Bursa, Dis Ticaret Platformu ile Balkanlar'a açilacak
Dünya Gazetesi 1 Subat 2007
Bölgeye yapilan ihracatin yüzde 12'sine sahip olan kent, bunu yüzde 25'e çikarmak istiyor / Bursa, Dis Ticaret Platformu ile Balkanlar'a açilacak
BURSA - Uludag Ihracatçi Birlikleri Genel Sekreteri Ibrahim Okur, kurulacak olan 'Bursa-Balkan Ülkeleri Dis Ticaret Platformu' ile Bursa'nin komsu Bati çevresi ülkelere yaptigi ihracatin ülke toplamindaki payinin en az yüzde 25'e çikartilmasinin amaçlandigini kaydetti. Türkiye 2006 yili toplam ihracatinin yüzde 9'unun bu ülkelere yapildigini ve bunun yüzde 12'sinin Bursa'dan gerçeklestirildigini animsatan Okur, platform ile bunu ikiye katlamaya hazirlandiklarini bildirdi.
Balkan ülkelerinin Türkiye ile tarihi ve kültürel yakinligina ragmen, dis ticaret anlaminda yeterli olmadigini ifade eden Okur, "Özellikle Bursa'da yerlesik çok fazla Balkan kökenli vatandasimiz bulunuyor. Ancak rakamlara baktigimizda bu yakinligin dis ticaret anlaminda yeterli olmadigini görüyoruz. Türkiye'nin 2006 yili toplam ihracatinin yüzde 9'u batidaki komsu çevre ülkelere gerçeklestirilirken, bunun yüzde 12'si Bursa'dan yapilmis. Yani 7.4 milyar dolarlik ihracat içerisinde 941 milyon dolarlik ihracat Bursa'dan karsilanmis" dedi. Dünyada genel olarak ihracatin en fazla komsu ülkelerle gerçeklestirildigine deginen Okur, 2001 yilindan itibaren çevre ülkeler ile ihracati arttirma stratejisi bulunan Türkiye'de bu oranin çok düsük kaldigina dikkat çekti. Özellikle Bursa'dan, tarihi ve kültürel yakinligi olan Balkan ülkelerine gerçeklestirilen ihracatin arttirilmasinin ayri bir önem tasidigini vurgulayan Okur, bu noktadan hareketle, Bursa'nin söz konusu ülkelere yaptigi ihracatin en az yüzde 25'lere çikartilmasi gerektigini bildirdi.
Ihracati artirma stratejisi geçen yil basladi
Uludag Ihracatçi Birlikleri Genel Sekreterligi olarak baslangicini 2006 yilinda belirledikleri "Bati Komsu Çevre Ülkelerde Ihracati Artirma Stratejisi" kapsaminda, ilk etkinligi Makedonya'da "Türk Ihraç Ürünleri Fuari" düzenlemekle gerçeklestirdiklerini hatirlatan Okur, su bilgileri verdi: "Makedonya Türk Ihraç Ürünleri Fuari için sanayici isadamlari dernekleri ve Balkan dernekleri temsilcileri ile yapilan toplantilarda isbirligi sagladik. Bu isbirligi ve etkinligin ihracata olumlu katkilar yaptigini her geçen ay Makedonya'ya yapilan ihracat artislarinda görüyoruz. Yine bu strateji kapsaminda bu yil Arnavutluk'a Ticaret Heyeti düzenleyecegiz. Ancak yapilan bu çalismalar yeterli degil. Bunun için de bir platforma ihtiyaç vardir. Bu maksatla Balkan Ülkeleri Dis Ticaret Platformu'nun kurulmasi, bu yakinligin ticari alanda da gerçeklestirilmesi, bu tür faaliyetler için çok uygun bir zemin olusturacak."
"Potansiyel açiga çikartilmali"
Bu platformda, Uludag Ihracatçi Birlikleri'nin yaninda, sanayici isadamlari dernekleri, Bursa TSO, Balkan Dernekleri, yerel yönetimler ve basin kuruluslarinin yer almasi gerektigine dikkat çeken Okur, "Balkan ülkeleri ile olan potansiyelin açiga çikartilmasi ve sinerji yaratilmasi açisindan bu platform olumlu katkilar saglayacaktir. Balkan ülkeleri ile olan tarihi ve kültürel yakinlasmanin, ekonomik olarak da gelistirilmesi amaciyla kurulacak bu platform sayesinde yurt disi fuar organizasyonlari, ticaret ve alim heyetleri gibi pek çok etkinliklerin düzenlenmesi mümkün olabilecegi gibi bu etkinliklere katilim yüksek seviyelerde gerçeklesebilecek" diye konustu. Okur, ihracatin artmasindaki en büyük etkenlerden birisinin yurtdisi fuarlar ve tanitim oldugunu, ihracatin gelistirilmesi ile ilgili tüm çalismalarin altina UIB olarak imza atacaklarini kaydederek, isverenleri bu gibi organizasyonlara katilmaya davet etti. Geçen yilki ihracatin hedeflerinin üzerinde gerçeklestigini ve 17.1 milyar dolarlik rakama ulastiklarini vurgulayan Okur, "UIB'in 20. kurulus yilini kutlayacagimiz 2007'de, 20 milyar dolarlik ihracat yapacagiz. Bu yil Bursa'nin ihracati 10 milyar dolar, Türkiye'nin ihracati ise 100 milyar dolari bulacak" dedi.
Organizasyon heyecan yaratti
."AB pazarina giden yol Balkanlardan geçiyor"
Ermetal Otomotiv ve Esya San. Tic. AS Yönetim Kurulu Baskani Fahrettin Gülener: Balkanlar'da olan ülkelerin çogu bizden önce Avrupa Birligi'ne girdi ya da girmek üzere. Dolayisiyla biz de ürünlerimizi orada satmaliyiz. Zaman zaman oradaki nüfusun ve pazar payinin azligi konusulsa da toplam pazari hedef olarak almak gerekiyor. Her fuarda Bursa olarak yerimizi almak lazim. Avrupa Birligi pazarina giden yol Balkan ülkelerinden geçerken, buradaki pazarlari pas geçmemek gerekiyor. Her çesit mal burada satilabilir. Fuarlara olan katilimimizi yogunlastirmak lazim. Sivil toplum kuruluslarina büyük görevler düsüyor.
."Ticari köprüleri yasatmaya haziriz"
Inoksan Mutfak San. ve Tic. AS Yönetim Kurulu Baskani ve Rumelili Yönetici Isadamlari ve Sanayiciler Dernegi (RUMELISIAD) Yönetim Kurulu Baskani Vehbi Varlik: Bursa-Balkan Ülkeleri Dis Ticaret Platformu'nun kurulmasi topyekün seferberik gerektiriyor. Çok iyi bir organizasyon oldugunu düsünüyorum, örnek bir platform. Sivil toplum kuruluslari arasinda sinerji yaratacak. Birlikten güç dogacak. Bu Platform dünyaya açilan kapimiz olacak. Biz RUMELISIAD olarak komsu ülkelerimizle ticari köprüleri yasatmaya haziriz. Bugüne kadar oradaki pazarlar hep ikinci plana atildi ama Türkiye'yi çok iyi biliyorlar ve saygi duyuyorlar. Bunu artik iyi degerlendirmemiz lazim.
|