MACARİSTAN'DA GÜNÜMÜZE KADAR GELEBİLEN TÜRK MİMARİ ESERLERİ
Uzun yıllar Osmanlı idaresinde bulunan Macaristan‘ da, o devirlerden kalma cami; medrese, hamam, türbe, köprü, çeşme gibi Türk mimarisi yapıları kalmıştır. Geçmişte derin izler bırakmış olan Türk sanat eserleri içinde, halı, kumaş, silâh, seramik, tezhipli yazma kitap, minyatürler ve fermanlar, bugün hâlâ Macaristan'ın çeşitli müzelerinde sergilenmekte ve büyük ilgi çekmektedir.
Macar saraylarından veya köklü Macar ailelerinden toplanarak müzelere kaldırılmış olan bu eserlerin çoğu Macar Millî Müzesi'nde sergilenmektedir.
Osmanlıların 1683'de II. Viyana Seferi bozgunundan sonra arta kalan ve savaşlarda bırakılan her çeşit malzemeyi içine alan bu eserler, Osmanlı devri Türk sanatını en güzel şekilde anlatmaktadır.
Bunlar arasında, müzenin Türk salonu kısmının tam ortasında, bütün ihtişamıyla geçenleri büyüleyen Türk çadırı dikkat çekicidir. Müzede bulunan diğer 5 Türk çadırından biri olan bu Beylerbeyi Çadırı, 1686'da Osmanlı ordusundan kalmış ve Prens II. François Rakoczi ailesi tarafından müzeye hediye edilmiştir.
Deri işi motiflerle süslü bu atlas çadırın içinde ve çevresindeki vitrinlerde XVII. yüzyıla ait Gördes, Uşak, Kula halı ve seccadeleri, gümüş, bakır, seramik sofra takımları, ibrik ve şifa tasları, İznik işi duvar çinileri, el işleri ve kumaşlar dünyada eşine ender rastlanan Türk sanat eserleridir.
Bilhassa söylemeden geçemeyeceğimiz 1526 tarihinde Mohaç Savaşı'nda geriye kalan, aplike rumî ve lâle motifli deri kaftan, müzeyi gezen sanatseverler tarafından ilgiyle izlenmektedir. Ayrıca Budapeşte'de Süsleme Sanatları Müzesi'nde sergilenen yedi yüz Türk halısı ve kilimi, XVI. ve XIX. yüzyıl arası Türk halı sanatımızın en güzel örneklerindendir. Yine Budapeşte şehrinde bulunan Etnografya Müzesi, değişik bir sanat koleksiyonunu içinde toplamıştır. Anadolu'nun çeşitli bölgelerinden derlenen müzik âletleri, nota, plâk ve belgeler, orijinal bir şekilde ve müzede korunmaktadır.
Klasik Osmanlı motifleriyle süslü, çoğu sırma işlemeli ve XVI-XVII. yüzyıllara ait bir grup Türk işlemeleri, Budapeşte Tatbiki Sanatlar Müzesi'nde sergilenmektedir.
Kanunî Sultan Süleyman'ın son Macaristan seferi, Sigetvar şehrine olmuş, 1566 yılının Ağustos ayında Sigetvar Kalesi kuşatılmıştı. Kaleyi Sigetvar Kontu Zrinyi Miklos kahramanca savunmuş, fakat kuşatmanın 34. günü vurulunca, Osmanlılar kaleyi zaptetmişlerdi. 7 Eylül 1566 günü Kanunî'nin beklenmedik ölümü, ordudan gizlenmiş ve Sokullu Mehmed Paşa cesetle birlikte İstanbul'a dönmüştü.
İşte Macarların Kont Zrinyi Miklos adına Zigetvar'da kurdukları “Zrinyi Miklos Müzesinde Kanunî Sultan Süleyman'ın portresi, Sigetvar kuşatmasında kullanılan top ve silâhlar, minyatürler, Türk seramikleri, Anadolu halı ve kilimleri, tepsi, ibrik gibi bakır eşyalar kuşatma ile ilgili bütün belgeleri dünyanın gözü önüne sermektedir.
1526 yılında, Kanunî'nin Mohaç zaferinden sonra Osmanlı idaresine geçen tarihî Estergon şehri, 1683 yılına kadar Türk egemenliği altında kalarak önemli merkezlerden biri olmuştur. 1926'da Estergon yakınlarında Szenttasheggy'de su kanalı inşaatı sırasında yapılan kazıda XVI. ve XVII. yüzyıllara ait çok sayıda Türk seramik eserleri bulunmuş, bu eserler Estergon Şehir Müzesi'ne kaldırılmıştır.
1490-1500 olarak tarihlenen ve 1936'da Sir robertabdy koleksiyonundan alınan Osmanlı devri İznik işi bir çini tabak ile XVI. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen diğer bir İznik işi tabak, bu müzedeki önemli eserler arasındadır. Bu iki eserin de XVI. yüzyıl ortaları olarak tarihlendirilmesi daha uygundur. XVIII. yüzyıl olarak tarihlendirilen kulplu bir çini sürahi ile koleksiyondaki Kütahya seramikleri, grubun en güzel eserlerindendir.
I. BUDIN / BUDAPEST
Gül Baba Türbesi - XVI yy.
Kale ve Burçlar - XVII yy.
Sokullu Mehmet Paşa Kaplıcası - XVI yy.
Horoz Kapısı Hamamı - XVI yy.
Toygun Paşa Camii - XVI yy. Duvarları bir kilisenin içinde kalmıştır.
Mustafa Paşa Ilıcası - XVI yy.
Debhane Hamamı - XVI yy.
II. EĞRİ, EĞER / EGER
Minare - XVI yy.
Valide Sultan Hamamı XVIIyy. Kale - XVI yy.
III. ERD
Hamza Bey Camii Minaresi - XVI yy.
IV. ESTERGON / ESZTERGOM
Ihcı Kalesi - XVII yy.
Hacı İbrahim Camii -XVII yy.
V. GESTES / VARGESZTES
Kale - XVI yy. sonu
VI. İSTOLNİ BELGRAD / SZEKESFEHEVAR
Güzelce Rüstem Paşa Hamamı - XVI yy.
VII. PEÇEVİ-PEÇUY / PECS
Yakovalı Hasan Paşa Camii- XVI.yy Kasım Paşa Camii - XVI yy.
İdris Baba Türbesi - XVI yy.
Ferhad Paşa Camii - XVI yy. sonu. Yalnız duvarları kalmış
VIII. SİGETVAR / SZIGETVAR Sultan Süleyman Camii - XVI yy.
Ali Paşa Camii - XVI yy.
Türk Evi
Kale - XVI yy.
IX. ŞIKLOS / SIKLOS Malkoç Bey Camii - XVI yy. Harap