Kooperatifler içinde tek yükselişe geçen Trakya Birlik
Dünya Gazetesi Temmuz 29, 2008
17 birlik arasından "500 büyük" listesine girebilen 3 kooperatifin 2'si düşüş yaşadı / Kooperatifler içinde tek yükselişe geçen Trakya Birlik EDİRNE - İstanbul Sanayi Odası'nın 2007 yılına ilişkin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Listesi'nde Türkiye'nin 17 tarım satış kooperatifinden sadece üçü yer alabildi. 2006 listesine göre yerini 36 sıra yükselterek 82. sıraya yükselen Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Trakya Birlik) bu üç kuruluş arasında ilk sırada yer alırken, listedeki diğer isimler, Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Tarım Satış Kooperatifleri ile Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik) oldu. Ancak bu iki kooperatif, Trakya Birlik'in başarılı yükselişine karşın önceki listedeki yerlerini koruyamayarak, düşüş yaşadı. Tariş Pamuk, 141. sıradan 188. sıraya, Marmarabirlik, ise 364. sıradan 388. sıraya düşerken, 2006 listesine ilk kez 439. sıradan giren Tariş Üzüm Tarım Satış Kooperatifleri Birliği de başarısını sürdüremedi. Öte yandan Pankobirlik fabrikalarından Konya Şeker de listede 2 sıra yükselerek, 54. sıradaki yerini 52. sıraya taşıdı.
'İSO 500' 2005 yılı listesinde 200 milyon 397 bin YTL'lik cirosu ile 126. sırada yer alan Trakya Birlik, 2006 yılında ise 332 milyon 341 bin YTL'lik cirosu ile 6 sıra yükselerek, 118. oldu. Birlik, 2007 yılına ilişkin listede ise 504 milyon 244 bin YTL'lik ciro başarısıyla 36 sıra birden yükselerek, 82. sıraya oturdu.
Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen, Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşları arasında 82. sırada bulunmalarından dolayı büyük bir mutluluk yaşadıklarını belirterek "Bu, Trakya Birlik camiasının aldığı bir başarıdır. Özverili çalışma sonucu bunu başardık. Bir taraftan dünya ile rekabet ederken bir taraftan da çiftçimizi koruyarak büyüyoruz dedi. Sezen, Birliğin cirosunun yükselmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, "Bu başarıyı daha iyiye taşımak için neler yapabileceğimizi planlıyoruz. Hedefimiz, üreticimize zarar vermeden daha da iyi sıralara gelmek" diye konuştu.
Birliklerde artan 'destek'lerin karşılığı, gerileme oldu
Ciromuz arttı, ancak diğer şirketlerden yavaş kaldık
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu: Marmarabirlik, İSO 500 listesinde 364'den 388. sıraya düştü. Bu tamamen ciroya ilişkin bir değerlendirme. Ciromuzu 116 milyon YTL'den 122 milyon YTL'ye çıkardık ama listedeki diğer kuruluşların artışı bizim artış hızımızdan fazla olduğu için, biz geride kaldık. Aldığımız ürün miktarı ve satış fiyatlarında da ciddi bir artış olmaması, bunu tetikledi. Marmarabirlik olarak bizim tarladaki üretim maliyetlerimiz yüksek. Bunu dikkate alarak, zarar etmeden satabilmek için fiyatları üst düzeyde tutuyoruz. Yüksek tutunca da rekabette olumsuz bir gelişme yaşıyoruz. O açıdan ciroda beklenilen büyük artışlar sağlanmıyor. Bir de ihracatta döviz kurlarındaki dalgalanmalarda bizi olumsuz etkiliyor. İrdelenmesi gereken konu birliklerin küçülme trendinde olması. Kendi yağınla kavrul kuralı var. Ancak bunu yaparken karşınıza giderek yoğunlaşan bir üretici talebi çıkıyor. Üretici zorda olduğu için, tüm beklentilerini birliklerin üzerine yoğunlaştırıyor. Yüksek fiyat istiyor, ürününü tamamının alınmasını istiyor. Parasının tamamının peşin ödenmesini istiyor. Ticari değil üretici bir kuruluşuz. Üreticinin talebini değerlendirmemiz lazım. Bunları yaparken da birlikler gücünü kaybediyor, imkanlar daralıyor.
İşlenecek pamuk bulunamadı
Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Basri Özçoban: Tariş Pamuk Birliği'nin gelirlerindeki azalma, bir yandan işleyecek pamuk bulamazken diğer yandan ortaklarına sundukları destekleri artırmasından kaynaklandı. Pamuk işletmelerimizin karlı çalışması için sezonda en az 150 bin ton, en çok 250 bin ton pamuk almamız gerekiyor. Ancak biz geçen sezon ancak 117 bin ton pamuk bulabildik. Bu nedenle girdi maliyetlerimiz artmış oldu. Bunun yanında ortaklarımızı gelecek sezon da pamuk üretmeye teşvik etmek için 2008-2009 sezonu için toplam 50 milyon YTL tutarında faizsiz gübre, ilaç, mazot ve gider desteği dağıttık. Bunun yanında Aydın'da Türkiye'nin en büyük yağlı tohum işleme tesisini kurduk. Ancak burada da işleyecek ürün bulamadık. İthalat yolunu deneyelim dedik yurtdışında da bulamadık. Ortaklarımıza pamuk ekimi için destek vermememiz durumunda gelecek sezon da benzer sıkıntıları yaşamak durumunda kalacağız. Geçen yıl Türkiye 1 milyon ton pamuk ithal edecek dediğimizde bize güldüler. Ama doğru çıktı. Bu sene şayet tekstil sektörü yıllık 1.6 milyon ton olan pamuk kullanma kapasitesini tam kullanırsa Türkiye 1.3 milyon ton pamuk ithal etmek zorunda kalacak. Çünkü Türkiye'nin pamuk üretimi 400 bin ton civarına kadar geriledi.
500 büyük içindeki 3 birlik
20062007
Trakya Birlik11882
Tariş Pamuk141188
Marmarabirlik364388
|