Bugün Koca Sinan Günü!
Cumhuriyet 30.03.2008 IŞIL ÖZGENTÜRK
Bugün Koca Sinan Günü!
Ayıptır söylemesi benim özellikle Paris'te, Budapeşte'te, şimdiki adıyla Petersburg'da yolum müzelere düştüğünde canım sıkılır. Öncelikle müzeler her zaman kalabalıktır ve bu kalabalığın büyük çoğunluğu ellerinde resim defterleri, rengârenk kalemleriyle müzedeki resimleri kopya etmeye, onlardan bir şeyler öğrenmeye çalışan her yaştan çocuklardır.
Bu görüntüyü gerçekten çok kıskanırım ve hemen aklıma ülkemde gittiğim müzelerde gördüğüm yerli turist sayısı gelir, parmakla sayılacak kadar azdırlar ve birkaç müze dışında çocuk görmek mümkün değildir. Buraya neden geldim, geçtiğimiz cuma günü Ayasofya Müzesi'nde çok değerli bir etkinlik vardı. Ah bu hastalık nedeniyle gidemedim ama gidenlerden masal dinler gibi dinledim, içim açıldı, anayasa, babayasa bir yana bu kez yüzyıllardır asla eskimeyen, değeri her geçen gün biraz daha artan Mimar Koca Sinan'ın yasaları ve hikâyeleri vardı.
Hikâyenin lokomotifi, bu ülkenin pek çok değerini bir kuyumcu sabrı ve titizliğiyle ortaya çıkaran, bundan asla vazgeçmeyen ÇEKÜL Vakfı'ydı; Metin Hoca'ya ve çalışma arkadaşlarına buradan bir kez daha sevgi ve saygılarımı yolluyorum. Şu ÇEKÜL Vakfı olmasaydı bu uygarlıklar ülkesi kim bilir daha neler yitirirdi?
ÇEKÜL Vakfı bir kez daha işi baştan sıkı tutuyor, Balkanlar'dan Ortadoğu'ya yayılmış Mimar Sinan 'ın eserlerindeki sayısız yorumu bir araya getirmek ve Sinan'ın mimarlık mirasına getirdiği farklı bakış açılarını yansıtabilmek amacıyla geniş kapsamlı "Sinan'a Saygı Fotoğraf Yarışması" başlıklı bir fotoğraf yarışması düzenliyor. 15 Aralık-28 Şubat tarihleri arasında "Sinan ve Yaşam", "Korunamayan Sinan" ve "Kubbelerin Mimarı" olmak üzere üç ayrı kategoride gerçekleştirilen yarışmaya İstanbul'dan Kayseri'ye, Edirne'den Van'a, Sofya'dan Şam'a, Sinan'ın eserlerinin bulunduğu kentlerden 210 katılımcı 419 fotoğraf gönderiyor. 11-21 Mart 2008 tarihleri arasında internet üzerinden herkese açık oylamayla değerlendirilen fotoğraflar için 10 binin üzerinde oy kullanılıyor. Bu Türkiye için çok yüksek bir rakam, acaba bir şeyler değişiyor mu?
"Sinan ve Yaşam" kategorisine Sinan'ın eserlerinin hâlâ kent yaşamının canlı bir parçası olduğunu, kentin içinde ve karşısında renkli bir yanılsama olarak durabildiğini gösteren 159 fotoğraf katılıyor ve değerlendirme sonucu Uygar Korça'nın "Ustanın Mührü" adlı "Edirne Sultan Selim Camisi" birinci seçiliyor.
Türkiye ile Sinan eserlerinin bulunduğu Balkanlar ve Ortadoğu bölgelerinde sıkça görülen koruma sorunlarının toplum belleğinde daha fazla yer etmesini sağlamayı amaçlayan "Korunamayan Sinan" kategorisine ise beklenenin altında bir katılım gerçekleşiyor, "Bu çok sevindirici bir şey değil," bu bölüme yollanan 52 fotoğraf arasından Aydın Mızrak 'ın "Van Hürev Paşa Camii" adlı Hüsrev Paşa (Hüsreviye) Camisi fotoğrafı en fazla oyu alarak birinci oluyor.
Yarışmanın "Kubbelerin Mimarı" kategorisi, Sinan'ın mimarlığının her ölçekte kendini gösteren değerlerini yansıtan fotoğrafları bir araya getirmek amacıyla düzenlenmiş. En çok ilgi gören bu kategoriye, çoğunluğu Sinan'ın en görkemli kubbelerini inşa ettiği Süleymaniye ve Selimiye camilerinden olmak üzere 208 fotoğraf katılmış. Yapılan oylamalar sonunda Muhsin Divan'ın "Sinan 3" adlı Sultan Süleyman (Süleymaniye) Camisi fotoğrafı birinciliğe değer bulunuyor.
Multi Turkmall'un kurumsal desteği ile ÇEKÜL tarafından yürütülen "Sinan'a Saygı Projesi" kapsamında düzenlenen fotoğraf yarışmasına katılan fotoğraflardan oluşan bir seçki 27 Mart-6 Nisan arasında Ayasofya Müzesi'nde sergileniyor. Seçki daha sonra da Sinan'ın eserlerinin bulunduğu kentlere taşınacak. Haydi çoluk çocuk pazar günü alışveriş merkezlerinden vazgeçip Ayasofya'ya uzanın ve kendinize bilmeceler sorun; Sinan'ın nerede, kaç yapıtı var? Ben sınıfta kaldım, mahcubum, telafi etmeye çalışacağım, ne yapalım bizim çocukluğumuzda böyle sergiler yoktu. Mazerete bakın. Bu arada Sultanahmet Köftecisi'ne de uğrayıp benim gibi perhizlerde olan bir dostunuzu anımsayın, bir güzel köfte piyaz yanında biber salçası yiyin, üstüne de irmik helvası. Ne program yaptım ama acaba turizmciliğe mi başlasam?
|