Klarnet sanatçılarının oluşturduğu Akademi Klarinet Ensemble klasikten
Klarnet sanatçılarının oluşturduğu Akademi Klarinet Ensemble klasikten günümüzün eserlerine farklı bir ses veriyor
Cumhuriyet 16.12.2007
Klarnetin sınırsız dünyası HATİCE TUNCER
Beş klasik klarnet sanatçısının kurduğu "Akademi Klarinet Ensemble" klasiklerden günümüze eserlere klarnetin büyülü sesiyle yeniden hayat veriyor. Akademi Klarinet Ensemble'ı oluşturan sanatçıların hepsi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGS) Devlet Konservatuvarı mezunu. Feza Çetin, Sezgin Unan, Burcu Kamacı ve Kıvanç Fındıklı , İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nde klarnet sanatçıları olarak çalışıyorlar. Ebru M. Sonakın Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrası klarnet grup şefliği yapıyor. Tümü aynı ekolden eğitim alan ve aynı orkestralarda çalan ve kafa yapıları da birbirine uyan sanatçılar birlikte müzik yapabileceklerini düşünmüşler. Herkesin gönlünde yatan özlemi, Feza Çetin dile getirmiş ve 2006 yılında çalışmaya başlamışlar.
Oda müziğinin önemi
MSGS'de Feza Çetin öğretim görevlisi, Ebru Sonakın araştırma görevlisi olarak birlikte çalışıyorlar. Feza Çetin ve Sezgin Unan, klarnet derslerini Doç. Ahmet Ermakastar' dan almışlar. Topluluğun diğer üyeleri ise Feza Çetin'in eğitiminden geçmişler. Biraz da bu nedenden olsa gerek soru yönelttiğimizde genç sanatçıların hepsi hocaları Feza Çetin'in yanıtlamasını bekledi. Feza Çetin, "Klasik müzikte oda müziği topluluğunun azlığı bu mesleği icra edenler için büyük bir yaradır aslında" sözleriyle başladı ve oda müziğini tercih etmelerinin nedenlerini anlattı: "Oda müziği, klasik müzik yapanların oluşturması gereken en küçük ailedir. Orkestralarda insanların birbirlerini dinlemeleri zordur. Ancak daha az gruplarla bir araya gelince birbirimizi dinlememiz kolaylaşıyor."
Dinleyiciye ulaşmak
Ortadoğu ve Balkanlar'da yaygın bir çalgı olan klarnet, klasik Batı müziğine 1700'lerde girdi. Türk müziğinde sol klarnet kullanılırken klasik müzikte genellikle sibemol, la, miminör ve bas klarnet kullanılıyor: "Klarnet son zamanlarda bir hayli popüler oldu. Fakat bizim amacımız popülerlik değil, klarnetin olabildiğince güzelliklerini ve derin ses yapısını ortaya çıkarmak. Barok dönemden bu yana bir hayli eser var, çağdaş besteciler de yazmaya devam ediyor. Zaten grup olarak misyonlarımızdan biri de bu eserleri dinleyiciye ulaştırmak."
Konserler
"Sistem, disiplin, çalışmak ve ilkelerden vazgeçmemek" Akademi Klarinet Topluluğu'nun temel özelliğini oluşturuyor. Topluluk, haftada bir veya iki gün bir araya gelip eserleri çalıyor, ama çalışmaya önceden hazırlanıp katılıyorlar. İlk konserlerini 17 Mart 2007'de Akatlar Kültür Merkezi'nde veren topluluğa bu olanağı merkezin sanat danışmanı Zeliha Berksoy sağlamış.
Dünya Tiyatrolar Günü etkinlikleri kapsamında İstanbul Kültür Üniversitesi'nde konser veren topluluk, nisan ayında ÇYDD'nin bir toplantısında İTÜ Maçka Sosyal Tesisleri'nde dinleti sundu. Haziran ayında Harbiye Askeri Müzesi'nde bir uluslararası tıp kongresinde çalan topluluk, kasım ayı boyunca Süreyya Sineması'nda üç konser verdi.
Klasik dönemden çağdaşa
Akademi Klarnet Ensemble konserlerinde barok, klasik, romantik, çağdaş dönemlerin eserlerinin yanı sıra Türk bestecilerinin eserlerini de seslendiriyor: "Klarnet barok döneme yetişmemişti ama uyarlamalar yapıyoruz. Bu arada repertuvar hazırlarken seyircinin ruhuna da hitap etmek lazım. Tangolar, cazlar ve bütün sevilen melodileri güzel bir şekilde dinleyicilere sunmayı en önemli misyonumuz olarak görüyoruz. Repertuvarımızın dinleyiciye çok iyi yansıdığını düşünüyoruz. Ama kesinlikle 'bir şeye ulaştık' demiyoruz. Çünkü müziğin, sanatın hiçbir zaman sonu yok. Mutlaka en güzelini yakalamak için çalışmalarımız düzgün bir şekilde devam edecek."
Özünü kaybettirmeden uyarlama
Monti'nin "Çardaş", Beethoven' in " Menuet", Çaykovski' nin "Kuğu Gölü", Wagner' in "Adagio", Bizet' nin "Carmen" eserlerinin yanı sıra Henri Mancihi' nin "Pink Panther" , Paul Desmond' un "Tike Five" ve Piazzola 'nın tangolarının yorumları Akademi Klarinet Topluluğu'nun konserlerinde büyük alkış alıyor. Adnan Saygun' un "Horon" unu da seslendiren topluluğun konserlerinde Kıvanç Fındıklı'nın 5 klarnet için yazdığı parça da ilgi çekiyor.
Topluluk bugünlerde Bach 'ın "Chaconne" eseri üzerinde çalışıyor. "Grubumuzu büyümekte olan bir çocuk olarak görüyoruz. Daha biz pişpişliyoruz onu. 5 klarnet için yazılmış eserler olmadığı için uyarlamalar yapıyoruz. Kıvanç Fındıklı kardeşimizin kompozisyon yeteneği olması ve gördüğü her eseri, beş klarnete ayrıca adapte edebilmesi bizim için büyük şans. Eserlerin özünü kaybettirmeden, aynı havayı vermeye çalışıyoruz. Beğenen de beğenmeyen de olacaktır ama biz her türlü görüşe, eleştiriye açık bir grubuz. O eleştiriler çerçevesinde tabii ki düzeltilmesi gereken şeyler varsa düzeltiriz."
|