Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Trakya: Tekirdağ’dan Enez’eDamak çatlatan ilkbahar rotaları

Damak çatlatan ilkbahar rotaları 21 Nisan 2008 Hürriyet Seyahat Eki


Mehmet YAŞİN



Bahar yolculuklarının tadına doyum olmaz. Bir yanda çiçeklenen, yapraklanan ağaçlar, diğer yanda boz toprakların yeşile boyanması, sarılı, beyazlı, morlu, kırmızılı çiçeklerin kendini göstermeye başlaması, kuşların sevinç çığlıkları, mis gibi toprak, taze ot, çiçek, ağaç kokan hava... Bahar, insanın içine yaşama sevinci doldurur. Size önerim, hafta sonlarında bulunduğunuz kentin yakın çevresine geziler yaparak, doğanın canlanmasını gözleyin.

İnanın ki bu kısa geziler yaşam akülerinizin yeniden dolmasına yardımcı olacak, yeni haftaya daha enerjik ve neşeli başlayacaksınız. Size yardımcı olmak için kısa rotalar önereceğim. Bu rotalar üstünde nerede neler yemeniz gerektiği konusunda da ipuçları sunacağım. Size şimdiden iyi yolculuklar ve lezzetli yemekler diliyorum.

TRAKYA

Tekirdağ’dan Enez’e

Bu mevsimde Trakya’nın göz alabildiğine uzanan tarlaları yemyeşil olur. Aralarında yol almak, bir tablonun içinde yolculuk gibidir. Trakya yolculuğuna çıkarken öğle yemeğinde Tekirdağ’da olacak şekilde zamanımı ayarlarım. Bu kent köftesiyle ün salmıştır. Kentin girişinden çıkışına birçok köfteci size lezzet sunmak ister. Bana soracak olursanız, Hüseyin Pehlivan Caddesi’ndeki "Meşhur Köfteci Özcanlar"ı öneririm. Tam 56 yıldır köfte yapan Özcanlar artık bu işin erbabı olmuş. Buraya kadar gelmişken, Peynir Helvası’nın tadına bakmadan gitmek olmaz. Bu helvayı kentin her yerinde bulmanız mümkün. Üstüne bir top kaymaklı dondurma, damağınızı bayram yerine çevirir.

Eğer Tekirdağ’dan zamansız geçtiyseniz, merak etmeyin rotanızın üstünde Keşan var. Bu yörenin satır köftesi, insanın aklını başından alacak cinstendir. Satır köftesi, "Mutlaka tadına bakılması gereken köfteler" listesinin en baş köşesinde yer alır. Rotamızın sonunda "Çeyiz Kent" Enez yer alıyor. Yunanistan sınırındaki bu şirin ilçe, Bizans İmparatorluğu sırasında Cenovalı Gatlelusio Ailesi’ne çeyiz olarak armağan edildiği için "Çeyiz Kent" adını almış. Önce ilçenin dar sokaklarında yürümenizi öneririm. Bahçeleri süsleyen incir, nar, ceviz, iğde ağaçları artık yapraklanmaya başlamıştır. Pencere içlerine dizilen teneke saksılardaki sardunyalar da rengarenk açmıştır. Bu mevsimde kumsalda kimsecikler olmaz. Kıyı dalgalarla oynaşır durur. Meriç Nehri’nin denize döküldüğü yerde balıkçıları kısmetlerini ararken görürsünüz.

Daha sonra Gala Gölü’ne gitmenizi öneririm. Zengin bitki örtüsü, çeşit çeşit balık barındıran bu gölün manzarasının size huzur vereceğinden şüpheniz olmasın. Eğer fotoğraf çekmeye meraklıysanız, Gala Gölü ayrıca size güzel pozlar da sunacaktır. Dönüş yolunda eğer isterseniz Saros Körfezi’ne doğru sapıp, deniz kıyısındaki salaş lokantalarda soğuk bir şeyler içerek geziyi sonlandırabilirsiniz.


 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Kasım , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net