Putin'in Balkan çıkarması: Bulgaristan ve Rusya, Nabucco'ya rakip görülen Güney Akımı için anlaştılar
Cumhuriyet 19.01.2008 Bulgaristan ve Rusya, Nabucco'ya rakip görülen Güney Akımı için anlaştılar
Putin'in Balkan çıkarması DENİZ BERKTAY
KİEV - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin , yanında, veliahtı olarak görülen Dimitri Medvedev ile birlikte, devlet başkanı sıfatıyla son resmi yurtdışı ziyaretini Bulgaristan'a yaptı. Aralarında, Bulgaristan'ın Belene kentinde Avrupa'nın en büyük atom enerjisi santralının kurulmasının da yer aldığı 8 ayrı konuda anlaşmanın imzalanacağı zirve, Rusya'nın Balkanlar'a yeniden girişi olarak yorumlanıyor.
Bulgaristan'ın Rus doğalgaz tekeli Gazprom ile İtalya'nın ENI firmasının ortaklığında Ukrayna ve Belarus'u by-pass edecek ve Rus doğalgazını Karadeniz'in altından Balkanlar'a oradan da Avrupa'ya taşıyacak olan " Güney Akımı " projesine katılması, Türkiye'nin hayata geçirmeye çalıştığı ve Orta Asya doğalgazını Türkiye ve Balkanlar üzerinden Avrupa'ya ulaştırılmasını hedefleyen Nabucco projesine de darbe anlamına geliyor.
Tarihi 'tesadüf' Projeyi dün onaylayan Bulgaristan, Rus doğalgazının geçeceği kendi ülkesindeki boru hatlarının yüzde 50 hissesinin Rus doğalgaz tekeli Gazprom'a, diğer yüzde ellisinin ise kendisine kalmasını kabul etti. Güney Akımı'nın bir kolunun Bulgaristan'ın Burgaz Limanı'ndan Yunanistan'ın Dedeağaç Limanı'na, diğer kolunun ise, Sırbistan üzerinden Orta Avrupa'ya uzanması öngörülüyor.
Rusya'dan Avrupa'ya yılda 30 milyar metreküp taşıma kapasitesine sahip proje Moskova'nın Avrupa üzerindeki gaz hâkimiyetini güçlendirecek. Nabucco'nun amacı Avrupa'nın Rusya'ya bağımlılığını kırmaktı.
Putin'in Bulgaristan ziyareti, Balkan politikasında da önemli bir dönüm noktasına işaret ediyor. Ziyaret, Bulgaristan'ın 1877-78 Osmanlı Rus savaşında Rusya'nın desteğiyle bağımsızlığını kazanmasının 130. kuruluş yıldönümü kutlamalarının olduğu zamana denk geldi ve "Slav kardeşliği, ağabey Rusya" gibi sloganlar, soğuk savaşın bitiminden beri ilk kez bu ziyarette kullanıldı.
Rusya'nın 1878'de Osmanlılara karşı Bulgarları desteklediğinden söz eden Putin, iki akraba halkın birbirlerini her şart altında destekleyeceklerini söyledi. Bulgaristan'ın 1999'da NATO'nun Yugoslavya operasyonunda hava sahasını Rus savaş uçaklarına kapatması ve 2004 yılında NATO üyesi olması, Rusya ile Bulgaristan'ın ilişkilerinin 1990'ların sonları ve 2000'lerin ilk yarısında en kötü dönemini yaşamasına neden olmuştu. Şu anki yakınlaşma süreci, Rus dış politikasındaki kamplaşmacı anlayışın, yerini siyasi konuları geri plana atarak ekonomik ilişkileri ön plana alan pragmatik anlayışa bıraktığını gösteriyor.
|