'Is cenneti' Makedonya yatirima davet ediyor
Dünya Gazetesi 1 Subat 2007 'Is cenneti' Makedonya yatirima davet ediyor
ISTANBUL - Arazi tahsisinden vergi indirimine, bölge ülkelerine sifir gümrük vergisine, serbest bölgeler ve teknoparklara kadar pek çok yatirim avantajini bir arada sunan Makedonya, Avrupa pazarina oynayan tüm yatirimcilar için bir köprü olmaya resmen aday oldu. Makedonlar, uluslararasi basin organlarina 'AB'nin yeni is cenneti' ilanlari veriyor.
Makedonya, tekstil, giyim, insaat, otomotiv, gida ve madencilikte Türk girisimcilere cazip firsatlar sunuyor. Genis araziler ve egitimli isgücü Makedonya'nin kozlari arasinda. Halen bu ülkede is yapan Türkler, yeni geleceklere "Elinizi çabuk tutun. Sabit yatirim sart degil, bölge için atlama tasiniz olabilir" diyor.
"Balkanlar'in dama tasi"
Türk-Makedon Is Konseyi Baskani Feridun Yesil, "Balkanlar'in dama tasi" dedigi Makedonya'nin özellikle Türk girisimciler açisindan sagladigi avantajlari söyle siraladi:
. Bulgaristan ve Romanya'ya sifir gümrükle ihracat
. Isgücü maliyetleri Türkiye'den çok daha ucuz
. Altyapi sartlari da Türkiye'den çok daha iyi
. Türk yatirimcinin dil, din ve mutfak sorunu yok
Aralarinda Ziraat Bankasi, Koç Grubu'na bagli Ramstore, Haznedar Tugla ve Zorlu Tekstil'in bulundugu 20'den fazla Türk sirketinin toplam 100 milyon dolari askin yatirim yaptigi Makedonya'da tekstil, insaat, otomotiv, gida ve madencilik gibi sektörlerde yatirimcilara cazip firsatlar sunuluyor. 1990'li yillarin sonlarina dogru hizli bir özellestirme sürecine girerek, genis araziler, yatirim ve sabit gelir vergisi indirimi, serbest bölgeler ve teknolojik parklar, egitimli ve ucuz isgücü, Avrupa ve Balkan pazarlarina yakinlik ile sifir gümrük avantajlari sunan ülkenin yeni slogani ise 'Avrupa'da Yeni Is Cenneti.'
Türk-Makedon Is Konseyi Baskani Feridun Yesil, Makedonya'nin yüzölçümü itibariyle büyük bir devlet olmadigini ancak bu ülkeye yatirim yapmanin, Balkanlar ve Avrupa ile rahat ticaret anlamina geldigini söyledi. Makedonya'nin Balkanlar'in 'dama tasi' oldugunu vurgulayan Yesil, "Orada yatirim yapan her isadami, bu ülke üzerinden tüm Balkan ülkelerine rahatlikla mal satabilir" dedi.
Makedonya'nin Balkan ülkeleri ile sifir gümrükle çalistigini söyleyen Yesil, ülkenin ayrica isgücünün Türkiye'den çok daha ucuz ve altyapi sartlarinin da çok daha iyi oldugu bilgisini verdi. Bunun disinda özellikle Türk yatirimci için 'dil' ve 'mutfak' sorunu olmadigini da hatirlatan Yesil, nüfusun yaklasik yüzde 12'sinin Türk ve Müslüman oldugunu bildirdi.
"Elinizi çabuk tutun"
Yesil, Makedonya ile su anki ticaret hacmimizin yaklasik 160 milyon dolarlar seviyesinde oldugunu ve aralarinda Ziraat Bankasi, Koç Grubu'na bagli Ramstore, Haznedar Tugla, Zorlu Tekstil gibi büyük gruplarin da bulundugu 20'den fazla Türk sirketinin, bu ülkede 100 milyon dolari askin bir yatirimi oldugunu söyledi. Yesil, "Balkanlar'da yatirim yapmak isteyen veya Balkanlar ile Avrupa'ya is yapan Türk firmalarinin bu ülkeye yatirim yapmalarini tavsiye ediyorum. Bu ülkenin bir diger özelligi de, çok yakinda da AB üyesi olacak olmasi. Türk yatirimcisina ellerini çabuk tutmalarini tavsiye ediyorum" diye konustu.
Hangi sektörler niçin cazip?
Feridun Yesil, Makedonya'da yatirim bekleyen sektörlerin basinda tekstilin geldigini belirterek, "Bu ülke, öncelikle tekstil yatirimcisi için gerçekten müthis firsatlar sunuyor. Çünkü Makedonya, komünizmin 'tekstil deposu' olarak ün yapmis bir ülke. Bu nedenle inanilmaz kaliteli ve ucuz bir isgücü var" seklinde konustu.
Tekstilin ardindan Türk yatirimcisi için en büyük is kolunun 'insaat' oldugunu vurgulayan Yesil, ülkede gerek altyapi yatirimlari, gerekse konut insaati sektörünün doymamis bir pazar oldugunu ve Türk taahhüt fimalarinin en kisa zamanda basvurarak, bu imkanlardan faydalanmalari gerektigini söyledi.
Ülkede bunlarin disinda gida, oto yan sanayi, süt ve süt ürünleri hayvancilik sektörlerinin de yatirimci bekledigi bilgisini veren Yesil, özellikle Türkiye'den Balkanlar ve AB ülkelerine et ve süt ürünleri satamayan Türk üreticisinin bu pazar kanaliyla söz konusu ülkelere açilabilecegini bildirdi.
Yesil, Balkanlar'in orta yerinde adeta bir sarap mahzeni konumunda olan ülkenin özellikle Fransizlar tarafindan fason sarap üretim merkezi olarak kullanildigini da belirtti.
Eximbank'tan 25 milyon dolar
Tarim ve hayvancilik alaninda devlet tarafindan baslatilan 'Vardar Vadisi Projesi'nin de tarim ve hayvancilik sektörü için çok büyük bir gelecek vaat ettiginin altini çizen Yesil, Türk yatirimcisinin bir an önce özellikle bu projede yer almasi gerektigini belirtti. Yesil ayrica, Makedonya'ya yatirim yapacak Türk girisimcisi için, Eximbank'in 25 milyon dolarlik açilmis bir kredisi bulundugunu da bildirdi.
Daha önceleri bankacilikta sorunlar yasandigini hatirlatan Yesil, Devlet Bakani Kürsad Tüzmen'in son ziyaretinde bakanlar arasi görüsmelerde bu konuda da mutabakat saglandigini, artik buradan oraya, oradan da Türkiye'ye para transferlerinde hiçbir sorun yasanmadigini dile getirdi.
Sanayi ve Ticaret eski Bakani Yalim Erez: Ülkeyi degil, interlandi kullanin
Makedonya'da faaliyet gösteren Haznedar Tugla'nin sahibi ve eski TOBB Baskani ve Sanayi ve Ticaret Bakani Yalim Erez de Makedonya'ya yatirim yapacak Türk girisimcisinin bu ülkeyi 'interland'i ile degerlendirmesi gerektigini söyledi.
Kendisinin bu ülkeye yatirim yapan ilk Türk firmasi oldugunu ifade eden Erez, "Aslinda biz çok geç kaldik. Yugoslavya parçalandiktan sonra bu ülkeye en fazla yardimi yapan ülke Türkiye olmasina karsilik, Makedonya'ya yillarca ambargo uygulayan Yunanlilar, bankacilik, petro-kimya, çimento gibi hemen tüm büyük devlet özellestirmelerini Fransizlar'la paylasti" diye konustu.
Erez, Makedonya'da özellikle egitimli ve ucuz isgücü ile gelismis altyapinin büyük bir potansiyel oldugunu vurgulayarak, ayni dili konusan Türk yatirimcisinin bunu mutlaka degerlendirmesi gerektigini söyledi.
Makedon Hükümeti'nin devlet yapisini tamamen serbest piyasa ekonomisine göre kurdugu bilgisini de veren Erez, ülkede yatirim yapacak girisimcinin hemen hiçbir bürokratik engelle karsilasmadigini da bildirdi.
Bu ülkeye yatirim yapmak isteyenlere tavsiyelerde de bulunan Erez, "Geçmisteki birlikteligimiz için bu ülkeye yatirim yapmak isteyenler zamanini ve parasini bosuna harcamasin. O devir kapandi. Burada sadece, kendisine hedef belirleyip, Balkanlar ve Avrupa'ya açilmak isteyen kazanir" ifadelerini kullandi.
Yatirim yapmanin avantajlari
- Sektörün durumuna göre arazi tashisi veriliyor
- Yatirim indirimi saglaniyor.
- Yüzde 10 sabit kazanç ve sabit gelir vergisi indirimi yapiliyor.
- Yatirimci en geç bir haftada sirket kurabiliyor.
- Yüzde 3'lük enflasyon ve altyapi oalanaklari da var.
- 'Serbest Ekonomi Bölgeleri ve Teknolojik Parklar' için sunulan yatirim avantajlarinin basinda ise 10 yillik döneme ait kazanç vergi muafiyeti, bireysel gelir vergisinin yüzde 50 azaltilmasi, KDV ve gümrük vergi muafiyeti, altyapi edinimleri ve dünya markalari için özel tesvikler geliyor.
Balkanlar'a 5 milyar dolar ihracat
Türkiye, Makedonya'nin komsusu oldugu Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan gibi ülkelere dogrudan 5 milyar dolardan fazla ihracat gerçeklestiriyor. Türkiye'nin bölgeye ihraç ettigi ürünlerin basinda ise tekstil, otomotiv yan sanayi, demir-çelik esyasi ve taze meyve geliyor. Makedonya'ya yatirim yapacak olan kisilerin bu ülkelere sifir gümrükle is yapmalarinin önü açilabilir.
Komsular ne aliyor
. Bulgaristan
Imalat ürünleri5.708 milyon Euro
Makine ve tasit8.818 milyon Euro
Mineral yakitlar 5.780 milyon Euro
Hammadde 1.762 milyon Euro
Gida ve hayvancilik 1.133 milyon Euro
. Romanya
Makine ve tasima araçlari%23.8
Tekstil%12.6
Mineral-yakit%13.4
Kimyasallar-plastik%7.9
. Yunanistan
Makine ve ulasim ekip.%28.75
Mineraller %17.30
Mamül ürünler %13.49
Çesitli imal ürün %11.90
Gida ve canli hayvan%9.08
Hammadde%2.53
Içecek ve tütün%1.63
Hayvansal ve bitkisel yaglar%0.29
Türk-Makedon ticareti (milyon $)
YillarIhracatIthalatHacim
200189,89,198,4
2002100,514,9115,4
2003121,927,3149,2
2004149,351,9201,3
2005162,151,6213,7
2006*152,947,0199,9
Kaynak: DEIK
(.) 11 aylik
|