Türkiye-Yunanistan dogalgaz boru hatti açildi
Türkiye-Yunanistan dogalgaz boru hatti açildi 18 Kasim 2007 Hürriyet A.A Basbakan Recep Tayyip Erdogan, Türkiye-Yunanistan Dogal Gaz Boru Hatti açilis törenine katilacak olan Yunanistan Basbakani Kostas Karamanlis ve beraberindeki heyeti, Meriç Nehri Köprüsü üzerinde karsiladi.
AÇILIS ANINDAN KARELER IÇIN TIKLAYIN
Helikopterle Ipsala Gümrük Sahasi'na indikten sonra kara yoluyla Meriç Köprüsü'ne geçen Basbakan Erdogan, sinirda görevli Türk askerleriyle tokalasti. Erdogan, daha sonra Yunanistan Meclis Baskani Dimitris Siufas, Yunanistan Kalkinma Bakani Christos Folias'in da aralarinda bulundugu heyetle birlikte gelen Yunanistan Basbakani Kostas Karamanlis'i karsiladi.
Karsilamada, Devlet Bakani ve Basbakan Yardimcisi Hayati Yazici ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Hilmi Güler de hazir bulundu.
Basbakan Recep Tayyip Erdogan, Türkiye'nin genis bir enerji vizyonu bulundugunu belirterek, “Bu vizyon dogrultusunda jeostratejik konumumuzla birlikte bölgede enerji merkezi dagiticisi ve transit ülke pozisyonumuzu güçlendirmeye çalisiyoruz” dedi.
Türkiye-Yunanistan Dogal Gaz Boru Hatti'nin resmi açilis töreni, Ipsala Gümrük Sahasi'nda Türkiye, Azerbaycan ve Yunanistan milli marslarinin okunmasiyla basladi. Törene, Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, Basbakan Recep Tayyip Erdogan, Yunanistan Basbakani Kostas Karamanlis, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Hilmi Güler, Yunanistan Kalkinma Bakani Christos Folias, Gürcistan Enerji Bakani Alexander Khetaguri ile ABD Enerji Bakani Samuel Bodman katildi.
Törende konusan Basbakan Erdogan, iki dost ve komsu ülke arasindaki dogal gaz enterkonektörü açilisi dolayisiyla birlikte olmaktan büyük memnuniyet duydugunu belirterek, tüm konuklara “hosgeldiniz” dedi.
Erdogan, bu projenin temelinin 3 Temmuz 2005 tarihinde yine burada atildigini ve çok kisa zamanda tamamlanarak faaliyete geçmesinin ortak irade ve kararliligin bir göstergesi oldugunu söyledi.
Türkiye'nin Avrupa Birligi'ne üyelik sürecindeki gelismelere paralel olarak yeni bir safhaya giren Türk-Yunan yakinlasmasinin her alanda arttigina isaret eden Erdogan, bu yakinlasmanin iki ülke arasindaki is birligine oldugu kadar bütün bir bölgenin refah ve istikrarina da katkida bulundugunu ifade etti.
Erdogan, ekonomi, ticaret, ulastirma, enerji, turizm gibi çok çesitli sektörlerde bu sürecin somut sonuçlarini görmekten mutluluk duydugunu kaydetti.
En somut is birligi alanlarindan bir tanesine bugün burada hep birlikte tanik olduklarini belirten Erdogan, dogal gaz enterkonektörünün hizmete açiliyor olmasinin önümüzdeki dönemde diger alanlarda atilabilecek adimlari da tesvik edecegine inandigini kaydetti.
Erdogan, konusmasini söyle sürdürdü:
“Türkiye'nin genis bir enerji vizyonu vardir. Bu vizyon dogrultusunda jeostratejik konumumuzla birlikte bölgede enerji merkezi dagiticisi ve transit ülke pozisyonumuzu güçlendirmeye çalisiyoruz. Esas itibariyla enerji stratejimizi de bu vizyona dayanarak küresel gelismeleri ve beklentileri göz önünde bulundurarak olusturduk. Buradan hareketle Türkiye olarak, dogu-bati, kuzey-güney ekseninde transit ülke olmayi, Ceyhan terminalinin enerji ticaret merkezi haline dönüstürülmesini, Samsun-Ceyhan baypas petrol boru hatti ve Hazar geçisli dogal gaz boru hatti projelerini gerçeklestirmeyi amaçliyoruz. 2006 yilinda faaliyete geçen Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hatti ile geçtigimiz Temmuz ayinda islerlik kazanan Bakü-Tiflis-Erzurum dogal gaz boru hatti projeleri, bu çerçevede yakin zamanda hayata geçirdigimiz önemli çalismalardir. Bu projelerle Türkiye 21. yüzyilin ipekyolu olarak adlandirilan dogu-bati enerji koridorunun hayata geçirilmesine öncülük etmektedir.”
|