Balkan ülkeleri Türk ögrencilerin gözdesi
Balkan ülkeleri Türk ögrencilerin gözdesi Takvim gazetesi 18 Kasim 2007
Türkiye'de her yil binlerce genç üniversitelere girebilmek için ter dökerken yüzlerce ögrenci de Balkan ülkelerindeki Türk üniversitelerini tercih ediyor. Saraybosna ve Üsküp'teki Türk üniversiteleri, Ingilizce egitim veriyor. YÖK tarafindan denkligi kabul edilen üniversitelerden mezun olan ögrenciler AB ülkeleri ile ABD'de yüksek lisans yapma ve is imkanina sahip oluyor.
Saraybosna ve Üsküp, üniversite hayali kuran Türk ögrencilerin yeni gözdesi. Bosna-Hersek ve Makedonya'da açilan Türk üniversitelerinde yüzlerce ögrenci farkli branslarda egitim görüyor. Bosna-Hersek'in baskenti Saraybosna'da dört yil önce açilan Uluslararasi Saraybosna Üniversitesi (IUS), Ingilizce egitim veriyor. Üniversite ögrencilerinin yüzde 65'ini Türk, yüzde 25'ini Bosnali ögrenciler olusturuyor. Kisa sürede uluslararasi bir egitim kurumu haline gelen üniversitede, Çin, Endonezya, Ortadogu, Asya, AB, ABD ve Afrika ülkelerinden ögrenciler okuyor.
ÖGRENCILERE BURS Türkiye'den ve dünyanin dört bir yanindan Saraybosna Üniversitesi'ni tercih eden ögrenciler, mühendislik ve fen bilimleri, iktisat ve yönetim bilimleri, sanat ve sosyal bilimler gibi farkli alanlarda egitim tercihi yapabiliyorlar. IUS, Türkiye'deki üniversite giris sinavlarinda yüksek basari göstermis ögrencilere burs imkani da sagliyor. IUS, Yüksek Ögretim Kurumu (YÖK) tarafindan denkligi kabul edilen bir üniversite. IUS'dan mezun olan ögrenciler, Türkiye ve Bosna-Hersek disinda AB ülkeleri ve ABD'de denklik avantajiyla yüksek ihtisas yapma ve is bulma sansina sahip.
HAYIRSEVERLER KURDU IUS'un kurucusu ise Saraybosna Egitimi Gelistirme Vakfi. Vakfin Kurucu Baskan Yardimcisi Hasan Topaloglu, "Egitimin önemine inanan hayirsever birkaç kisinin tesebbüsüyle kurulan Saraybosna Egitimi Gelistirme Vakfi kisa sürede büyük mesafe katetti. Önce Saraybosna'da, sonra da Makedonya'nin baskenti Üsküp'te açilan üniversiterle egitim konuusunda ciddi adimlar atti" diyor. Farkli kültürlerin bir arada temsil edildigi, Dogu ve Bati medeniyetinin önemli bir kesisme noktasi olan Saraybosna'yi özellikle seçtiklerini söyleyen Topaloglu, "IUS, ögrencilerini puana göre degil, bilgi, beceri ve tecrübelerine goöre yönlendiriyor" seklinde konusuyor. Topaloglu, IUS'un hedeflerine iliskin su bilgileri veriyor: "Saraybosna'yi Orta Avrupa'nin gelismis bir bilim merkezi haline getirmeyi ve IUS'u bölgenin en gelismis, egitim kalitesi en yüksek üniversitesi yapmayi hedefliyoruz. Üniversite eksenli teorik ve pratik çalismalarla, teknopark hizmetleri vererek, bölgenin sosyal ve ekonomik kalkinmasina katki yapmayi amaçliyoruz."
BOSNA'DAN SONRA ÜSKÜP Üsküp Egitim ve Kültür Gelistirme Vakfi tarafindan geçen yil kurulan Uluslararasi Balkan Üniversitesi (IBU), Balkanlar'da ve Makedonya'da bulunan Türk topluluklari ile Türkiye arasinda ekonomik ve kültürel iliskileri gelistirmek amaciyla kurulmus. Türk isadamlarinin destegiyle kurulan üniversite, Makedonya devletinden aldigi onaydan sonra egitim çalismalarina baslamis. Üniversitede ögrencilere deneyimli bir akademik kadro egitim veriyor. Ilk yil Ingilizce Hazirlik Okulu'naalinan ögrenciler, daha sonra Endüstri Mühendisligi, Kamu Yönetimi, Uluslararasi Ekonomik Iliskiler fakültelerinde egitim görüyor. Uluslararasi Balkan Üniversitesi önümüzdeki yil Halkla Iliskiler, Gazetecilik ve Radyo-Televizyon, Grafik Tasarim, Mimarlik, Iç Mimarlik, Amerikan Dili ve Edebiyati, Karsilastirmali Balkan Dilleri ve Kültürleri bölümleriyle egitim alanini genisletecek.
Metin YÜKSEL
|