'Sah Denizi'nde Balkan Kardesligi
Dünya Gazetesi 27 Haziran 2007
DEIK ve Cambridge tarafindan düzenlenen enerji konferansinda, Makedonya ve Arnavutluk'un da gaz alabilecegi belirtildi / 'Sah Denizi'ne Balkanlar da katiliyor
ISTANBUL - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Hilmi Güler, Sah Denizi projesinde 10 Agustos'ta ilk gazin Yunanistan'a verilmesinin düsünüldügünü, gazin daha sonra Adriyatik'ten geçerek Italya'ya gidecegini belirtti. Diger Balkan ülkelerinin de bu hattan gaz almak istedigini belirten Güler, "Bunlara Arnavutluk ve Makedonya'yi da dahil edebiliriz. Ama bunun için mutlaka Azerbaycan ile görüsmemiz gerekir" diye konustu.
Dis Ekonomik Iliskiler Kurulu (DEIK) ve Cambridge Enerji Arastirma Kurulusu (CERA) tarafindan Ceylan Oteli'nde bu yil 10'uncusu düzenlenen enerji konferansinda "Dogu Bati ile Bulusuyor: Enerji Güvenliginde Yeni Hudutlar" konusu ele alindi. Konferansa, 34 ülkeden yaklasik 400 firmanin üst düzey yöneticileriyle Karadeniz Ekonomik Isbirligi Örgütü'ne (KEI) üye ülkelerden devlet ve hükümet baskanlari da katildi.
Bakan Hilmi Güler, konferansin açilisinda yaptigi konusmada, Hazar geçisine dair çevreyle ilgili bazi sorunlarin ifade edildigini belirterek, "Böyle bir sey hepimizin içinden gülümsedigi ama gerçekmis gibi de kabul etmek zorunda kaldigi bir konu. Bu komediye artik bir son vermemiz lazim" dedi.
Bakan Güler, biten Sah Denizi projesine de deginirken, 10 Agustos'ta ilk gazin Yunanistan'a verilmesinin düsünüldügünü, gazin daha sonra Adriyatik'ten geçerek Italya'ya gidecegini hatirlatti.
Diger Balkan ülkelerinin de bu hattan gaz almak istedigini belirten Güler, "Bunlara Arnavutluk ve Makedonya'yi da dahil edebiliriz. Ama bunun için mutlaka Azerbaycan ile görüsmemiz gerekir" diye konustu.
Gazprom-Eni anlasmasina yanit
Güler toplanti sonrasinda gazetecilerin sorularini yanitlarken de Rus sirketi Gazprom ile Italyan sirketi Eni arasinda yapilan anlasmaya iliskin olarak, "Biz kendi isimize, projemize bakiyoruz. Her projenin ayri bir müsterisi, portföyü, ayri bir rotasi var" dedi.
"Samsun-Ceyhan'a gazi kim saglayacak?" sorusu üzerine de Güler, "O, petrol boru hatti. Zaten onun da görüsmeleri var. Sah Denizi projesinin zaten gazi belli..." diye konustu.
Sah Denizi projesiyle ilgili diger Balkan ülkelerinin de bu hattan gaz istedigi konusuna dair bir soruyu da Güler, "Prensiplerde anlastik. Ancak Socar ile birlikte Azeri gaz sirketinin de mutabik kalmasi lazim" yanitini verdi. Yaptiklari hesaplamalara göre, proje kapsaminda ilk gazin 10 Agustos'ta Yunanistan'a verilmesini öngördüklerini hatirlatan Güler, bunun için Meriç geçisinin zamaninda yetismesi gerektigini, geçis için Türkiye ve Yunanistan'in ortak olarak Meriç Nehri'nin geçisi çalismalarini sürdürdügünü söyledi.
Enerji arastirma kurulusu Cambridge Energy Research Associates (CERA) Baskani Daniel Yergin ise enerji sayesinde ülkeler arasindaki sinirlarin gittikçe yok oldugunu, dolayisiyla uluslararasi isbirliklerine ihtiyaç oldugunu söyledi.
Ukrayna'dan Odesa Brodi hatti israri
Ukrayna Cumhurbaskani Victor Yushchenko da enerji ulastirma kanallarini tekellestirmek isteyenler bulundugunu ifade ederek, "Bunu kesinlikle tasvip etmiyoruz. Bu, dogru bir yaklasim degildir" dedi. Konusmasinda Odesa-Brodi hattinin önemine de isaret eden Yushchenko, bu hat sayesinde petrol ve
dogalgazin önce Polonya'ya, oradan da Avrupa'ya aktarilacagini söyledi.
Yushchenko, "Odesa-Brodi projesinin gerçeklesmesi çok önemlidir. Bu projenin çalistirilmasi AB tarafindan da desteklenirse biz de çok önemli bir katkida bulunabiliriz. Ukrayna böyle bir projenin insasina katilmak istiyor ve bununla ilgileniyor" diye konustu.
Gürcistan: Nabucco genis katilimli olsun
Gürcistan Cumhurbaskani Mikhail Saakashvili, Hazar bölgesindeki siyasi problemleri çözmek için daha fazla çalismak istediklerini belirterek, bölgede istikrarsizliga yol açan dondurulmus çatismalar bulundugunu ve bunlari çözmenin bölge için önemli oldugunu kaydetti.
Saakashvili, bazi makalelerde Transhazar boru hattinin hiçbir zaman gerçeklesmeyecegi gibi basliklar gördüklerini, bunun dogru olmadigini ve her ülkenin enerji kaynaklarini çesitlendirme ihtiyaci duydugunu ifade etti.
Bütün dünyanin kendilerini gözlemledigini ve dünyaya verdikleri sözleri yerine getirdiklerini ifade eden Saakashvili, kisa vadeli fayda yerine, uzun vadeli isbirligi istediklerini vurgulayarak, Nabucco gibi projeleri tekele vermek yerine, genis katilimla gerçeklestirmeyi tercih ettiklerini söyledi.
Azerbaycan: BTC seneye tam kapasite çalisacak
Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, Bak?-Tiflis-Ceyhan ile ilgili tüm dedikodulari hatirladiklarini belirterek, "Diyorlardi ki (Azerbaycan'da petrol hiç yok. Azerbaycan burada blöf yapiyor ve Hazar Denizi'nde de rezerv yok) Bütün bunlari hatirliyoruz. Bütün bu baskilari ve anlasmalarimiza karsi olan baskilari da hatirliyoruz. Önümüzdeki sene BTC artik tam kapasiteyle çalisacaktir" dedi.
Birlesik Arap Emirlikleri Enerji Bakani ve OPEC Baskani Mohamed Bin Dhaen Al Hamli, pazarin bütün kapasiteleri çalistirmada dogru bir sekilde idare edilmedigini belirterek, "Var olan bütün kapasiteleri çalistirmamiz gerekiyor" dedi.
Dis Ekonomik Iliskiler Kurulu (DEIK) Yönetim Kurulu Baskani Rifat Hisarciklioglu da "Karadeniz'de düne kadar ne yazik ki gerçeklestiremedigimiz isbirligini bugün artik gerçeklestirmek durumundayiz. Karadeniz'in sehirlerini ve limanlarini birbirlerine baglayarak Karadeniz'i bir istikrar ve refah denizi haline getirmeliyiz. Karadeniz'i tümden çevreleyecek bir karayolu sebekesinin yapimina da bir an evvel baslanmalidir" diye konustu.
DEIK Onursal Üyesi ve Tekfen Holding Baskani Nihat Gökyigit de iklim degisikliginin artik bir senaryo degil, gerçeklik olarak kabul edildigini, bundan sonra da bu gerçeklik dogrultusunda çalismalar yapilmasi gerektigini söyledi.
Sezer: Isbirligi yapalim Bogazlari kullanmayalim
Cumhurbaskani Ahmet Necdet Sezer, "Enerjiyi bir çekisme degil, isbirligi alani olarak görmek uzun erimde tüm taraflarin ortak yararina olacaktir" dedi.
Sezer, konferansta yaptigi konusmada çevre ülkelerle enerji sektöründe yapilan anlasmalardan bahsederken, "Irak'in zengin petrol ve dogalgaz kaynaklarinin dünya pazarlarina ulastirilmasina öncelik verilmelidir. Ancak bundan önce, Irak'in dogal varliklarinin, tüm Irak halkinin yararina olacak biçimde degerlendirilmesi için gerekli düzenlemelerin bir an önce yapilmasini diliyoruz" dedi.
Istanbul Bogazi'ndan yilda yaklasik 145 milyon ton tehlikeli madde ve 10 binin üzerinde tanker geçtigini kaydeden Sezer, seyrüsefer güvenliginin artirilmasi yönünde alinmis olan tüm önlemlere karsin, Türk Bogazlari'nda bir tanker kazasiyla karsilasilmasi olasiligi bulunduguna dikkat çekti.
Istanbul Bogazi'nda olusabilecek bir tanker kazasinin milyonlarca insanin yasamini, çevreyi ve Istanbul'un binlerce yillik tarihsel ve kültürel dokusunu tehdit etmekle kalmayacagini, dünya petrol sunumunda da kesintiye yol açacagini ifade eden Sezer, söyle konustu: "Bu çerçevede, karadan insa edilecek yan geçis hatlariyla, Türk Bogazlari'nin petrol tasima kanali olarak kullanilmaktan kurtarilmasini istiyoruz. Ancak bu yapilirken, denizlerimizde yeni çevre sorunlari yaratilmasindan kaçinilmasi gerekmektedir. Ülkemiz bu anlayisla, Trakya'yi geçen ve Ege'de kirlilige neden olabilecek tasarilar yerine, dogrudan Akdeniz'e açilan Samsun-Ceyhan yan geçis hattini gerçeklestirdi" dedi.
Samsun-Ceyhan Hindistan'a gidebilir
Samsun-Ceyhan projesinin temelini attiklarini animsatan Bakan Hilmi Güler, bunu gerçeklestirecek kapasitenin bulundugunu, projeyi belirlenen süre içinde bitirmeyi öngördüklerini, böylelikle hem Istanbul Bogazi'nin korunacagini hem de ekonomik bir hattin bitmis olacagini kaydetti. Bu projenin bir hatla birlestirilerek buradan Hindistan ve Uzak Dogu'ya da gidebilecegine dikkat çeken Güler, normalde 49-50 günde Cebelitarik Bogazi'ni ve Ümit Burnu'nu geçerek Hindistan ve Uzak Dogu'ya gidilebildigini, ancak bu hattin birlestirilecek hat ile Kizildeniz'den 19 gün içinde gitmesinin mümkün olacagini söyledi.
Cumhurbaskani Sezer de bu tasarinin 2009 yilinda hizmete girmesi öngörülmektedir. Bak?-Tiflis-Ceyhan hattinin ardindan Samsun-Ceyhan hattinin devreye girmesi, Irak-Türkiye petrol boru hattinin yeniden isler duruma getirilmesi ve Güney-Kuzey ekseninde diger tasarilarin tamamlanmasiyla birlikte Ceyhan önemli bir enerji merkezine dönüsecektir. Bu çerçevede, petrol rafinerisi ve sivilastirilmis dogalgaz alaninda Ceyhan'da yapilacak yatirimlari destekliyoruz."
DATE:27-06-07
|