AB'den Sırbistan'a üyelik ışığı
Dünya Gazetesi Mayıs 10, 2008
GÜLÇİN KARADENİZ - AB'den Sırbistan'a üyelik ışığı
AVRUPA DOSYALARI / Ada G. Kut
adagkut@yahoo.com
Bu haftasonu Sırbistan sandık başına gidiyor. Sırbistan, eski Yugoslavya'nın dağılmasından sonra çıkan her sorun ve çatışmaya katıldı. Yugoslavya'nın büyük ortağı olan Sırbistan, Bosna'daki Sırplar'a destek vermekle kalmadı. Hırvatistan ve Kosova'nın karışmasında rol oynadı. Karadağ ile Sırbistan arasındaki federasyon, Karadağ'ın 2006'da bağımsızlığını ilan etmesi ile dostane bir biçimde çözüldü. Kosova'nın şubat ayındaki bağımsızlık ilanı ise aynı yaklaşımla karşılanmadı.
Bu toprak kayıpları ve Nato'nun müdahaleleri, Sırbistan'da zaten güçlenmekte olan milliyetçi grupların daha da güç kazanmasına neden oldu. Son yıllarda Sırbistan, demokrasi ve Avrupa Birliği cephesi ile otoriter bir rejim ve Rusya cephesi arasında gelip gidiyor. Her seçim ise, AB üyeliği yanlıları ile karşıtları arasında hassas güç dengesini yeniden tanımlıyor.
Yarınki seçimler bu bakımdan hayati önem taşıyor. Ocak ayında yapılan genel seçimler iki cephe arasından birini galip çıkartamadı. Avrupa Birliği, Sırbistan'daki ocak seçimlerinden AB yanlısı grupların çıkacağını umarak, Kosova'yı bağımsızlığını seçimlerden sonrasına ertelemesi konusunda ikna etmişlerdi. Seçimlerin getirdiği belirsizlikten sonra, Kosova bağımsızlığını ilan etti. Bu arada, AB yanlısı cumhurbaşkanı Boris Tadiç, hükümeti kurma görevini milliyetçi Vojislav Kostunica'ya vermişti. Çiçeği burnundaki Kostunica hükümeti Kosova'nın bağımsızlık ilanı bir ayını bile doldurmadan mart ortasında görevi bıraktı.
Avrupa Birliği, Sırbistan'daki bu ikinci seçimlerden günler önce, Belçika'nın ve Hollanda'nın itirazlarını geri çekmeleri üzerine, Sırbistan ile İstikrar ve Ortaklık Anlaşması imzaladı. Bu zamanlama AB'nin doğrudan Sırbistan'daki AB yanlısı partilere destek vermesi anlamına geliyor.
İstikrar ve Ortaklık Anlaşması, ilk aşamada AB ile Sırbistan arasında serbest ticaret bölgesi oluşturulmasını ve bazı sektörlerin karşılıklı olarak serbestleştirilmesini amaçlıyor. Ticaretin serbestleştirilmesi için Sırbistan'ın gümrükler, ticaret, rekabet, kamu alımları, elektronik iletişim, fikri mülkiyet haklarının korunması gibi alanlarda AB kuralları ve yasalarını benimsemesi gerekiyor.
Anlaşmanın bir diğer yönü ise güvenlik, adalet ve yasal özgürlükler gibi alanlarda işbirliğinin genişletilmesini hedefliyor. Böylelikle Sırbistan'ın üyelik öncesinde gerekli bütün hazırlıkları başlatılmış olacak.
Avrupa Birliği üyelik hazırlığı olan bu İstikrar ve Ortaklık Anlaşması'nı imzaladı imzalamasına ama onaylamadı. Anlaşma ancak AB, Sırbistan'ın Uluslararası Ceza Divanı ile yakından işbirliği yaptığı kanısına erince onaylanmaya başlanacak. Bu da AB içinde yeni bir uzlaşma gerektirecek.
Bu imza sadece AB ile Sırbistan ilişkilerini etkilemedi. AB'nin Sırbistan anlaşmasına alelacele imza atması uzun süredir bu aşamaya erişmeye çalışan Bosna'yı rahatsız etti. AB'nin Sırbistan'a 'torpil geçmesi' birliğin Balkanlar'daki inanılırlığının sorgulanmasına yol açabilir. İmzanın işe yarayıp yaramadığı ise seçim sonuçlarından sonra belli olacak. Ya yaramamışsa?
DATE:10-05-08
|