|
İLBER HOCA'YLA ATİNA'DA SOHBET
19 Ocak 2008
Yorgo KIRBAKİ ykirbaki@hurriyet.com.tr
İLBER HOCA'YLA ATİNA'DA SOHBET
Ne zaman karşılaşsak dinlemeye doyamıyorum İlber Ortaylı'yı. En son geçen yıl bir panelde konuşmacı olark katıldığım Galatasaray Üniversitesi'nin kantininde canım boğazı seyrederek sohbet etmiştik, bu defa suyun bu tarafında Atina'da buluştuk.
Hürriyet'in Atina bürosunda ağırlamaya çalıştık elimizden geldikçe bu ender insanı. Dağınık çalışma odamda bulduğum kitaplarını imzalattım önce. İstanbul'dan, Atina'dan, Osmanlı'dan, Bizans'tan açıldı sohbet sonra. Eh fırsatı kaçıracak değildim. Teybi çalıştırdım:
Kaçıncı Atina ziyaretiniz?
-Saymıyorum. Her gidişimde bıktım diyorum. Her fırsatta geliyorum. Seviyorum burayı.
Müzeci sıfatınızla başlayalım. Yunanistan'da müzeleri nasıl buluyorsunuz?
-Müzecilerin sayısı artmaya başladı. Yunanistan son 30 yılda müzecilikte aldı başını gidiyor. Özel müzelerde toplama bakımından da teşhir bakımından da harika şeyler yapılıyor. Bunda tabii bu ülkenin otoritesinin de payı var, gerekli ilişkilerin kurulmasının da. Kültür bakanlığı burada stratejik bir konumda. Bizde ise bütçenin binde 2'si tahsis ediliyor bakanlığa. Özel müzeler sponsor bulmakta da zorlanmıyorlar Yunanistan'da.
Ya Türkiye'de?
Bizde müzecilik yapmak daha zor. Sponsorlar konusunda da hep hayal kırıklığına uğruyorum. Hep oyalıyorlar. Biliyorum devletin imkanları son derece sınırlı. Bunun yanı sıra kendini bu işe vakfeden gönüllü insanlar sayısı da çok az.
Gelelim Türk-Yunan ilişkilerine. Çözülür mü sorunlar?
-Anlaşmamızın mümkün olmayacağı konular var. Mesela Kıbrıs. Rum tarafının çok aşırı tezleri var. Bu tezlere, taleplere karşı Türkiye'de cevap vermeye kalkacak hükümet ayakta duramaz, hayat şansı olmaz. Bir başka mesele Heybeliada Ruhban Okulu. Buna bir çözüm bulmak gerek. Türkiye'de tüm yüksek okulları YÖK kontrol eder. Ege sorunlarına gelince. Bunlar kapitalist işletmeci bir zihniyetle çözülür. Yani Ege'yi birlikte istismar edecek adamlar sorunları halleder.
Şimdi de sanata gelelim. Türkler ile Yunanlıların sanata bakışı nasıl?
-Bence kabiliyetli milletler. Yani yenilemelere, çalışmalara bakarsak renkli, zevkli insanlar. Ama teferruatla çalışmayı sevmiyorlar. Bir Rus'un, bir İranlının bir İsraillinin derinlemesine tetkikli çalışması Türkler ile Yunanlılarda yok.
Tarih için konuşalım biraz da. Sizce Yunanlılar Osmanlı'ya nasıl bakıyor?
-Çok kötü. Ama ya bizimkilere ne diyelim? Bizim Osmanlı'ya bakışımız nasıl? Ortalama Türk insanının Osmanlı tarih ve kültürü hakkında bilgisi yok ki. Bizim bilgi birikimimiz yok ve dolayısıyla dışa da aktaramıyoruz.
Sizce Avrupa'nın doğusu ile batısı arasındaki tarih ve kültür birikimi farklı mıdır?
-Evet büyük fark var. Belki Balkanlar birçok konuda Batı Avrupa'dan daha adil bir düzendir ve daha az ıstıraplı bir tarih yaşamıştır. Ancak maalesef Batı Avrupa'da kültürel birikimin 10'da biri yoktur Balkanlar'da.
|
|
|