MERIÇ Nehri'nin taskinlari
DSI, Meriç’i anlatiyor
24 Kasim 2007 Yalçin BAYER ybayer@hurriyet.com.tr
’DOGA terörizmi’ baslikli yazimizda Meriç taskinlariyla ilgili bazi elestiri ve önerilerimize karsi Devlet Su Isleri’nden (DSI) bilgilendirici yanitlar geldi.
DSI yanitlarini dört madde olarak siraliyor:
1- Tunca Nehri üzerinde Bulgaristan’la ortak yapilacak barajla ilgili teknik çalismalar devam etmektedir. Bu baglamda projeyle alakali yapim ve isletme esaslarini belirleyen ’Anlasma Taslagi’ Türk tarafinca hazirlanmis ve Bulgar tarafina gönderilmistir. Konuya iliskin Bulgar tarafindan görüs beklenmektedir.
2- Meriç Nehri, Rezve Deresi’yle kiyas edilemeyecek kadar büyük su potansiyeline sahip bir nehirdir. Meriç’in bu konuda degerlendirilmesi, ihtiyaçlarin artmasi halinde ele alinabilir. Ancak Meriç’ten Istanbul’a içme suyu verilmesi Meriç taskinlarini hiçbir sekilde önleyemez. Meriç sularinin Istanbul’a aktarma ve aritma maliyetlerinin Rezve sularina göre çok yüksek olmasi ve Rezve suyunun aktarilmasi için daha önce yapilmis mevcut tesislerin bir kisminin kullanilabilecek olmasi sebebiyle içme suyunun Rezve Deresi’nden temin edilmesi uygun bulunmustur.
3- Meriç, Türkiye ile Yunanistan arasinda sinir olusturan bir akarsu olup, nehirde taban temizligi yapilmasi ve taskin yapilarinin insa edilmesi her iki ülkenin uygun görecegi yöntemlerle gerçeklestirilebilmektedir. Bu sebeple akisa engel olan unsurlarin kaldirilmasi hususunda Yunan tarafiyla görüsmeler yapilmaktadir. "Ayrica, Avrupa Birligi Türkiye-Bulgaristan Sinirötesi Isbirligi 2006 Yili Programina sunmus oldugumuz proje kapsaminda yatak düzenlemesi isi yer almakta olup, söz konusu ise iliskin ihale dosyasi Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu’nun onayini beklemektedir. Bahse konu ihale dosyasi onaylanir onaylanmaz insaat ihalesi sürecine geçilecektir."
4- "Meriç Nehri’nde olusan taskinlarla ilgili Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan’la ortak çalismalar yapilmaktadir. Bu konuda Bulgaristan ile ’Taskin Erken Ihbar Sistemi’ kismen olusturulmustur. En son yasanan taskin olayinda bu sistem sayesinde taskindan önce gerekli önlemler alinmis ve zararin en düsük düzeyde tutulmasi saglanmistir. Edirne Bölge Müdürlügümüzün geçen yil yasanan taskin olayindan sonra yatak içerisinde yaptigi düzenleme çalismalari neticesinde, gelen akimin Edirne ve civarina zarar vermeden yataktan geçisi saglanmistir. Ayrica, yukarida bahsi geçen AB kaynakli proje kapsaminda Taskin Erken Uyari Sistemi’nin daha da gelistirilmesi saglanacaktir."
'Doga terörizmi' 22 Kasim 2007 Yalçin BAYER ybayer@hurriyet.com.tr
MERIÇ Nehri'nin taskinlarina karsi üç görüs için Enerji Bakanligi ve DSI ne düsünür acaba?
1. Tunca Nehri üzerinde Bulgaristan ile ortak Suakacagi barajinin yapimi neden geciktiriliyor?
2- Istranca sularindan sonra Bulgaristan'la ortak Rezve sularinin da Istanbul'a tasinmasi için 150 trilyonluk bir yatirim yapilirken, Meriç'in taskin sularinin bu gibi mevsimlerde kapali bir kanalla önce Terkos'a, sonra da Büyükçekmece ve Küçükçekmece barajlarina aktarilmasi yolunda bir proje gerçeklestirilemez mi?
3- Meriç'in zemininde biriken kumun temizlenerek degerlendirmesi konusunda bir çalisma için hálá neden bekleniyor?
4- Baraj ve göletlerini yillardir temizlemeyen ve bu nedenle bizim milyonlarca dolarlik zarara ugramamamiz karsisinda (2006 Mart'inda zararimiz 100 milyon dolardi) Bulgaristan'i neden uyarmiyoruz? AB üyesi Yunanistan ve Bulgaristan'a karsi, sinirlari koruyamayarak Türkiye'ye zarar vermelerinden ötürü, bu ülkelere karsi Uluslararasi Deniz Hukuku'na göre bir islem yapmak gerekmiyor mu?
|