Tekirdağ
Tekirdağ Türkiye şarapçılığının başkenti olarak kabul edilmektedir. Bölge, Cumhuriyet öncesinde de bağları ve şaraplarıyla ünlüydü. Tekirdağ, göçler, savaşlar ve filoksera yüzünden 1910'lardan 1930'lara kadar bağlarının çoğunu kaybetmiştir. Bugün bile eski kapasitesinin ancak %40’ına ulaşabilmiştir. Buna rağmen Türkiye'nin en çok şarap üretilen ilidir. Rakısıyla da ünlüdür.
1930 yılında filokseranın etkilerinin ortadan kaldırılması için Tekirdağ Bağcılık Araştırma Ensitüsü kuruldu. Hemen ardından da Türkiye'nin bugün dahi en büyük endüstriyel şarapçılık işletmesi olan Tekirdağ İçki Fabrikası inşa edildi. Bu fabrikaya bağlı olarak daha sonra kurulan işletmeler de fabrikaya çevrildi. Tekirdağ ve çevresinde, özellikle Şarköy ve Mürefte'de, irili ufaklı çok sayıda şarap üreticisi bulunmaktadır.
KURUMLAR
Tekirdağ İçki Fabrikası:
Türkiye'nin ilk endüstriyel şarapçılık işletmesi. 1931 yılında dönemin yöneticileri tarafından Türkiye'ye getirilen Fransız Şarap Uzmanı M. Emile Bouffart'ın raporu üzerine kuruldu. Fabrika bugün Kayra'ya ait olarak 16 milyon litre şarap üretebilme kapasitesine sahiptir.
Şarköy Şarap Fabrikası:
Tekirdağ Şarap Fabrikası'na bağlı olarak 1966-74 yılları arasında açılan üç imalathaneden en büyüğünün fabrikaya çevrilmesi ile kuruldu ve diğer imalathaneler ona bağlı işletmelere çevrildi. 4 milyon litre kapasite ile hizmet vermektedir. Uçmakdere ve Hoşköy İmalathaneleri bu fabrikaya bağlıdır.
Tekirdağ Bağcılık Araştırma Ensitüsü:
1930 yılında filoksera zararlısı nedeniyle yok olan bölge bağları için bu zararlıya dayanıklı Amerikan asmaları üretmek amacıyla kuruldu. Bugün 1000 dekara yakın alanda araştırma ve üretim faaliyetlerini sürdürmektedir.
ÜZÜMLER
Papazkarası: Trakya'da yetiştirilen mavi-siyah renkli, iri ve yuvarlak taneli, kalın kabuklu kırmızı şaraplık yerli üzüm türüdür. Kırmızı ve roze şaraplarda hafif gövdeli, hoş içimli ve zarif sonuçlar verir. Tılsım Roze üretiminde Çalkarası ile kupaj yapılır. Cumartesi Roze'de de kullanılmaktadır.
Gamay: En çok Fransa'da, Beaujolais'de çok yetiştirilen Fransız siyah üzüm türüdür. Meyve aromalı, hafif, orta gövdeli, genç şaraplar yaratmaktadır. Türkiye'de Trakya'da yetiştirilip, Tılsım Kırmızı ve Cumartesi Kırmızı şaraplarının yapımında kullanılmaktadır.
Semillon: Fransa'nın Bordeaux bölgesinde geleneksel olarak yetiştirilen beyaz şaraplık bir üzüm türüdür. Dünyanın birçok bölgesinde ve Türkiye'de de Trakya'da yetiştirilir. Tılsım Beyaz'da, Sultaniye ve Emir üzümleriyle kupaj yapılmaktadır. Cumartesi Beyaz kupajında da kullanılmaktadır.
Cinsault: Güney Fransa'nın en eski kırmızı şaraplık üzümlerinden biridir. Provence ve Languedoc'da yaygın olarak yetiştirilmektedir. Türkiye'de de Trakya'da yaygın olarak üretilir. Bu üzümden yapılan şaraplarda kırmızı meyve aromalarına rastlanır. Tılsım Kırmızı ve Cumartesi Kırmızı şaraplarında da kullanılmaktadır.
Karalahna: Siyah renkli yoğun tanenli yerli üzüm türü. Tad özelliklerinden çok rengi sebebiyle şarap üretiminde kullanılır. Başka üzümlerle kupaj yapılır.
Yapıncak: Halk arasında, üzerindeki lekeler sebebiyle 'Kınalı Yapıncak' olarak da anılan yerli, beyaz şaraplık bir üzüm türüdür.
Riesling: En iyi beyaz üzüm çeşitlerinden biridir. Asil üzümler arasında sayılmaktadır. Almanya'da 500 yıldır yetiştirilmektedir. Şarapları kompleks yapılı, baharat ve meyve aromalı, uzun bitişlidir. Asiditesi ve şeker oranı yıllandırmaya uygundur.
ŞARAPLAR
Tılsım Roze:
Bu içimi rahat şarap, Trakya Bölgesi'nin Papazkarası ve Denizli'nin Çalkarası üzümlerinden üretilir. Çilek reçeli ve frambuaz aromalarının hakim olduğu diri, içimi hoş ve zarif bir şaraptır. % 12,5 alkol içerir. Baharatlı yemeklerle, salatalarla, pizzalarla, somon ve yengeç gibi deniz ürünleriyle uyumludur.
Tılsım Kırmızı:
Orta dolgun gövdeli bu aromatik kırmızı şarap, Trakya Bölgesi'nin Cinsault, Gamay üzümleri ve Doğu Anadolu'nun Öküzgözü-Boğazkere üzümlerinin harmanından üretilir. Kiraz, olgun erik, orman meyveleri aromalarına sahip yumuşak ve entegre tanenli, zarif bir şaraptır. % 12,5 alkol içerir. Kırmızı et, sert-sarı peynirler, domates soslu makarnalar ve pizzalarla uyumludur.
Tılsım Beyaz:
Hafif gövdeli ve serinletici bu sek beyaz şarap, Trakya Bölgesi'nin Semillon, Denizli Bölgesi'nin Sultaniye ve Ürgüp'ün Emir üzümlerinden üretilir. Zengin yeşil elma ve narenciye aromalarına sahip, diri, dengeli ve yumuşak içimli bir şaraptır. % 12 alkol içerir. Deniz mahsulleri, beyaz soslu makarna, ızgara tavuk, balık ve salatalarla uyumludur.
Cumartesi Beyaz:
Elma şekeri, sarı erik, badem ezmesi aromalarının hafif akasya kokularıyla buluştuğu serinletici ve hoş içimli Kayra şarabı. % 12 alkol içerir. Izgara tavuk, balık ve makarna gibi yiyeceklerle uyumludur.
Cumartesi Kırmızı:
Olgun kiraz, erik ve baharat aromaları taşıyan içimi kolay Kayra şarabı. % 11,5 alkol içerir. Baharatlı ve domates soslu yemekler, pizza, kebap, makarna, cips ve çerez gibi yiyeceklerle uyumludur.
Cumartesi Roze:
Meyvemsi, frambuaz ve kızılcık aromasının hakim olduğu kolay içimli Kayra şarabı. % 12 alkol içerir. Pizza, kebap, lazanya ve makarnalarla uyumludur.
Kaynak: www.sarapgunlugu.com
|