Edirne sütte Avrupa standardını yakaladı, sıra ihracatta
Dünya Gazetesi Ağustos 12, 2008
'İzlenebilirlik sistemi' ile hedefe daha kolay ulaşılması planlanıyor / Edirne sütte Avrupa standardını yakaladı, sıra ihracatta EDİRNE - Süt üretiminde Avrupa standartlarını yakalayan Edirne, Avrupa'ya ihracat yapmayı hedefliyor. Edirne, köylerde hayvancılık merkezi kurup, sütün izlenebilirliğini sağlayarak, ihracat yolunda daha da güvenli yürümeyi planlıyor.
Edirne Merkez İlçe Süt Ürünleri Tarımsal Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, ilde üretilen sütlerin Avrupa Birliği standartlarını yakaladığını ve bu sütleri yurtdışına ihraç etmek istediklerini söyledi. Edirne'de süt üretimini AB standartlarına getirmek için veterinerler ve ziraat mühendisleriyle yoğun çalışmalar yaptıktıklarını ifade eden Suiçmez, "Gelişmeleri sürekli olarak yakından takip ettik. Edindiğimiz bu bilgileri üreticiyle paylaştık. Bu çalışmaların sonucunda da Edirne'de üretilen süt AB standartlarını yakaladı" dedi. Suçimez, "Üreticilerimizin işletmelerinde gerekli hijyen kurallarını sağlamak için gerekli her türlü önleyici ve koruyucu temizlik ürünlerini sağlıyoruz. Ayrıca yem hazırlama, beslenme konularında eğitimler vererek uygulamalarına da yardımcı oluyoruz. Bu çalışmalarımızla sütün kalitesini önemli ölçüde artırdık. Sütü pazarladığımız firmalar bizlerin kaliteyi nasıl bu kadar artırdığımızı öğrenmek istiyor. İleriye dönük hedefimiz köylerde hayvancılık merkezi kurarak sütün izlenebilirlik belgesini sağlamak böylece sütü ihraç etmek" bilgisini verdi.
Üretim kayıt altında
Birlik olarak üreticilerden alınan süt ürünlerini gerekli hijyenik koşulları sağladıktan sonra pazara geçerli norm ve standartlarda sunduklarını vurgulayan Mustafa Suiçmez, "Aynı zamanda sütü üretimini de kayıt altına alıyoruz. Ülkemizde 2005 yılında 11 milyon ton sütün sadece 2 milyon tonu kayıt altındaydı. Yapılan çalışmalarla bu sayıyı 2 katına çıkardık. Bugün 5 milyon 200 bin ton süt kayıt altında. Bu büyük bir başarıdır. Sütü üretmek, pazarlamak ve kayıt altına almak bizim işimiz" diye konuştu.
Türkiye'nin stratejik olarak çok önemli konumda olduğuna değinen Suiçmez, "Ülkemizin konumu itibariyle bulunduğumuz pazarın hayvansal ve tarımsal olarak ticaret hacmi 1 trilyon dolar. Fakat biz bu pastadan yeteri kadar pay alamıyoruz. Pastadan payımızı almak için çok ciddi tarım politikaları uygulamamız gerekiyor. Böylece üretim teknikleri geliştirilecek ve sütün kalitesi artacak" dedi. Mustafa Suiçmez, sütün üretim tekniklerini geliştirmek ve sütün kalitesi daha da artırmak için bölgesel olarak destek istediklerini sözlerine ekledi.
|