Kurtlar Vadisi Balkanlarda
Kurtlar Vadisi Balkanlarda Hürriyet 15 Ocak 2009
Türkiye bu yıla, TRT’nin Kürtçe yayınıyla girerken, yayıncılık alanında bir başka önemli adım da Balkanlar’da atıldı.
Zeynep Gürcanlı YAZIYOR
Balkan ülkelerinde son derece faal olan Türk Kalkınma ve İşbirliği ajansı’nın (TİKA) son projesi, bir televizyon.
Merkezi Kosova’da olan ve şu anda “Yeni Dönem medyası” adı altında yayın yapan televizyon, Mart’tan itibaren uyduya çıkarak, Bosna-Hersek, Arnavutluk, Kosova, Sırbistan, Karadağ’da izlenmeye başlanacak. “Balkan televizyonu”adı altında, Türk-Sat aracılığıyla yayın yapacak olan televizyonun amacı, Balkan ülkelerinde ekranlara Türkiye’yi taşımak.
TİKA Kosova koordinatörü Kürşad Mahmat, Hürriyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada, TİKA desteğiyle oluşturulan Balkan TV’nin 1 Mart’tan itibaren yayına geçeceğini söyledi.
Balkan TV, haber bültenleri dışında, popüler Türk dizilerini de Balkan ülkelerine ulaştıracak.
Bültenler, Türkçe, Sırpça, Arnavutça ve Boşnakça hazırlanacak.
KURTLAR VADİSİ, ARTIK BALKAN ÜLKELERİNDE İZLENECEK
Balkan TV ayrıca, TİKA’nın da yardımıyla, Türkiye’deki televizyonlarla çeşitli anlaşmalar yaparak, popüler Türk dizilerini de Balkan ülkelerine ulaştıracak.
Bu çerçevede, anlaşması yapılan ilk dizi, Kurtlar Vadisi.
Kurtlar Vadisi dizisi, Türkiye’den sonra, şimdi de tüm Balkan ülkelerinde, üstelik bu ülkelerin kendi dillerinde altyazılı olarak yayınlanacak.
Yine Balkan TV’nin yayınlayacağı bir başka dizi ise, Ekmek Teknesi olacak.
TÜRKİYE’DEN EN GARİP İSTEK: PARA VERİN, SALYANGOZ ÇİFTLİĞİ KURALIM
TİKA, Kosova’da son derece etkin. Türkiye’yi tanıtıcı etkinlikler sadece televizyon ve radyo kanalı ile sınırlı değil.
Türkiye, TİKA aracılığıyla Kosovalılarca oluşturulan pek çok projeye de destek veriyor.
Bu günlerde üzerinde çalışılan projeler, Prizren’de Osmanlı’dan kalan Sinan Paşa camisinin restorasyonu. Ayrıca, her yıl Türkiye’den Türk dili uzmanı üniversite öğretim üyeleri getirilerek, Kosova üniversitelerinde Türkçe dersleri veriliyor.
Kosovalılar, projelerini hazırladıktan sonra, TİKA’ya başvuruda bulunup; hem teknik, hem de mali destek istiyor.
Ancak bu arada, TİKA görevlilerini çok şaşırtan istekler de olmuyor değil. TİKA Koordinatörü Mahmat’ın karşılaştığı en ilginç proje ise, “salyangoz çiftliği” projesi olmuş. Kosovalı bir grup çiftçi, salyangoz çiftliği kurmak için TİKA’ya mali yardım desteği için başvurmuş. TİKA araştırınca da, proje fikrinin aslında İtalyanlardan çıktığını, hatta bir İtalyan salyangoz firmasının Kosova’ya gelerek köylülere “nasıl salyangoz yetiştirilir” eğitimi verdiğini, “çiftliği kurun, tüm salyangozları alma garantisi veriyoruz” dediği ortaya çıkmış.
Tabii ki, Kosova gibi nüfusun çoğunluğu Müslüman olan bir ülkede, “Müslüman mahallesinde salyangoz satmak” misali, aslında İtalyanları kalkındıracak olan projeye TİKA destek vermeyi reddetmiş.
Ancak gerçekten Kosova’yı kalkındıracak hayvancılık projelerine ise destek veriliyor; Bu çerçevede, Kosova’nın güneyinde kooperatifler oluşturulup, hayvancılık desteklenmiş. Hatta köylülere onlarca koyun hibe edilmiş.
|