Arnavutluk ’bavul ilacı’nı Türk şirketi ile bitirecek
28 Ocak 2008 Hürriyet
Arnavutluk ’bavul ilacı’nı Türk şirketi ile bitirecek
Türk şirketlerinin yurt dışındaki inşaat, tekstil ve otomotiv gibi sektörlerle başı çektiği yatırımlarından sonra Çam Ecza, Balkan ülkelerinde yatırım kararı aldı.
Ecza depoculuğunun yanı sıra son yıllarda medikal estetik ve bio medikal sektörüne de giren Çam Ecza, geçtiğimiz aralık ayında kendi sponsorluğunda gerçekleşen Medikal Sağlık Fuarı için ülkemize gelen Arnavutluk Sağlık Bakanı Nard Ndoka’nın davetiyle bu ülkeye gidip bir dizi incelemede bulundu. Sektörde 15’inci yılı geride bıraktıklarını söyleyen Çam Ecza Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gemici, faaliyet alanlarını genişleterek büyüme kararı aldıklarını açıkladı. Gemici, bu karar doğrultusunda ilk etapta Balkanlar’da büyük bir ecza deposu açma çalışmalarını başlattıklarını ifade ederek şunları söyledi:
CUMHURBAŞKANI DEVREDE: "Aldığımız yatırım daveti sonrasında gittiğimiz Arnavutluk’ta önce Sağlık Bakanı Nard Ndoka, sonra da Cumhurbaşkanı Bamir Topi ile görüştük. Sayın Topi bize, özellikle Türk yatırımcılar için bütün kapıları ardına kadar açıklarını ifade etti. Görüşme sırasında bize ’Türkiye’de Arnavut asıllı Türk vatandaşları yaşıyor. Bunlar güçlü bir bağlantı köprüsü oluşturuyor. İki ülke arasında uzun zamandır vize uygulaması yok. İlişkiler diğer ülkelere nazaran daha hızlı ve iyi gelişti’ diyen Cumhurbaşkanı, Arnavutluk’ta yatırım yapma kararı aldığımız takdirde her türlü desteğini vereceklerini, ülkelerinde hastane, ilaç konusunda büyük bir açık olduğunu ve bu konuya öncelik verdiklerini ifade etti."
BAVUL TİCARETİ: Arnavutluk’ta stratejik ortaklık için bazı kuruluşlarla görüşme yaptıklarını da kaydeden Gemici, "Bölgede yaptığımız incelemeler sonucunda gördük ki, Arnavutluk başta olmak üzere sınırlarımızın hemen yanı başındaki bu bölgede çok büyük oranda ilaç açığı var. Özellikle jenerik, onlokolojik ve kan ürünlerinde ciddi bir sıkıntı yaşanıyor. Bir çok ilaç bölgeye maalesef bavul ticaretiyle giriyor" diyerek şöyle devam etti: "Türkiye’de üretilen ruhsatlı ilaçların Arnavutluk’ta kayıtlarının yapılması konusunda Avrupa Birliği ülkelerine tanınan kolaylıklar Türkiye ve Balkan ülkelerine özel bir ayrıcalıkla tanınmış durumda. Biz ülkemizdeki tüm ürünleri bu ülkelere götürebiliyoruz. Bunun için Türkiye’deki ilaç üreticisi firmalarla da anlaşma yapmayı hedefliyoruz. İnanıyorum ki, yapılacak güç birliği sayesinde ilaç sektöründe yalnız Arnavutlukta değil, tüm Balkan ülkelerinde yeni pazarlar ve iş ortaklıkları oluşturabiliriz" dedi.
|