Müziğimiz bol soğanlı bol patlıcanlı
Müziğimiz bol soğanlı bol patlıcanlı 24 Ocak 2009 Hürriyet Hakan GENCE hgence@hurriyet.com.tr Imam Baildi (İmam Bayıldı) 2005’te kurulmuş Yunanlı bir müzik grubu. Yaptıkları müzik de grubun adına benziyor, malzemesi çeşitli. Elektronik bir Balkan müziği yapıyorlar. Grubu Atinalı Lysandros ve Orestis Falireas kardeşler kurdu. 10 yıldır müzik yapıyorlar. Ülkelerinde konserleriyle, bir de Jay Z, Beastie Boys, Snop Dog şarkılarına yaptıkları remikslerle tanındılar. Ekim 2007’de ilk albümleri çıktı. Albüm haftalarca Yunan müzik listelerinde üst sırada kaldı. Şimdi de Türkiye’de satışa sunuldu.
Müziğe 1940 ve 50’lerin eski Yunan şarkılarına remiks denemeleri yaparak başladılar. Fransız DJ Cam’in caz alıntılarıyla yaptığı şarkılar ve Moby’nin eski disko ve funk şarkılarıyla yaptığı denemeler onlara yol gösterdi. Büyüdükleri toprakların eski ezgilerini modern kulüp tonunda yorumlamaya çalıştılar. Tarzlarını şöyle özetliyorlar: Alternatif Akdeniz modern kulüp sound’u. Müziklerini Akdeniz’in tamamından, İspanya’dan, Türkiye’den ve hatta Balkan ülkelerinden ilham alarak yapıyorlar. Sahneye altı müzisyen ve bir solistle çıkıyorlar. Orestis bas gitar çalıyor. Vurmalı çalgılarda Lysandros var. Gitaristleri aynı zamanda çellist, buzuki çalan arkadaşları bağlama da çalıyor. Klarnet, saksofon ve gayda ile trompet ve diğer vurmalıları çalan iki eleman daha var. Grubun bir vokalisti yok. Bizde de yayınlanan ilk albümlerinde eski şarkıların orijinal kayıtlarındaki vokalleri kullandılar. Sahne performanslarında da hep farklı isimlerle çalıştılar. Şu anda kendilerine bir şarkıcı bulabilmek için seçmeler yapıyorlar.
SELİM SESLER ÇALIYORUZ KETENCİOĞLU’NDAN ESİNLENİYOR
Türk gruplarını, müzisyenlerini gayet iyi tanıyorlar. Onlara göre Harem çok iyi bir perküsyon grubu. Mercan Dede, Laço Tayfa, Baba Zula gibi isimleri Yunanistan’daki tüm müzisyenlerin çok iyi tanıdığını söylüyorlar. Canlı performanslarında Selim Sesler’den şarkılar çalıyorlar. Lysandros, Selim Sesler’in inanılmaz bir klarnet ustası olduğunu söylüyor: “Hayran kalmamak mümkün değil, aynı şekilde Muammer Ketencioğlu da olağanüstü bir akordeon ustası. Bizim gibi müzik yapan orkestralar için her iki isim de ilham verici.” Özel bir tanıtım turu kapsamında yakında Türkiye’ye gelmeyi planlıyorlar. Bize çok tanıdık şarkılar yaptıklarından, Türk dinleyicisinin kendilerine yakınlık hissedeceğini umuyorlar.
KONSERLERİNE İMAM BAYILDI GETİREN DİNLEYİCİLER VAR
Grubun adını sırf espri olsun diye İmam Bayıldı koymuşlar. Müzikleri de imam bayıldı gibi bol malzemeli olduğundan, bu karar son derece isabetli görünmüş. “İmam Bayıldı gibi bol malzemeli, bol soğan, bol sarımsak ve patlıcanlı bir müziğimiz var. Bir de ben yemek yemeyi seviyorum, müzik ve yemek insana çok keyif veriyor. Belki de bu yüzden güzel ve lezzetli bir müzik yaptığımızı ifade edebilmek için bir yemek ismi seçtik” diyor Lysandros. En sevdiği Türk yemekleri lahmacun, hünkar beğendi, kazandibi ve tavukgöğsü. İmam bayıldı Türk ve Yunan mutfağının ortak bir lezzeti olduğundan sorun yok, ama yurtdışında herkes isimlerinin ne anlama geldiğini merak ediyor. Öğrendikten sonra konserlere imam bayıldı yapıp getirenler oluyor.
|