Komsuyla uzlasi içinde olmak
OSMAN S. AROLAT - Komsuyla uzlasi içinde olmak AROLAT'tan / Osman S.Arolat Dünya Gazetesi 18-05-2007
Geçen yüzyilin son çeyregine girerken ülkemiz topraklarinda yasayan 20'ye yakin farkli kökenli halkin göçle geldigi çogu komsu ülkelerle Türkiye çatisma içersindeydi ve karsilikli olarak kapilarini kapatmis alisverisini en aza indirmisti. Sovyetler Birligi'nin 1990'li yillarda dagilmasi ile bu çalisma kültürü, yavas yavas yerini uzlasma kültürüne birakti. Kültürel ve ekonomik iliskiler gelisti. Simdi Balkanlar'dan en çok göç alan ve bu bölgeye en çok yatirim yapan ilimiz Bursa'nin isadamlari günlük havayolu baglantisiyla iliskileri daha da siklastirmak için girisimde bulunuyorlar.
Bursa, Türkiye'nin çok farkli dönemlerde çok farkli göçlere sahne olmus bir sehridir. Ve bu göçlerle gelip Bursa'ya yerlesenler hem kültürel bir renklilik yaratmislardir hem de ipekçilikten meyvecilige, sanayinin çesitli dallarinda kalitenin gelismesine sebep olmuslardir. Tatarlar'in göçü ile ipekçilikte atilim yapan il, Balkanlar'dan, Yunanistan ve Bulgaristan'dan 20. yüzyilin ikinci yarisinda aldigi göçle belli tarim sahasinda ve tekstilde önemli gelisme göstermistir.
Türkiye'nin Bulgaristan ve Yunanistan'la iliskilerinin çatiskin oldugu dönemlerde geldikleri cografyayla baglari azalan Bursa'ya yerlesmis göçmen nüfus, iliskilerin yumusamasi ve uzlasma kültürünün hakim olmasi ile geçen yüzyilin son on yilindan baslayarak, baglarini geldikleri yörelerle siklastirmaya baslamistir.Bu bag son yillarda özellikle Bulgaristan'da liberallesme taleplerinin artmasi ve AB üyeligi nedeniyle yeni bir boyut kazanmistir. Dil ve kültür birligi ve akrabalik iliskileri olan Bursalilar göç sonrasi edindikleri liberal yasam deneylerini geldikleri ülkelere tasimaya ve ekonomik ticari iliskilerle baglarini gelistirmeye baslamislardir. Bunu hizlandiran bir faktör de Bulgaristan'in AB üyeligi ve orada üretilen ürünlerin Avrupa pazarina daha rahat girebilir olmasidir. Yunanistan'in AB üyesi olmasi bu ülkede de benzer bir yakinliga yol açmistir.
Bulgaristan'dan ve Yunanistan'dan gelip Türkiye'de tekstil sektöründe önemli yer edinen bazi Bursali isadamlari son yillarda bu ülkelerde yeni fabrikalar kurarak dogrudan Avrupali olacak bir model içinde yer almayi amaçladilar. Ve bu ülkelerin AB üyeligi nedeniyle de bu amaçlarini karliligi olan bir yapiya ulastirdilar.
Ayrica Bursa Inegöl'de agirlikli bir sektör halini alan mobilyacilar da Balkan pazarinda özellikle Arnavutluk'ta yatirimlara girdiler.
Simdi Özcan Günes'in haberinde ögreniyoruz ki, bir yandan Balkanlarla olan bagin güçlendirilmesi, öte yandan Anadolu'da belli merkezlerle daha iyi bag kurulabilmesi için Bursa Il Özel Idaresi, sanayici ve isadamlari TÜRSAB Marmara Bölgesi öncülügünde Bursa Havayollari'ni kurma girisimini baslatmislar. Günlük 11 nokta ile dogrudan baglanti kurarak 1100 yolculuk bir trafik yaratmayi amaçliyorlar.
RUMELISIAD ve Harput Sirketler Grubu'nun da ortaklik içinde yer alacagi kurulus, öncelikle 10 milyon dolarlik yatirimla 70'er kisilik iki pervaneli Turbo PROP uçagiyla yolcu tasiyacak. Ve Türkiye içinde 7 kente sefer düzenlerken KKTC, Selanik, Üsküp ve Sofya'ya da günlük uçuslar yapacak. Böylece yurtiçinde belli bölgelerle Bursa'nin baglari gelisirken, Balkanlarla olan baglar da sikilastirilmis olacak. Bursa nüfusu içersinde 133 bin Bulgar göçmeni ve 11 bin Yunan göçmeni bulunuyor. Ayrica, Bursa yurtiçinde çesitli illerden özellikle Erzurum'dan da önemli göç almis durumda.
Bursa'lilarin önemli yatirim yaptiklari Balkan ülkeleri arasinda ilk sirada 70 milyon Euro ile Bulgaristan yer aliyor. Bursalilarin Bulgaristan disinda Yunanistan, Makedonya ve Arnavutluk'ta da yatirimlari bulunuyor. Bu yeni gelisme ile Balkanlara kurulacak hava köprüsünün Bursa ile Bulgaristan ve Yunanistan arasindaki baglari çok daha gelistirerek ekonomik ve ticari isbirligini artiracagini söylemek yanlis olmaz.
Not: Dün beni ziyaret eden 100 kadar lise ögrencisi çok güzel hazirlanmis bir Hasankeyf albümü armagan ettiler. Ve bu armagan sirasinda Hasankeyf'in baraj sulari altinda kalmasinin önlenmesi yolunda da bir seyler yazmami istediler. Artuklu'lardan bu yana ayakta olan bu tarihi merkezi içine alacak barajin yer degistirmesi geregine inancimi daha önce de yazmistim. Gazetemizde de alternatif baraj yerleriyle ilgili görüslere yer veren makaleler yayinlamistik. Bu konuda israrci olan bürokrasinin kararini bir kez daha gözden geçirmesini Batmanli gençler adina rica ediyorum.
|