Socrates P.Kokkalis: Yunanli Isadamlari
Elimde olsa Türkiye’yi su an AB’ye alirdim 27 Kasim 2006 Yener SÜSOY Hürriyet Gazetesi
Adi: Socrates P. Kokkalis. Dogum tarihi ve yeri: 1939 Atina. Egitimi: Berlin Humbolt Üniversitesi Fizik ve Elektronik. Yatirimlari: Sans oyunlari, telecom, elektronik savunma sanayii sistemleri. Görevleri: Intracom (Yunanistan’in uluslararasi telekomünikasyon devi) Holding’in kurucusu, CEO’su ve Yönetim Kurulu Baskani; Intralot (Gelir olarak dünyanin 3. büyük sans oyunlari operatörü) Yönetim Kurulu Baskani; Pire Oliympiyakos Futbol ve Basketbol Kulübü Baskani.
Serveti: 2 milyar dolar. Bildigi yabanci diller: Ingilizce, Almanca, Rusça, Rumence, Italyanca ve Fransizca. Türkçe’yi anliyor ama, konusmuyor. Medeni hali: Eleni Kokkalis ile evli ve 3 çocuk sahibi. Bay Kokkalis’le, Süzer Plaza Rezidans’in en üst katlarindan birindeki muhtesem rezidansinda bulustuk. Kalin kasli, güler yüzlü, tonton görünüslü bir komsumuz Bay Kokkalis. Futboldan is dünyasina, Kibris’tan AB’ye kadar uzun uzun sohbet ettik. Birlikte Türk kahvesi içtik, antepfistigi yedik. Yanarim ki masadaki enfes yaprak sarmadan birini ona kendi ellerimle yediremedim. Her neyse, belki gelecek sefere. Ne demisti Socrates; "Galip asker, hiçbir zaman maglup askerin üzerine egildigi zamanki kadar yüksek degildir."
Yunanli isadamlari son zamanlarda Türkiye’ye pek merak sardi. Bizi salam gibi dograma niyetiniz yok degil mi?
- Yok canim. Yunanistan küçük bir ülke. Türkiye çok büyük ve önemli bir ülke. Biz bir Yunan sirketi olarak Türkiye’deki en büyük yatirimi yaptik. Su ana kadarki yatirimlarimiz 100 milyon dolari buldu. Simdi Milli Piyango’nun özellestirilmesini bekliyoruz. Yüzde 45’ne sahip oldugumuz Iddaa oyununun fonunu artiracagiz. Ayrica Türkiye’de Telekom özellestirmelerini takip ediyoruz. Özellikle Broadband (genis bant internet hizmeti) var gündemimizde. Buna Wi-Max de dahil. Benim için Istanbul’a gelmek ile Selanik’e gitmek arasinda hiçbir bir fark yok. Ama Selanik’te hiç is yok, Istanbul’da çok is var. Türkiye özel bir ülke. Hem Islam ülkesi, hem de demokratik. Bu açidan essiz bir ülke. Bu da Kemal Atatürk zamaninda gerçeklesti. Türkiye bölgede çok önemli bir rol oynuyor, çok büyük kalkinma potansiyeli var. Bence Türkiye’ye yakin zamanda birçok yabanci yatirimci gelecek.
ERDOGAN TAM BIR LIDER
Istanbul’da yapilan Dünya Ekonomik Forumu’nda konusmaciydiniz. Bu arada Basbakan Erdogan ve Maliye Bakani Unakitan’la özel görüsmeleriniz oldu. Ikisiyle de araniz pek çok iyi, gördügüm kadariyla.
-Sayin Erdogan’i ve Gül’ü dinledim. Erdogan, bence su anda hem Avrupa, hem de dünya genelinde en önemli liderlerden biri. Tam bir lider. Geçmisine bir bakin, nereden baslamis, su anda nerede? Türk insaninin nasil düsündügünü bence çok iyi biliyor. Ve Türkiye’nin gelecegi için bir görüse sahip. Onu iyi bir lider yapan da bu özellikleri zaten. Ayrica bir liderin durusu da çok önemlidir. Erdogan’da bu da var. Yanlis bilmiyorsam, Türkiye’de yillardir ilk kez bir parti tek basina iktidarda. Bu da gösteriyor ki, Türk halki Erdogan’i takdir ediyor. Erdogan bence güçlü bir kisilik. Türkiye’yi ekonomik açidan çok açik bir ülke haline getirdi.
KIBRIS KÜÇÜK BIR SORUN
AB’ye girmemize hep karsi çikiyorsunuz, hani dosttuk? Güney Kibris’a sözünüz geçmiyor mu? Bu nasil komsuluk beyefendi?
- Baslangiçtan beri ben hep "Türkiye AB’ye üye olmalidir" diyorum. Türk-Yunan Is Konseyi toplantilarda da bu görüsümü hep anlattim. Benim elimde olsa Türkiye’yi hemen bugün AB’ye alirim, neden almayayim ki? Kibris, AB ve Türkiye birlikteligini stratejik açidan ele alirsak çok küçük bir sorun. Politikaci olsaydim ve o gücüm olsaydi, iki tarafa da "Annan ya da her kimin ne teklifi varsa hepsini unutun, birlesin" derdim. AB daha çok bir ekonomik birlik. Siyasi olarak AB’nin çok güçlü bir gelecegi oldugundan da emin degilim. Her ülkenin basbakani, ülkesinin patronu olmak istiyor. AB de Brüksel’den onlari kontrol etmek istiyor. Iste burada bir çatisma var. Bugün, herkesin kendi ülkesini yönetmesi bir anlam tasimiyor.
BALKAN DOSTLUGU BURSU
Harvard Üniversitesi John F. Kennedy Okulu’nda Kokkalis Vakfi programi var. Sadece Arnavutluk, Bulgaristan, Macaristan, Romanya, Makedonya ve Türkiye ile sinirli. Bu programdan amaciniz ne?
- Balkanlar sorunlu bir bölge ve modern vizyon eksikligi var. Bu programlarla; sadece kendi ülkesini degil, tüm bölgeyi görebilen insanlar yaratmayi amaçliyoruz. Bence ABD, modern toplumlarin nasil oldugunu, nelere önem verdigini görmek için iyi bir yer. Bu programin herhangi bir ara amaci yok, sadece bir hizmet. Ögrenciler ABD’de iyi bir egitim aldiktan sonra kendi ülkelerine dönüyor. Birbirini taniyan bu insanlar sayesinde belki daha iyi iliskiler kurabiliriz. Birbirleriyle konusarak anlasirlar, böylece kavga olmaz. Birlikte daha güçlü bir bölge yaratabiliriz. Bir projem vardi, futbolda oldugu gibi, basketbolde de bir Avrupa ligi yaratmak. Böylece 500 milyon insan için çok iyi bir rekabet imkani olusacakti. AB buna izin vermedi, o zamanki FIBA Baskani Stankowitz "Bu projeyi unutun" dedi.
Emre ve Hasan Sas hayrani
Gelelim Olympiyakos futbol ve basketbol kulüpleri baskanliginiza. Bunca isiniz arasinda onlara nasil zaman ayirabiliyorsunuz?
- Ben çocuklugumdan beri Olympiyakos fanatigiyim. Küçük bir çocukken tribünlere çikar, sesim kisilana kadar takimim için bagirirdim. Olympiyakos’un amansiz bir taraftariyim, kulüp baskanligini ticaret için yapmiyorum. Televizyonda her gece ya futbol, ya basket maçi izlerim, dizi falan bilmem. Evimde kulübümüzün kocaman bir bayragi asili, kirmizi-beyaz. Karamanlis disinda tüm basbakanlarimiz bizim kulübün taraftaridir. Atina’da "Georgios Karaiskakis" adli 33 bin kisilik çok güzel bir stadyum yaptik. Olympiyakos, Yunan tarihinde üst üste 7 yil sampiyon olan tek takim. Bundan dolayi 7 benim ugurlu rakamimdi. Ama Juventus’e 7-0 yenildikten sonra bundan vazgeçtim. Kulübümüzde bir de Türk oyuncu var, Alman vatandasi Erol Bulut. 22 sirt numarali basarili bir genç savunma oyuncusu. Sizin ülke içinde ve disinda oynayan birinci sinif çok futbolcunuz var. Mesela Emre ve Hasan Sas benim favorilerim. Ayni sekilde, basketbolde de son yillarda müthis bir çikis yaptiniz.
|