|
Trakya en hareketli günlerini yasiyor 27-04-07 EDIRNE'den / Ümit Özel edirne@dunya.com Dünya Gazetesi
Son bir yildir Trakya'da neler oldugunu herkes tartisir hale geldi. Bu süreç aslinda Trakya Kalkinma Birligi'nin (TRAKAB) 1/25.000 ölçekli çevre düzenleme planini yaptirmasi ile basladi. Istanbul Büyüksehir Belediyesi'ne bagli Metropolitan Sehir Plancilik tarafindan yapilan planin ardindan Trakya'da hareketlilik yasaniyor.
Çinlilerin Edirne'ye dünyanin en yüksek gökdelenini yapmak istemesiyle Ibrahim Cevahir'in Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan'a kapisi olan ve Meriç Nehri üzerinde bulunan Kavak Adasi'na alisveris merkezi yapacak olmasi, bu hareketliligin en önemli noktalarindan. Istanbul'un 2010 Avrupa Kültür Baskenti seçilmesinin ardindan ilde bulunan sanayii kent disina çikarma projelerine hiz verildi. Haliyle arayisa geçen sanayiciler, Istanbul'a yillarca arka bahçelik yapmis olan Trakya'ya yöneldi. Kisacasi, 11 yildir bir çivi çakilmayan Edirne OSB, basvuru üstüne basvuru aliyor. Bir yil önce buraya nasil sanayici çekilebilecegini düsünen Edirne Valisi Nusret Miroglu, simdi fabrikalar arasinda seçim yapmak zorunda kaliyor. Tabii bu konuda Maliye Bakani Kemal Unakitan'in katkilarini da unutmamak gerekiyor. Edirne'ye her gelisinde burayi fabrikalarla dolu görmek istedigini belirten Unakitan'in dogdugu köyün yaninda bulunan OSB, artik dolmak üzere. Hatta bakanimiz ikinci OSB'yi kurmak için çalisma baslatilmasini istiyor.
Hizli tren projesi ile Istanbul-Edirne arasinin 55 dakikaya düsürülmesi Istanbul'u buraya tasimanin sinyallerini veriyor. Tabii bu projeler sadece Edirne için yapilmiyor. Tekirdag'da kurulacak olan konteyner limani ve tren yolu ile baglantilar; Çorlu'da bin 500 dönüm üzerinde olusturulmak istenen Kargo Köyü Projesi de Istanbul'un bu bölgeye kaydirilmasinin göstergeleri. Büyük alisveris merkezleri Trakya'da yer alip açilis yapiyor. Kentlerin yöneticileri Metropolitan Plani'ni her seyi ile kabul etmeme yetkisinin Il Belediye Meclisi ve Il Genel Meclisleri'nde oldugunun altini çiziyor. Görüstügüm valilerden biri, bölge nüfusunun 15 yil içinde 5 milyon olacagini söyledi. Bu bölgedeki hareketlilik devam edecege benziyor.
Ancak bu sanayilesmenin karsisinda duranlar da oldukça fazla. Bölgenin Türkiye tariminin belkemigi oldugunu ve sanayilesmenin bunu yok edecegini söyleyenlere de kulak vermek gerekiyor. Özellikle önümüzdeki yillarda tarimin öneminin daha da artacagi düsünüldügünde, durumun ciddiyeti anlasiliyor.
Trakya'da çok hareketli günler yasaniyor. Temennimiz tarim alanlari ve çevre zarar görmeden gelisimin devam edebilmesi.
|
|
|