BALKAN SİYASİ KULÜBÜ TOPLANTISI SOFYA'DA YAPILDI... 19-06-2005 - TOPLANTIYA TÜRKİYE'DEN 9. CUMHURBAŞKANI DEMİREL VE SHP GENEL BAŞKANI KARAYALÇIN DA KATILDI - KONFERANSTA, BALKANLAR'IN AB YE ENTEGRASYONU TARTIŞILDI
- 9. CUMHURBAŞKANI SÜLEYMAN DEMİREL: - "BALKANLARI İÇİNE ALMAYAN AB, YARIM BİR AB'DİR"
İBRAHİM ARSLAN
SOFYA (İHA) - 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın'ın kurucu üye olduğu "Balkan Siyasi Kulübü" üyeleri, Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da bir araya geldi. Konferansta, Fransa ve Hollanda'da gerçekleştirilen referandumdan sonra BALKANLAR'ın AB ye entegrasyonu tartışıldı.
Boyan Residance'de gerçekleştirilen konferansa Türkiye'den 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, eski milletvekili Hayati Korkmaz, Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yahya Tezel katıldı. Konferansta Türkiye'den Marmara Araştırma Vakfı Başkanı Akkan Suver de, yeni üye olarak kulübe katıldı.
Fransa ve Hollanda'da yapılan referandumdan sonra ilk toplantısını BALKAN ülkelerinden yetkililer ve belediye başkanlarının katılımıyla gerçekleştiren kulüp, referandumlardan sonra BALKANLAR'ın AB'ye entegrasyonu konusunu tartıştı.
Kurucu üye SHP Genel Başkanı Karayalçın, "Bu konferansta BALKAN ülkelerinin tüm bölgeyi etkileyecek olan alt yapı projeleri ele alındı, tartışıldı. Hemen hemen bütün BALKAN ülkelerinden çok sayıda ilgili, bakan, bakan yardımcısı düzeyinde katılım oldu. Türkiye'nin tüm BALKANLARı etkileyen projeler üzerinde çok büyük bir ağırlığa sahip olduğu bilinmektedir. Çağrılmış olmalarına rağmen Türkiye'den yetkili kişiler, yöneticiler yoktu. Biz de, Türkiye'den gelen BALKAN Siyaset Kulübü üyeleri olarak düşüncelerimizi anlatmaya, aktarmaya çalıştık. Yapılan konuşmalarda bir kez daha görüldü ki Türkiye'nin çok büyük bir ağırlığı var bölgede, özellikle petrol boru hatları, doğalgaz boru hatları itibariyle Türkiye özel bir yere sahip bulunmaktadır. Ben konuşmamda BALKAN ülkelerinde ortaya çıkan bu gelişmeler çerçevesinde, yani Ceyhan'ın çok önemli bir terminal olması, Yunanistan'ın Alexsandrapolis kentinin yine boru hatlarından birinin ucunda olması, Arnavutluk'ta, Adriyatik Denizi'nde Glorya kentinin devreye girmesi karşısında acaba Doğu Akdeniz'de örneğin Ceyhan'ı esas alarak bir petrol borsası, bir petrol pazarı oluşturma imkanı olabilir mi sorusunu sordum. Eski bir belediye başkanı olarak toplantıyı ben yönettim. Toplantıda yerel yönetimlerin özellikle Belediyelerin BALKANLARda işbirliğinin geliştirilmesinde çok önemli görevlerde bulunacağını dile getirdi. Yararlı bir toplantı oldu" dedi.
Bulgaristan'da 1990-1997 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı yapan Zhelyu Zhelev de, kulübün çok yararlı işler yaptığını ifade ederek, "Bölgede çeşitli bölgesel kulüpler kuruldu. Çünkü böyle kulüplerin kurulmasına anlamlı bakılıyor. Kulübün ana stratejik amaçlarından biri de kültürdür. BALKANLAR'ın gelişmesi için kültürün büyük önemi var. Konferansta ekonomik işbirliği de konuşuldu. Hangi ülkenin ne imkanı var, AB ye üye olmak için ne kadar şansı var ve genel olarak AB'ye katılma şanslarını tartıştık" şeklinde konuştu.
Balkan Siyasi Kulübü'nün kurucu üyelerinden biri olan Türkiye'nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de, "Sofya toplantısını tamamladık. Bu toplantıda BALKANLAR'ın alt yapı meseleleri ile AB'nin son durumu konuşuldu. Kulübün toplantısında gelinen nokta, Fransa ve Hollanda'da gerçekleştirilen referandum hadisesinden sonra Avrupa'da bir takım zorluklar olsa da Avrupa kendi kendini düzeltecek ve yoluna devam edecektir. BALKANLAR'da zaten AB'nin bir parçasıdır, parçası olacaktır. BALKANLARı içine almayan bir AB, yarım AB'dir. Büyük problemlerin hepsi BALKANLAR'da çıkmıştır, onun için biz, BALKANLAR'ın AB için önemini her zaman söylüyoruz. BALKANLARın daha çok beraberliğe gidebilmesi ve ekonomik kalkınmasını yapabilmesi de alt yapıya bağlıdır. Türkiye tabii ki burada bir enerji terminali olan bir ülkedir. Yani gaz ve petrol bakımından, Ortadoğu ve Kafkasya'dan gelen ürünler AB'ye aktarılacaktır, bunlar konuşulmuştur" dedi. Konferansın ardından Demirel ve Karayalçın, uçakla Türkiye'ye döndü.
Demirel: “Tüm Balkan ülkeleri AB üyesi olmalı” 18 Haz 2005 -BULGARİSTAN / SOFYA
Avrupa
Balkan Siyasi Kulübü'nün Sofya'da yaptığı 8. toplantısına katılan Türkiye'nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Avrupa Birliği'nin (AB) geleceği, dünya barışı ve Balkanlar'ın kalkınması için tüm Balkan ülkelerinin AB'ye üye olması gerektiğini söyledi. Balkan Siyasi Kulübü tarafından "Balkanlar'da Bölgesel Yatırımların Konstriksiyonu ve Balkanların Avrupa Entegrasyonu" konulu forum 18 - 19 Haziran tarihleri arasında düzenleniyor. Bulgaristan'ın eski cumhurbaşkanı Jelyu Jelev'in başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Balkan ülkeleri eski cumhurbaşkanları ve temsilcileri katıldı. Avrupa Birliği'nin altın çağını yaşadığını dile getiren Süleyman Demirel, AB'nin Balkanlarsız olmayacağını söyledi. 20. yüzyılın en büyük projesi olan AB'nin en büyük hedefinin barış, güvenlik ve işbirliği olduğunu ve bu projeye katkıda bulunulması gerektiğinin altını çizdi.
---Balkanların sorunları ortak müzakere ile çözülebilir---
Balkanlardaki elektrik, komünikasyon, altyapı ve işsizliğin giderilmesinin Balkanlar'ın istikrarın sağlanması açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Demirel, bu sorunların ortak müzakere ve işbirliği ile çözülebileceğini kaydetti. Demirel şöyle devam etti: "Balkanların güvenliği ve istikrarı için sınır ötesi altyapıların ve işbirliklerinin geliştirilmelisi, komşu ülkelerle işbirliğinin artırılması gerek. Doğal kaynaklara giden yollar Balkanlar'dan geçiyor. Doğal kaynakların nakli için ortaklarla birlikte hareket edilmelidir."