Çorlu, markalasma yolunda 'ceviz'i hedef seçti
Dünya Gazetesi 14 Haziran 2007
Meyvesinin yani sira agaciyla mobilya, kabuguyla ise boya sanayinde kullanilan ceviz, kentte deger katacak / Çorlu, markalasma yolunda 'ceviz'i hedef seçti ÇORLU - Türkiye sanayiinin önemli merkezlerinden biri olan Çorlu, yeni bir sembol yaratmaya çalisiyor. Düzensiz sanayilesmenin sancilarini çeken bölge, bundan sonra sadece sanayii ile degil ceviziyle de anilmak istiyor. Çorlu Ticaret ve Sanayi Odasi (ÇTSO), geçen yil baslatilan kampanya dahilinde, bugüne kadar 23 bin ceviz fidaninin dikimini gerçeklestirdi. Çorlu Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Tarkan Ersin, projenin Çorlu'ya yeni bir çehre kazandiracagini belirterek, bu yil sonuna kadar 50 bin ceviz fidani ekmeyi planladiklarini söyledi.
Projenin hem ekonomik hem çevresel anlamda Çorlu'ya pek çok kazanç getirecegini vurgulayan Tarkan Ersin, "Bu projeyle birden fazla kazanç elde edecegiz. 2 yilda meyve vermeye baslayan ceviz fidanlari, 7 yilda maksimum seviyeye ulasiyor. Türkiye yesil alan ortalamasinda son siralarda yer alan bölgemiz bu proje ile sadece yesile kavusmakla kalmayacak, ekonomik anlamda da birçok getiriye sahip olacak" dedi. Cevizin meyvesiyle ekonomik deger yaratmasinin yani sira insan sagligi için de faydali oldugunun altini çizen Ersin, "Ayrica ceviz, agaciyla mobilya sektöründe önemli bir yere sahip. Kabuguyla ise boya sanayiinde katma deger yaratan bir ürün" diye konustu.
ÇTSO olarak Yalova'dan aldiklari fidanlari maliyetine çiftçilere verdiklerini kaydeden Tarkan Ersin, "Ürün seçimini çok dogru yaptigimiza inaniyorum. Bir projeyle birkaç kus birden vuracagiz. Daha önceden Çorlu ile anilan herhangi bir ürün yoktu ve bunun sikintisini yasiyorduk. Ancak artik Çorlu'ya gelen misafirlerimiz evlerine Çorlu cevizi götürebilecekler" görüsünü dile getirdi. Geçen ay Ceviz Tatlisi Yarismasi'ni gerçeklestirdiklerini hatirlatan Ersin, Çorlu'da Ceviz Festivali düzenlediklerini de ifade etti. "Çorlu denince akla ceviz gelecek" diyen Ersin, ÇTSO ceviz borsasi kurmayi hedeflediklerini de vurguladi.
Çorlu'yu sembolize edecek bir ürün olmamasi nedeniyle ÇTSO yönetimi olarak 'Çorlu'nun hangi yiyecegini ön plana çikarabiliriz?' diye düsündüklerini ve dondurma, peynir, karpuz pekmezi, ayçiçegi ve cevizi seçiklerini ifade eden Ersin, "Bu dört ürün arasindan Çorlu'da üretiliyor olmasi, yenilebilir olmasi, ikram edilebilir olmasi ve tasinabilir olmasi kistaslarinin hepsine sahip olan cevizi seçtik" dedi. Kentte çok sayida yasli ceviz agaci bulunduguna ve 1976 yilinda yapilan bir arastirmaya göre Çorlu'nun ceviz yetistirilmesi için çok uygun bir iklime sahip olduguna deginen Ersin, söyle devam etti:
"Çorlu'yu bir marka haline getirmek istiyorsak, muhakkak bir yiyecek ürün seçmeliyiz karari aldik. Ceviz, ürün olarak Çorlu'nun marka olmasina yardimci olurken ayni zamanda Çorlu'nun yesillenmesine de katkida bulunacaktir. Belediyemiz, odamiz ve diger sivil toplum kuruluslarinin katkilari ile sehrimizde ücretsiz ceviz ormanlari yetistirilebilir, ceviz yetistiriciligi konusunda paneller düzenlenebilir, Tekirdag Üniversitesi Çorlu Meslek Yüksek Okulu'nda Ceviz Arastirma Enstitü'sü kurulabilir, fabrikalarin bahçelerine ceviz ekmeleri tesvik edilebilir ve bu sayede halkin ilgisi sehrin yesillenmesi konusuna da çekilebilir. Ayrica sehrimizde yasli ceviz agaclarinin genetik sifreleri incelenip, buralara özgü sifreye sahip olan bir tanesi seçilerek, bundan fidanlar üretilebilir ve 'Çorlu cevizi' diye patentli bir ürün elde edilebilir. Gelin bu ürüne hep birlikte sahip çikalim, ekimini destekleyerek ceviz bahçeleri kuralim ve Türkiye çapinda taninmasini saglayacak bir ürün olsun olusturalim."
"Her köye bir ceziz bahçesi"
Çorlu Kaymakami Erhan Özdemir, projenin Çorlu'ya kisa zamanda hem çevresel hem ekonomik kazanç saglayacagini kaydetti. ÇTSO ile birlikte köylerde ortak çalisma yürüterek, her köye bir ceviz bahçesi kazandirdiklarini belirten Özdemir, "Proje gerçekten önemli ve güzel bir proje. Çünkü ceviz tarimsal oldugu kadar sanayi için de çok katma degeri yüksek bir ürün. Su anda projenin ekonomik getirisinin önemine bakarsak belki 3. sirada gelir. Fakat kisa zaman içinde tarimin yani sira diger sektörler açisindan da öneminin kavranmasiyla bölgede ceviz ekimi çok daha fazla ragbet görecektir. Gönül isterdi ki bu projeyi Ziraat Odasi üstlenmis olsun, ÇTSO da sanayicinin sorunlariyla ilgilensin ama proje her seye ragmen gerçekten önemli ve güzel. Biz elimizden gelen destegi verecegiz."
DATE:14-06-07
|