Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Yunanistan'daki Türk ögretmenlerin çilesi

Yunanistan'daki Türk ögretmenlerin çilesi
Abbas Güçlü, Milliyet, 18-11-2005

Yurtdisina gönderdigimiz ögretmenlerimizin de sorunlarla bogusma açisindan Türkiye'dekilerden farkli olmadigi anlasiliyor.
Su anda vatandaslarimizin yogun oldugu pek çok ülkede TC tarafindan görevlendirilen pek çok ögretmenimiz var. Hemen hepsinin de bulunduklari ülkelerden kaynaklanan sorunlarinin yani sira daha çok Ankara kökenli sorunlari var ki bunlari da zaman zaman dile getiriyoruz.
Ama Yunanistan'da, daha dogrusu Bati Trakya'daki ögretmenlerimizin bu kadar dertli olduklarini sanmiyorduk. Genelde kol kirilir yen içinde kalir mantigiyla hareket ediyorlardi. Mustafa Yarar, emekli olunca, sikintilarini bizimle paylasmaya karar vermis. "Görevdeki arkadaslarimiz, seslerini çikaramiyorlar. Çünkü, en ufak bir sorusturma dahi yurtdisi görevlendirmelere engel. Ama ben emekliye ayrildigim için, oradaki sikintilari yasadigim için, arkadaslarimin daha fazla sikinti çekmemesi için, bu konulari sizlerle paylasarak, sikintilarimiza çare bulunmasini istiyoruz" diyor.
Mustafa Ögretmen, Yunanistan'da yasanan sikintilari söyle anlatiyor:
"Yunanistan (Bati Trakya) disindaki ülkelere giden ögretmenler bes yillik görev sürelerini kesintisiz olarak tamamlayip dönüyorlar. Oysa Yunanistan'a giden ögretmenler, görevlerini 10 yilda bile zor tamamliyor. Yunanistan ile Türkiye Cumhuriyeti arasinda yapilan karsilikli mutabakat anlasmasi geregi, Yunanistan Türkiye'deki nüfusuna göre ne kadar ögretmen gönderirse, Türkiye'nin de o sayida ögretmen görevlendirmesi gerekiyor. Bu sayi yaklasik 15 yil öncesine kadar 36 idi. Ancak Yunanistan devleti Türkiye'deki nüfusunun azaldigini öne sürerek bu sayiyi, tek tarafli olarak 16'ya indirdi. Türkiye ise Yunanistan'daki nüfusunda bir degisiklik olmadigini öne sürerek ve hakli olarak sayiyi azaltmadi ve 36 ögretmen gönderme kararliligini sürdürüyor. Ancak Yunanistan, Türkiye'nin gönderdigi 36 ögretmenin sadece 16'sini resmen kabul ederek Yunanistan'da görev yapmasina izin veriyor. Türkiye'nin bu diplomatik durusu da yaklasik on bes yildir devam ediyor. Iste biz ögretmenlerin sorunlari da bu asamada basliyor.
Diyelim ki siz 10 yil önce sinava girdiniz ve kazanarak Yunanistan'da görevlendirilmeye hak kazandiniz ve Türkiye'nin gönderdigi 36 kisilik listeye girdiniz. O yil sans eseri Yunan devletinin onay verdigi 16 kisi arasina girerseniz, göreve baslarsiniz. Giremediyseniz bir sonraki yili beklersiniz. Gidenlerin sansi sadece o yila ait. Bir dahaki yila yeniden gitmelerinin bir garantisi yok. Bu iskence sadece oraya gitmekle kalmayip, buradaki görevimize de zarar veriyor. Bunlari kisaca söyle özetleyebiliriz:
1. Yurtdisina giderken idareciyseniz, bir daha ayni göreve dönemiyorsunuz.
2. Yurtdisi görevlendirmeyle birlikte tüm özlük haklarinizi kaybediyorsunuz. Artik depo ögretmensiniz ve hepsi oraya devrediliyor. Maas aldiginiz bankadan hasta sevki aldiginiz kuruma kadar her sey degisiyor.
3. Bir yil gidip ikinci yil kaldiginizda görev yapacaginiz okul ve görev, idarecilerin insafina kalmis.
4. Bes yillik görev süresini tam yilinda tamamlayan çok az. Ben sansliydim, 7 yilda bitirdim. 10 yil süren ve bu yüzden magdur olan çok arkadasimiz var.
5. Gittigimizde ev tutup esyalarimizi da temin ederiz. Ama bir yil sonra gidemedigimizde onlar orada kalir. Her yil yeniden masraf.
Görünen o ki ögretmenlerimiz diplomasi kurbani. Mustafa Ögretmen, bu sikintilar buzdaginin sadece görünen kismi diyor ve ekliyor:
"Bati Trakya'da egitim konusunda ciddi sikintilar var."
Özetin özeti: Su Yunanistan ve Yunanlilar gerçekten bir âlem. Bogaziçi Üniversitesi simdi de onlar için bir toplanti düzenliyormus. Umariz, bu sorunlar da dile getirilir!..

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Kasım , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net