Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Yunanistan'da besikten irkçilik

[DIS] - Yunanistan'da besikten irkçilik

Radikal, 20 Kasim 2007

AFP - ATINA - AB üyesi Yunanistan, göçmen nüfusunu esine nadir rastlanir irkçi muamelelere tabi tutuyor. Göçmenler için Amerika'da dogumla, AB'de ise dil bilme, çalisma, uzun süreli ikamet gibi sartlari yerine getirdikten sonra gelen vatandaslik, Yunanistan'da kan baginin ardinda. Yunan yasalarina göre Yunan vatandasligi temelde Yunan ana babadan doganlarin kalitimsal hakki. Ikinci kusak göçmenler, yani göçmenlerin Yunanistan'da dogurduklari çocuklari ise, kendilerine dogum belgesi verilmediginden, vatandaslik elde edemiyor. Sadece ana babalari yerel yönetimlerde kayitli olanlara dogum belgesi veriliyor, yerel yönetimlere de ancak Yunan vatandaslari kaydediliyor. Diger tüm dogum belgesi talepleri, sevk edildikleri ana baba uyrugunun büyükelçiliklerinde kaybolup gidiyor.
20 yildir taninma bekliyor
Babasi Nijeryali, annesi Kamerunlu olan Catherine Ananois, dogup büyüdügü Yunanistan'da devlet tarafindan varliginin tanimasini tam 20 yildir bekliyor. Genç siyahi dansçi, Yunan egitiminden geçmis, Yunanca konusuyor, kendini Yunan hissediyor, ama yasalarla bürokrasi bunu vatandaslik için yeterli bulmuyor. 16 yasinda bir okulun sinavina girebilmek için belge gerektiginde, dogum belgesi bile olmadigini, ülkesiz bir kisi oldugunu anlayan Ananois, "Sonunda polis kontrolünden kurtulmami saglayan bir belge edinebildim, ama onun bile geçici ikamet izni sagladigi garanti degil, artik bu islerden biktim usandim" diyor.
Hiçbir belge alamayinca...
Belgeler olmadan Yunanistan disina seyahat edilemiyor, ehliyet alinamiyor, banka hesabi bile açilamiyor. 2006'da Afrikali kadinlarin iki sokak protestosu düzenlemesinin ardindan, nihayet göçmen ve insan haklari örgütleri 'besikten itibaren irkçilik' dedikleri uygulamaya karsi kampanya baslatti. Devletin göçmen politikasina danismanlik edip göçmen sayisi ve egilimlerini arastiran Helenik Göçmen Politikasi Örgütü (IMEPO), 1990'lardan beri Yunanistan'da göçmen ailelerden dogan çocuklarin sayisini 20 bin hesapliyor. IMEPO Baskani Aleksandros Zavos, "Bu sorun sinirli sayida insani etkiliyor. Yasa temelde saglam, sadece göçmenler bürokrasi çarklarini asmayi beceremiyor" görüsünde. Gelgelelim yine
IMEPO rakamlarina göre 2006'da çogu Arnavut 108 bin göçmen çocugunun Yunan okullarina kaydoldugu ve bunlarin yarisinin Yunanistan'da kalmak istedigi hatirlatildiginda, Zavos, Yeni Demokrasi hükümetine ikinci kusak göçmenlere genis çapli vatandaslik tasarisi sundugunu söylüyor. Simdi muhalefetteki PASOK ise, ancak 11 yillik iktidarinin 2004'teki son günlerinde benzeri bir tasariyi gündeme almisti.
18 yil yasa sonra ülkeden atil
10 yildir Yunanistan'da yasayan ve üç çocugunun 150'ser avroluk oturma iznini her yil yenilemekten artik usanan Arnavut Dolores Kacorri "Böyle bir adim sahane olur" diyor. Göçmen çocuklari, dogduklarindan 15 yasina dek ailelerinin oturma iznine tabi, 15-18 arasi kendi oturma izinlerini aliyor, 18 yasina bastiklarinda ise ülkeye yeni adim atmis göçmenlerden hiçbir farklari kalmiyor. Issizseler ülkeden atiliyorlar, üniversiteye gitmiyorlarsa kalmak için çalistiklari ve sosyal güvenlik ödemelerinin yapildigini polise kanitlamak zorundalar. Son 10 yildir Yunanistan'dalar ve is ya da egitim hayatlari sürüyorsa içisleri bakanligina 1500 avroya vatandaslik basvurusu yapabiliyorlar. Ama bakanlik karakter ve kisilik
arastirmasi yapip kimseyi Yunan vatandasligina layik görmezken, ne bunun gerekçesini açikliyor ne de asgari ücretin iki katindan fazla basvuru ücretini geri ödüyor.

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Kasım , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net