eren ve Prof. Dr. Ionel Haiduc böyle bir toplantinin Bükres'te düzenlenmesinin önemi üzerinde durdu.

Bu arada, Islam Konferansi Örgütü (IKÖ) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin Ihsanoglu'nun kongreye gönderdigi mesaji IRCICA Genel Müdürü Dr. Halit Eren okudu. Romanya Cumhurbaskani Traian Basescu ve Disisleri Bakani Mihai-Razvan Ungureanu'nun da destek verdigi sempozyuma dünyanin dört bir tarafindan yüz civarinda Akademisyen katildi. Kongrenin ilk defa Romanya'da düzenlenmesinin önemine dikkat çeken Halaçoglu, kongreye yogun ilgi oldugunu, Osmanli'nin dogru anlasilmasi açisindan da bilimsel toplantinin çok önemli bir dönemde gerçeklestirildigini söyledi.


-'Osmanli yeniden kesfediliyor'-

Kongre ile ilgili CIHAN'a degerlendirmelerde bulunan programin organizatörlerinden Prof. Maxim, Osmanli'nin degerinin günümüz kutuplasmalarinin yasandigi dünyamizda daha iyi anlasilmaya baslandigini söyledi. Prof. Maxim, Osmanli'nin günümüzde yeniden kesfedilmeye baslandigini, ilk defa Romanya'da düzenlenen bu kongrenin de bunun iyi bir ispati oldugunu vurguladi.

Bazi yanlis düsüncelerin aksine Osmanli'nin Balkanlara büyük bir medeniyet ve hosgörü getirdigini belirten Romen tarihçisi Prof Dr. Mihai Maxim, su görüsleri dile getirdi: "Bu tür toplantilar bugüne kadar kliselesmis sekilde söylenen 'Osmanli yagma yapmis, sadece savas yapmis, Balkanlari sömürmüs' anlayislarini kökten yikiyor. Osmanli ile ilgili her geçen gün bilinmeyen yeni bilgiler ortaya çikiyor. Osmanli adeta yeniden kesfediliyor. Görüyoruz ki; mükemmel bir uygarlik ve

medeniyet birakmis. Kütüphaneler, Kiraathaneler, Hamamlar, mimari eserler, hanlar, köprüler kurdular. Balkanlara; sanattan, egitime, mimariden, mutfaga, tarim sistemine kadar çok büyük yenilikler getirdi Osmanli."

Bu bilimsel kongrenin ayni zamanda medeniyetlerarasi diyalog ve baris ortamina da ciddi katkida bulundugunu vurgulayan Prof Maxim'e göre Osmanli, asirlar öncesinden bugün bölgede özlemi duyulan 'baris ve birlikte yasama

hosgörü' anlayisini gelistirmis ve uygulamayi basarmis.

"Osmanli zamaninda mükemmel bir uygarlik vardi." diyen Prof. Maxim, sözlerini, "Osmanlilar Balkanlari büyük bir hosgörü ile yönettiler. Bu hosgörü sayesindedir ki bugünkü Balkan halklari ve ülkeleri kendi kültür, dil ve özelliklerini

muhafaza edebildi." seklinde özetledi.

Daha önceki yillarda Sofya ve Tiran'da düzenlenen kongrelerin önümüzdeki yillarda Avrupa ülkelerinden de gelen talep dogrultusunda "Avrupa'da Islam ve Osmanli Medeniyeti" seklinde gerçeklestirilmesi planlaniyor.


-Karpat: "Daha barisçil bir dünya için önemli bir toplanti"-

Kongreye 'Babadag ve Baba Saltuk ve bölgeye etkisi' tebligi ile katilan Wisconsin Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Dr. Kemal Karpat, ilk defa Dobruca bölgesi ile ilgili böyle derli - toplu bir toplanti düzenlendigini, toplantinin amacinin sadece tarihi bilgileri ortaya çikarmak degil ayni zamanda halklararasi yeni görüs, düsünce ve birbirinin kültürüne, diline yönelik daha hosgörülü bir ortam saglamak amaci ile gerçeklestigine dikkat çekti.

Bu tür toplantilarin daha iyi ve barisçil bir dünya için ve insanligin kültür hazinelerinin muhafahazasina yardim edecegini vurgulayan ünlü tarihçi Prof. Kemal Karpat, "Romanya Osmanli tarihinin bir parçasi oldugu için bu tür toplantilar buradaki Türk ve Romenler için çok daha önemli." dedi.


-Balkanlar'da Osmanli Medeniyeti Arsiv Sergisi-

Bükres'te 1-5 Kasim tarihleri arasinda gerçeklestirilen Kongreye Türkiye Basbakanlik Devlet Arsivleri Genel Müdürlügü de Osmanli'nin Balkanlarla ilgili 15 yy'dan 20 yy'a kadar olan döneme kapsayan önemli belgelerin yer aldigi "Balkanlarda Osmanli Medeniyeti" baslikli bir sergi ile katkida bulundu.

Sergi konusunda bilgi veren Devlet Arsivleri Genel Müdürü Doç. Dr. Yusuf Sarinay, Arsiv sergisinde; Osmanli dönemde Balkan halklarinin nasil hosgörü ve özgürce yasantisini sürdürdügünün açikça görülebildigini ifade etti

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Kasım , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net