BALKANLARIN ILK SINEMACILARI
Ipek Yolu filmlerle canlanacak Hürriyet 10 Aralik 2006
Geçmiste önemli bir ticaret yolu olan Ipek Yolu üzerinde bulunan Bursa, tarihini yeniden hatirlatmak amaciyla bu yil 13 Aralik'ta Uluslar arasi Bursa ipek Yolu Film Festivali'ni baslatiyor. Dünya sinemasinin 40' a yakin seçkin örnegini biraraya getirecek olan festivaldeki filmlerin çogu Türk izleyiciyle ilk kez bulusacak. Film programinda dikkat edilen en önemli nokta ise her birinin Ipek Yolu rotasindaki ülkelerin ulusal sinemalarindan seçilmis olmasi. Mimarlik Dönemi eserleri arasinda önemli bir yeri olan Tayyare Kültür Merkezi' nin ev sahipligi yapacagi festival 17 Aralik'a kadar sürecek.
FESTIVALDE BALKANLARIN ILK SINEMACILARI MANAKl KARDESLER
Uluslararasi Bursa ipek Yolu Film Festivali, sinemamiz açisindan büyük tarihsel önemi olan Balkanlarin ilk sinemacilari Manaki Kardesler' in 1905-1920 yillari arasinda çektikleri filmlerin orijinallerini, Türkiye' de ilk kez sinemaseverler ve arastirmacilarin karsisina çikariyor. Yillardir sinema tarihçileri tarafindan yürütülen "ilk Türk Filmi" tartismalarinda önemli bir yeri bulunan ve ilk Türk filmi oldugu iddia edilen bu filmler eksiksiz olarak izlenebilecek. Makedonya Kültür Bakanligi, Makedonya Sinematek'i,. Makedonya. Kültürel Mirasi Koruma Ofisi'nin ve Sinematürk dergisinin katkilariyla gerçeklestirilecek özel etkinlik kapsaminda Manaki Kardesler'in filmlerinin gösterimi ve "Manaki Kardesler Arsiv Sergisi" düzenleniyor. Aralarinda "Osmanli Sultani V.Mehmet Resat'in Manastir ve Selanik Ziyaretleri", ''Türk Süvari Alayi'nin Manastir'a Girisi", "Ziraat Fakültesi'ndeki Türk Profesör", "Türk Topçu Birligi'nin Manastir'a Girisi" ve "Jön Türkler'in Mesrutiyet Üzerine Konusmalari" adli filmlerin de yer aldigi Manaki Kardesler'in yapitlari, Osmanli Imparatorlugu'nun son dönemine isik tutan önemli birer belge niteligi tasiyor. Manaki Kardesler'in filmleri Tayyare Kültür Merkezi'nde "Manaki Kardesler Arsiv Sergisi" ise Bursa Kent Müzesi' nde izleyicilerin begenisine sunuluyor.
Ipek Yolu, geçmisten gelen birlestirici rolüyle, ugradigi tüm bölgeleri hosgörünün ve kültürlerarasi diyalogun isigiyla aydinlatmayi günümüzde de sürdürüyor. Bu rota üzerindeki kültürlerin, sinema sanati araciligiyla birbirlerine biraz daha yakinlasmasi amaciyla düzenlenen Uluslararasi Bursa Ipek Yolu Film Festivali, Türkiye'de ipegin anavatani olan tarihi Bursa kentinde gerçeklestirilecek Tarihi Ipek Yolu'nun önemli bir duragi olan Türkiye'nin hem Avrupa hem de Asya ile olan baglarinin, iki kitanin kültürel degerlerinin bulusmasina ev sahipligi yapmak için önemli bir firsat oldugu hedefiyle yola çikan Uluslararasi Bursa Ipek Yolu Film Festivali, film programini olustururken Ipek Yolu rotasindaki ülkelerin ulusal sinemalarindan son dönem örnekleri derlemeye özen göstererek gerçek anlamda bir Avrasya Filmleri Seçkisi olusturdu. Bunlar arasinda Fransa'dan Iktidar Komedisi, Kirgizistan'dan Kardesim Ipek Yolu, Bulgaristan'dan Kis Maymunlari, Lübnan'dan Zozo, Ispanya'dan Sinirlari Asmak ve Hirvatistan'dan Seni Seviyorum gibi filmler dikkat çekiyor. Sirbistan, Bulgaristan, Kirgizistan, Ispanya, Fransa, Italya, Gürcistan, Slovenya, Bosna-Hersek, Yunanistan, Lübnan, Macaristan, Tunus, Japonya, Almanya, Hirvatistan, Mogolistan, Isveç, Makedonya ve Türkiye'den filmlerin izleyiciyle bulusacagi Uluslararasi Bursa Ipek Yolu Film Festivali, bu ülkelerden çok sayida yönetmen, oyuncu ve festival yöneticisini de Bursa'da agirlayacak Festivalde ayrica çesitli sergiler, 'paneller, ücretsiz sinema kurslari ve belgesel. atölyesi gibi etkinlikler de düzenlenecek
ÇAGAN IRMAK'A UMUT ÖDÜLÜ Uluslararasi Bursa Ipek Yolu Film Festivali, sinemamizin endüstrilesme çabalarina ve evrensellige ulasma konusundaki ugraslarina destek olmak amaciyla, bu dogrultuda üretim yapan bir profesyoneli Muhsin Ertugrul Umut Ödülü adi altinda, özel bir ödülle yüreklendirmeyi amaçliyor. Bunu yaparken de ilk sesli film, ilk renkli film ve ilk ortak yapim gibi sinemamizda birçok ilke imza atan büyük sinema ve tiyatro adami Muhsin Ertugrul'un ismini aliyor. Gerçeklestirdigi yapimlar sayesinde yogun seyirci kitlesini salonlara . çekmeyi basardigi, sinemanin yeniden halkin sevdigi bir sanat dali haline gelmesine katki sagladigi ve genç kusaklara sinema sevgisinin asilanmasinda önemli rol oynadigi gerekçesiyle ilk ödül yönetmen Çagan Irmak'a verildi. Festivalde ayrica Irmak'in 16 korku hikayesinden olusacak Kabuslar Evi'nin tamamlanan ilk üç filmi; "Hayal-i Cihan", "Takip" ve "Son Dans" geceyarisi seanslarinda gösterilecek
10 KADIN 10 BAKIS Kadinlar bir yandan is hayatinda, bilimde ve sanatta büyük basarilarin altina imza atip ataerkil toplum anlayisi içerisinde kendi duruslarini güçlendirirken öte yandan hala töre cinayetleri, aile içi siddet ve cinsiyet ayrimciliginin kiskacinda var olmaya çalisiyorlar. Uluslararasi Bursa ipek Yolu Film Festivali, kadinlarin dünyasindaki bu iki farkli gerçekligin irdelendigi belgesel filmlerden olusan "10 Kadin 10 Bakis"' baslikli seçkisiyle Bursali sinemaseverleri kadinlarin dünyasina yönelik belgesel bir yolculuga çikariyor. Gülümser Savk Belkaya'nin "40 yil Sonra Harem Kadinlari", Eylem Kaftan'in "ismi Güzide", Sezgin TUrk'ün "Kof Dagi Düsü", Zeynep Özkaya'nin "Hilal'in Saçlari", Yesim Ustaoglu'nun "Sirtlarindaki Hayat", Melek Ulagay Taylan' in "Karanlikta Diyaloglar", Feza Sinar'in "Kameranin Ardindaki Kadin: Bilge Olgaç", Emel Çelebi'nin "Gündelikçi", Berrin Balay Tuncer ve Önder Özdem'in, "Kadin'a Agit" ve Mithat Alam Film Merkezi'nin "Görsel Hafiza Projesi: Sezer Sezin" isimli belgesellerinin gösterilecegi "10 Kadin 10 Bakis" bölümü kapsaminda, kadin yönetmenlerin katilimiyla Kadinlar ve Sinema konulu bir panel de gerçeklestirilecek.
|