Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

RUMELISIAD, Balkanlar ile Türkiye arasinda köprü

RUMELiSiAD, Balkanlar ile Türkiye arasinda köprü
18-12-2006

Bursa’nin sanayisinde ve gelismesinde önemli rol oynayanlardan önemli bölümünün göçmen kökenli olduklarini ileri süren RUMELiSiAD Baskani Vehbi Varlik, Rumelililer’in genellikle çaliskan, hirsli uyumlu ve basarili insanlar oldugunu söyledi. Varlik, “Bu insanlar hep çalismislar, islerine odaklanmislar ve birbirleri ile tanismaya firsat bulamamislar. Biz on üç kisinin yogun çabalariyla bu dernegi kurduk. Böylece de birbirimizle tanismayi ve dayanismayi ve yardimlasmayi hedefledik. Ayrica Balkanlar’la ülkemiz arasinda bir köprü olusturmak istedik” dedi.

Balkan ülkeleriyle iliskilere güç katma

“Bursa’nin en önemli SiAD’i olan BUSiAD’in bir lokomotif oldugunu” söyleyen Varlik, amaçlariyla ilgili açiklamasini söyle sürdürdü:

“BUSiAD basarili bir örnek. Bizler de basarili sanayici isadamlarindan olusan, örnek gösterilen, ama hedefi sadece toplanip görüs bildiren haber üreten bir SiAD degil, içinde de disinda da faydalar olan bir SiAD olmak istiyoruz. Sanirim bu Bursa için yeni olacak. O topraklara da ulasmak adina ilk faaliyetimiz Makedonya’da yapilan Isküp Fuari’na katilmak oldu. Bulgaristan, Yunanistan, Arnavutluk, Bosna Hersek gibi ülkelere yapacagimiz gezilerle bu iliskileri pekistirecegiz. Yunanistan ve Bulgaristan ile geçmiste olmayan bir ticaret potansiyeli yakalanmis durumda. Türk isadamlari daha dikkatli, standartlara uygun isler yapiyor. Çok sicak iliskiler yakalandi bu ülkelerle. Turizm yatirimlari giderek artiyor. Biz de resmi bir iliski yeri olacagiz gibi görünüyor. Gazetelere demeç vermek için kurulmus bir dernek olmamaliyiz.”

Söylem degil eylem

Vehbi Varlik Avrupa Birligi ile iliskiler öve cari açik konularinda da söyle konustu:

“Dernekler pek bir sey yapmadan ‘üzerimize düseni yapmaya haziriz’ diyor. Ancak AB ülkeleri ile ticari iliskileri olan üyelerini pek bilinçlendiremiyor. Her dernekte en az 100 üye var. Her bir üye bu iliskilerin gelisimi adina katki koymali. Oturdugumuz yerden söylem üretmek degil eylem üretmek gerekir.

Cari açik giderek büyüyor. Rakam çok büyük ve açik önlenemiyor. ihracat ve ithalat dengeleri de bir türlü düzelemedi. Sene sonunda 40 milyar dolari bulmasi beklenen bir açik sözkonusu. Bu baska seyleri de etkiliyor. Ucuz ve kalitesiz mallarin ülkeye girisine de mani olunamiyor. Hükümete çok iyi notlar verilmiyor. Hükümet telas etmeyin dese de önemli isadamlarimiz bu konu hakkindaki endiselerini sik sik dile getiriyor.

Çin ve Hindistan daha çok tekstili etkilemekte. Ancak yeni sektörlerle de üstümüze gelecekler. Bizler de zarar görecegiz kuskusuz. Simdilik tekstilcileri seyrediyor, ancak tehlikenin gelecegini hissediyoruz. Bu kota ve yasalarla önlenmeli. Türkiye bu tür bir dövüse hazir degil. Esit degiliz. Türkiye’nin sartlarini göz önüne alarak rekabete baslamak lazim. Girdi maliyetlerinde dünya sampiyonuyuz. Enerji maliyetleri çok fazla. Akaryakitta vergilerde dünya birincisiyiz.”

Birbirimizi alkislamiyoruz

Vehbi Varlik, Bursa sanayicisinin baslica sorunlariyla ilgili olarak da su görüsleri ileri sürdü:

“Sorun olarak degil de eksiklik olarak gördügüm bir konu var. Yardimlasmayi bilmiyoruz. insanlar kendi basina is yapmaya çalisiyor. Birbirimizi motive etmiyoruz. Gazeteler de olmasa bir motivasyon ortami olusmayacak. Birbirimizi alkislamiyoruz. Tersine biri ön plana çikinca digeri onu ya çekistiriyor ya da daha fazla kosuyor. Bu böyle bir yaris. Tam yeni bir ev almissin bir bakiyorsun digeri villa almis sonra tekrar kosturuyorsun.

Bursa’nin en büyük sorunu yatirim yapacak sanayi arsasinin kalmamasi. Bütün sanayi bölgelerindeki yerler doldu. Yatirim yapilmayan yerlerdeki arsalar da karaborsada 200/250 dolardan satiliyor. Diger bazi illerde bedava verilen arsalar burada bu kadar pahali.”

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Kasım , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net