Türk- Yunan Bankasi kuruluyor
03.10.2005 Türk- Yunan Bankasi kuruluyor Arzu ÇETIK/IZMIR, Hürriyet
Izmir Ticaret Odasi (ITO) ile Türk Yunan Ticaret Odasi'nin girisimleriyle sürdürülen ‘Türk-Yunan Bankasi’ için çalismalar devam ediyor. 60- 300 milyon euro sermayeli olusturulmasi beklenen banka hisseleri yüzde 50 Türk, yüzde 50 Yunan ortakli olacak.
Türk Yunan Ticaret Odasi Baskani Panagiotis Koutsikos, Yunanistan'daki Nefeligeretis Yatirim Danismanligi Sirketi'nin yönetim kurulu baskanligini yürüten ve Yunanistan'da son üç bankanin kurulusunda aktif görev alarak, Türk-Yunan Bankasi için de danismanlik hizmeti verecek Dimitris Alexopoulos ile birlikte ITO'yu ziyaret etti. Ziyarette ITO Yönetim Kurulu Baskani Ekrem Demirtas'in yaninda Baskan Vekili Jak Eskinazi, Genel Sekreter Halit Soydan, Muhassip Üye Necmi Çaliskan, Meclis Üyesi Rasim Kahraman, Vadeli Islemler ve Opsiyon Borsasi Genel Müdürü Hamdi Bagci hazir bulundu.
Türk Yunan Ticaret Odasi Baskani Panagiotis Koutsikos, ITO ile birlikte son 10 yildir çok iyi isbirliginde olduklarini, Yunan ve Türk isadamlari olarak isbirligin, yatirim ve ticaretin gelistirilmesinde iki araca ihtiyaç duyduklarini kaydetti. Koutsikos, “Bunlardan birincisi yatirimlarin iyilestirilmesi için bankaya ihtiyaç var. Ikinci araç ise altyapi. Havayolu sirketi sart. Selanik- Atina- Izmir arasinda direkt uçuslarin olmasi, sehirlerarasi baglanti son derece önemli” dedi.
BASBAKANLAR ONAYLADI
Koutsikos, kendisinin Basbakan Recep Tayyip Erdogan ile de görüstügünü belirterek, “Yunananistan'in ve Türkiye'nin basbakanlari görüstü. Bankanin kurulmasinda mutabakata vardilar. Bizim için politik semsiyenin olmasi önemliydi. Ikinci adimimiz ise disisleri bakanlarina yönelikti. Yaptigimiz temaslar neticesinde her iki ülkenin disisleri bakanlari bankanin kurulacagini ilan etti. Bizim için baslangiç adimlarini atma zamani geldi” diye konustu.
ATINA VE IZMIR'DE SUBE
Bankanin 60-300 milyon euro sermeyeli kurulmasinin amaçlandigini kaydeden Koutsikos, ayni anda Izmir ve Atina'da sube açacaklarini söyledi. Banka hisselerinin yüzde 50 Türk, yüzde 50 Yunan ortakli olacagini anlatan Koutsikos, Atina'da Yunan Merkez Bankasi'na bankanin kurulmasi için girisimlerin yapildigini açikladi. Koutsikos, “Banka her iki ülkenin iliskilerinin gelistirilmesi için çok önemli bir proje. Dostum Demirtas'a da tesekkür ediyorum” dedi. 3 Ekim tarihinin hatirlatilmasi üzerine Koutsikos, “Yunanistan Türkiye'nin AB'ye girmesini her zaman destekledi, desteklemeye devam edecek” seklinde cevap verdi.
HERKES ORTAK OLABILIR
Dimitris Alexopoulos ise adim adim sermaye arttirimina gideceklerine dikkat çekti. Hem ticaret hem yatirim bankasi özelligini tasiyacagini belirten Alexopoulos, “Bankacilikla ilgili herseyi kapsayacak. Son derece modern bir banka olacak. Atina'da bile bu düzeyde banka yok. Bankanin sürekli yönetimi altinda hissedarlik yapisi olabilir. Herkes ortak olabilir” dedi. Alexopoulos, sermayenin olusur olusmaz, Yunan Merkez Bankasi'nda 3 ay içinde çalisma ruhsati alacaklarini, ardindan hemen subeleri kuracaklarini açikladi.
ESSIZ BIR FIRSAT
Ankara'da da girisimlerde bulunduklarini anlatan Alexopoulos, Atina'daki fonlari Izmir'e transfer edeceklerini, subenin kurulmasinda Izmir'in öncelikli oldugunu, yönetim kurulu üyelerinin kararlari ve müsteri talebine göre Istanbul ve Ankara'da sube açilmasina karar verilebilecegini ifade etti. Türk-Yunan Bankasi'na benzer bir yapilanmanin daha önce olusmadigini söyleyen Alexopoulos, iki ülke arasindaki iliskilerin gelistirilmesi için bankanin kurulmasini “inanilmaz bir firsat” olarak degerlendirdi. Alexopoulos, “AB'den tüm sübvansiyon ve hibeleri aliyoruz. Türkiye'de de çok iyi isadamlari var. Ekonomilerimizi iyilestirebilir, istihdam yaratabiliriz. Bu essiz bir firsat” seklinde konustu. ITO Baskani Ekrem Demirtas ise Türkiye'de ekonomik dengelerin yerine oturdugunu, ticaretle ilgili bir sikinti olmadigini dile getirdi. Daha önce bankanin kurulmasina iliskin ilginin tespitinin yapildigini anlatan Demirtas, bankanin her türlü yatirim ve ticaret konusunda hizmet verecegini vurguladi. (DHA)
|