Çorlu, çok su tüketen ve kimyasal atik üreten yatirim istemiyor
Çorlu, çok su tüketen ve kimyasal atik üreten yatirim istemiyor
Dünya Gazetesi, 7 Haziran 2007
ÇORLU - Gelisen sanayisi ile göze çarpan ve her geçen gün artan yatirimlarin beraberinde göç de alan Çorlu, çevre düzenlemesi istiyor. Istanbul Metropolitan Planlama ve Kentsel Tasarim Merkezi (IMP) tarafindan yapilan çevre planinin Trakya Bölgesi'nin tarih ve turizm potansiyelini ele almadigini öne süren Çorlu Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Tarkan Ersin, IMP ile yapilan anlasmanin fesh edilerek gerekli düzenlemeler için Trakya Üniversitesi veya Çevre Orman Bakanligi'nin yetkilendirilmesini istedi. Bölgede yasanan çevre sorunlarinin çözümü, saglikli kentlesme ve sanayinin gerçeklesebilmesi için çevre düzeni planlarinin sart oldugunu kaydeden Ersin, Trakya'nin çok su tüketen ve kimyasal atik üreten yatirimlara kapatilmasi gerektigini savundu.
Trakya Kalkinma Birligi ve Istanbul Metropolitan Planlama ve Kentsel Tasarim Merkezi (IMP) arasinda imzalanan anlasmayla, Trakya Bölge düzenlemesinin IMP'ye verilmesinin son derece hatali oldugunu ileri süren Tarkan Ersin, "Türkiye'nin bundan böyle kaybettigi çevre degerlerini yerine koymasi ve gelecekte yenileriyle karsilasmamasi için çevre planlarinin bölge ve havza bazinda yapilmasini destekliyoruz. Ancak ÇTSO olarak Trakya gibi Türkiye'nin en verimli tarim arazilerinin bulundugu, tarihi eserlere, turizm potansiyeline sahip bir bölgede mevcut su sorunlari ve çevre kirliligi varken, yeni planlarin yapilmasi konusundaki yetkinin IMP'ye verilmesini kabul edilebilir olarak görmüyoruz" dedi.
IMP'nin planlarinda Osmanli'ya baskentlik yapmis bir sehri barindiran Trakya Bölgesi'nin turizm potansiyelinden bahsetmedigini savunan Ersin, "Bizim anladigimiz kadariyla IMP kültür ve turizm etkinliklerini Trakya ile paylasmayi düsünmüyor. Trakya Bölgesi'nin tarih ve turizm potansiyeli hiçe sayiliyor. Trakya'nin bir an önce su tüketen ve kimyasal atik üreten yatirimlara kapatilmali. Bu nedenle IMP ile yapilan anlasmanin fesh edilerek gerekli düzenlemeler için Trakya Üniversitesi veya Çevre Orman Bakanligi'nin yetkilendirilmesini istiyoruz" dedi.
"Düzensiz sanyilesme tarimi baltaliyor"
Düzensiz yapilanma nedeniyle çiftçilerin zor günler yasadigini belirten Çorlu Ziraat Odasi Baskani Saffet Albas da denetimlerin arttirilmasini isteyerek, kimyasal atik üreten tesislere yer verilmemesini gerektigini söyledi. Aritmasiz tesislerin bir an önce aritma tesislerini olusturmasi gerektigini vurgulayan Albas, "Fabrikalarin çikardigi zehirli gazlar ve kimyasal atiklar çiftçilerimizin mahsullerinde kurumaya neden oluyor. Önümüzdeki 15 yil içinde su sikintisi çekecegi belirtilen Trakya için acil önlem alinmali ve bölge bir an önce kimyasal atik üren tesislere kapali ilan edilmelidir" dedi. Düzensiz sanayilesmenin en fazla tarimi baltaladiginin altini çizen Albas, "Ekim alanlarinda daralmanin nedeni budur. Su anda çiftçilerimiz sebze ekemiyor, ekilen alanlarda mahsul alamiyorlar. Dünyanin en verimli topraklarina sahip Trakya, kaderine terk edilmemeli" diye konustu.
"IMP; STK'lar, üniversiteler ve belediyelerle ortak hareket etmeli"
"Çevre düzenlenmesine 1985-90 yillarda baslanilmasi gerekirdi" diyen Çorlu Is Adamlari ve Sanayiciler Dernegi Baskani Hasan Toprak ise, bölgeye bundan sonra yan sanayi, montaj, makine imalati gibi su tüketmeyen sanayinin gelmesi gerektigini ifade etti. Mevcut tesislerin de denetimden geçmesi gerektigini vurgulayan Toprak, "Bölgedeki sanayilesme maalesef plansiz ve düzensiz olustu. Çorlu bundan sonra su tüketmeyen sanayie yer vermelidir. Bölgedeki tesislerin denetimi arttirilmali ve buraya yeni organize sanayi bölgeleri kazandirilmalidir. 10-15 yil içinde ciddi su sikintisi yasanacagi biliniyor. Bugün IMP tarafindan yapilacak bölge düzenlemesi plani plansizliktan iyidir. Fakat burada eksik olan bölge sivil toplum kuruluslari, bölge üniversitesi, bölge belediyeleri ile ortak hareket edilmemesidir."
DATE:07-06-07
|