Bartholomeos: Ilimli Islam Türkiye’yi Tehdit Etmiyor
Bartholomeos: Ilimli Islam Türkiye’yi Tehdit Etmiyor Dünya Gündemi, 25 Haziran 2007 Patrik Bartholomeos: "Türkiye Basbakani Erdogan tarafindan temsil edilen ilimli Islamin bir tehlike olusturdugunu zannetmiyorum. Insanlar dinlerine bagli. Buna da hepimiz saygi duyuyoruz. Asiri dini fanatizm degil de ilimli Islam söz konusuysa, bunu tehdit olarak görmüyorum.Siddet ve terörizme gelince; dini fanatizm varsa, din ayrimi yapmaksizin, bu her zaman tehlikelidir. Asiri Ortodokslarin arasinda da böyle bir egilim vardir."
132. Sayimizin Mansetini Yunan Eleftheros Tipos gazetesinden Manolis Kottakis yazdi
Manolis Kottakis Yunan Eleftheros Tipos gazetesi YUNANISTAN, Atina: Ekümenik Patrik Bartholomeos gazetemize verdigi mülakatta, “Türkiye’nin bugünkü Basbakani Erdogan tarafindan temsil edilen ilimli Islamin bir tehlike olusturdugunu zannetmedigini, ancak inanç ve dinleri ugruna demokrasinin gereklerinden ödün vermediklerini” vurguluyor ve “asiri dini fanatizm degil de ilimli Islam söz konusuysa, Türkiye için bir tehdit görmedigini” belirtiyor.Ayrica Bartholomeos sonbaharda Grönland’da dinler arasi büyük bir toplanti gerçeklestirecegini ve bu toplanti sirasinda dünyanin kurtarilmasi için sessiz bir dua töreni yapilacagini söylüyor.
Patrik mülakatinda Baspiskopos Hristodulos ile Aretaio hastanesinde yaptigi görüsmeye ve yaptiklari konusmalarin gündemine deginiyor. Patrik ziyaretini söyle yorumluyor: “Gelip, geçmis olsun demeyi kardeslik görevi olarak degerlendirdim.”
KOTTAKIS: Sayin Patrik, Islam, laik devlet ve demokrasi için bir tehdit olusturur mu?
BARTHOLOMEOS: Türkiye Basbakani Erdogan tarafindan temsil edilen ilimli Islamin bir tehlike olusturdugunu zannetmiyorum. Insanlar dinlerine bagli. Buna da hepimiz saygi duyuyoruz. Neden dinlerine bagli olmasinlar? Inanç ve dinleri adina demokrasinin gereklerinden ödün vermemektedirler. Asiri dini fanatizm degil de ilimli Islam söz konusuysa, bunu tehdit olarak görmüyorum.Siddet ve terörizme gelince; dini fanatizm varsa, din ayrimi yapmaksizin, bu her zaman tehlikelidir. Asiri Ortodokslarin arasinda da böyle bir egilim vardir. Silahlara sarilip savasa baslamayacaklar ama bizden farkli görüse sahip olanlara karsi fanatikligin ve kinin olmasi hos bir sey degildir. Üstelik din ve fanatizm birbirine zittir. Neye inanirsa inansinlar, nereye ait olursa olsunlar, din, halklar arasinda sevgi ve dostlugu ögütleyen bir kurumdur. Isin içine fanatizm ve kinin girdigi andan itibaren gerçek din üzerinde konusamayiz. (Eleftheros Tipos gazetesi -17 Haziran 2007)
Baspiskopos’tan Türkiye’ye tepki
Kibris Rum Kesimi Ortodoks Kilisesi Baspiskoposu 2. Hrisostomos, düzenlendigi basin toplantisinda, KKTC’deki kiliselerin yikima terk edildikleri iddiasiyla Türkiye’ye tepki gösterdi. Kibris Rum Kesimi Ortodoks Kilisesi Baspiskoposu 2. Hrisostomos, Italya’da bir haftadir sürdürdügü temaslarini tamamlamasinin ardindan bugün Roma’da düzenledigi basin toplantisinda Türkiye’ye yüklendi. “Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nde kiliselerin sürekli tadilat ve yikima maruz birakildigini” iddia eden 2. Hrisostomos, Avrupa Birligi ve ABD’yi bu konuda Ortodoks Kilisesi’ne yardimci olmaya çagirdi.
Türkiye’nin din özgürlügü açisindan Avrupa ölçütlerine göre davranmadigini ileri süren 2. Hrisostomos, “Türkiye’nin AB’ye girmesini istiyoruz. Türkiye bu sekilde, Avrupa yolunda ilerleyerek, nihayet insan haklarina da saygi zorunda kalacaktir. Bu, Kibris açisindan da hayirli olacaktir. Ama Türkiye su an itibariyla AB’ye girmek için gerekli kosullari yerine getirmis midir diye sorarsaniz, benim yanitim olumsuzdur” dedi.Baspiskopos 2. Hrisostomos, “Kibris’in Türk kesimindeki kiliselelerimizi kendi imkanlarimizla restore edebilmek, oralara dönüp ibadet edebilmek istiyoruz. Avrupa ve ABD’nin 33 yildir söz ettikleri insan haklarinin Kibris’ta da korunmasini; kiliselerimizi restorasyon ve savunma, oralarda ibadet hakkimizin taninmasini talep ediyoruz” diye konustu.
Baspiskohos 2. Hirisostomos, KKTC topraklarindaki Aziz Barnabas Manastiri’na Kibrisli 5 Rum kesisin geri dönüsüne izin verilmesinin saglanmasi için “büyük ülkelerin büyükelçilerine ve Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi yetkililerine” telefon ettigini de açikladi.
Konustugu yetkililere, “Seksenini asmis bes kesisin manastirlarina dönerek orada ölmek istemelerinin, Kibris Türk toplumuna, Türk-Kibris ordusuna ve Türkiye’ye ne türden bir zararlari dokunabilir” diye sordugunu da belirten 2. Hrisostomos, “Seksenini asmis ve hiç kimseye zarari olmayacak bes kesisin, Aziz Barnabas Manastiri’na dönerek, hayatlarini orada tamamlama arzularinin yerine getirilmesini istiyoruz” dedi.
Baspiskopos 2. Hirisostomos, Roma’da bulundugu süre içerisinde Italya Basbakani Romano Prodi ve Roma Katolik Kilisesi’nin ruhani lideri Papa 16. Benediktus tarafindan da kabul edildi.
2. Hirisostomos’un Vatikan ziyareti sirasinda, Baspiskopos ve Papa’nin yayimladiklari ortak deklarasyonda KKTC’deki kiliselerin durumuna iliskin Rum kesiminin iddialarinin aynen yansimasi ve bu konuda duyulan rahatsizligin ifade edilmesi de dikkati çekti. (Lütfullah Göktas, NTV Roma Muhabiri- 19 Haziran 2007)
|