Türk siyasetçinin kitabı Yunanca’da
22.02.2009 Hürriyet Türk siyasetçinin kitabı Yunanca’da
Yorgo KIRBAKİ / ATİNA
Kemal Anadol, siyasetçiliğinden önce iyi bir romancıdır aslında. Üstelik, memleketin yakıcı sorunlarını işlemekten çekinmeyen bir romancı. Anadol’un, İstiklal Savaşı sırasında Anadolu’dan göçen Rumları anlattığı ’Büyük Ayrılık’ isimli romanı Selanik’te tanıtıldı.
KAMUOYUNUN CHP Başkanvekili olarak tanıdığı Kemal Anadol, aynı zamanda bir yazardır. Anadol’un Kurtuluş Savaşı yıllarında Foça-Ayvalık-Midilli üçgeninde yaşanan ve Ege’nin her iki yakasında oturan halkların belleklerinde derin izler bırakan olayları gerçekçi ve son derece yalın bir dille anlattığı "Büyük Ayrılık" kitabının Yunanca tercümesi, Atatürk’ün doğduğu Selanik’de tanıtıldı.
Selanik’in "kültür yuvası" sayılan "Makedonya Kültür Araştırma Merkezi" salonunda çok sayıda Yunanlı tarihçi, yazar, gazeteci ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Selanik Başkonsolosu Hakan Abacı’nın katıldığı tanıtım gecesinde Anadol’un konuşması büyük alkış aldı. Anadol, tarihin devletler tarafından propaganda aracı olarak kulanıldığını, bunun da halkları birbirine düşürdüğünü, tarihin sadece top tüfek ve kılıç seslerinden ibaret olmadığını belirterek, "Tarih belirli bir zaman diliminde birlikte yaşayan insanların sevgileri, nefretleri, dostlukları, müzikleri, kültürleri ve günlük yaşamlarıdır" dedi.
Emperyalist devletlerin çıkardığı savaşlar sonucu, dinleri ve ırkları farklı olsa bile birlikte gayet güzel yaşayan insanların bu savaşlar sonucu yerlerinden yurtlarından ailelerinden koptuklarını vurgulayan Anadol, Osmanlı İmapartorluğu’nun son 20 yılında yaşanan dört savaşın "Büyük Ayrılık"ı getirdiğini söyledi.
Kitabın tanıtımında konuşan yazar Makis Trikukis ile Hristos Hristodulu, yayımcı Stefanos Stefanu, Makedonya Kültür Araştırma Merkezi Başkanı Nikos Mercos ise, Kemal Anadol’u çok tarafsız bir kitap yazdığını, Panayot Abacı’nın tercüme ettiği "Büyük Ayrılık"ın Yunanca çok rahat okunduğunu belirttiler. "Büyük Ayrılık" 9 Şubat’ta da Batı Trakya’da Türklerin yoğun yaşadığı Gümülcine’de tanıtılmıştı.
|